Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гаф на ВСС с тутракански прокурор

ВАС потвърди на първа инстанция част от наказанията срещу магистрати по аферата Красьо, но отмени едно решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) - за освобождаване от длъжност на прокурора от Тутракан Добрин Добрев. Прекратено е и дисциплинарното производство срещу него. Случаят скандализира миналата година медиите с това, че ВСС изненадващо отхвърли предложението на инспектората към съвета прокурорът Добрев да бъде наказан по чл.308, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) - дисциплинарно освобождаване от длъжност.
Причината, поради която бе поискана тежката санкция, бяха драстичните нарушения на магистрата, установени по време на проверка през юни 2009 година. Оказа се, че по много от прокурорските преписки Добрев се е произнесъл в значително по-дълъг срок от посочения в НПК или въобще не се е произнасял. Добрев системно не спазвал сроковете, предвидени в закона, и с бездействието си неоправдано забавял наказателни производства, което е закононарушение. Ревизията показала, че прокурор Добрев умишлено бойкотира работата на обвинението. Месец след проверката той продължавал да не работи по върнатите дела, въпреки че обещал да ги приключи в срок. Междувременно се разбра, че още преди ревизията Добрев е депозирал оставката си пред кадровиците, но тя не била гласувана. ВСС тогава прецени, че има нарушения, но делото в крайна сметка бе прекратено. Като причина бе изтъкнато обстоятелството, че дисциплинарното производство е образувано в противоречие със закона, след изтичане на срока на предизвестието на Добрев - според Закона за съдебната власт той е един месец. Така - вместо да бъде уволнен дисциплинарно, тутраканският магистрат се раздели с правораздаването по взаимно съгласие, при това прибирайки солидно парично обезщетение, което се полага на магистрати с над десетгодишен стаж в съдебната система - до 20 брутни заплати. Инспекторатът към ВСС (ИВСС) обжалва пред ВАС решението за прекратяване на дисциплинарното производство срещу Добрев, основавайки се на членовете в закона, според които един магистрат не може да бъде освободен от длъжност по чл.165, ал.1 т.2, по който е освободен Добрев, ако срещу него е образувано дисциплинарно производство за дисциплинарно освобождаване от длъжност, докато не приключи производството.
В четвъртък (15 юли) говорителят на Инспектората към ВСС (ИВСС) Златина Георгиева съобщи за Параграф 22, че ВАС е анулирал решението на ВСС за освобождаване от длъжност и за прекратяване на дисциплинарката срещу прокурор Добрев. Интересна подробност е, че първоначално тричленен състав на ВАС е потвърдил решението на кадровия орган, но впоследствие негов петчленен състав е отменил решението на своите колеги и делото е върнато като преписка на Висшия съдебен съвет за продължаване на дисциплинарното производство. Сегашното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.
Засега не е ясно колко пари е взел прокурорът като обезщетението си при напускането на системата и ако вече ги е профукал, как ще го накарат да ги връща. На заседанието си в четвъртък кадровиците не взеха решение как ще процедират оттук нататък по сложния казус и го оставиха за следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във