Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГАФ С ПРИНТЕР ОТМЕНИ ПРИСЪДА НА ЗАТВОРНИЧЕСКИ ШЕФ

Малко очакван подарък от Темида получи бившият шеф на затворническото общежитие Хеброс в Пловдив Славейко Данчев. След като на 17 март 2008 г. той беше осъден на една година и четири месеца затвор за рушвет, тази седмица Апелативният съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане.
Този факт не би учудил никого, ако ставаше дума за пропуски в разследването, за липсващи доказателства или нередности в хода на самия процес. В случая за помилването си Данчев трябва да благодари на един ...обикновен принтер. Оказва се, че при вписването на наказанието, постановено от Окръжния съд, принтерът нещо засякъл и изпечатал две страници една върху друга. Това е отбелязано в протокола, след което текстът е отпечатан наново.
Според Апелативния съд обаче гафът с принтера е процесуално нарушение и не става ясно дали двете разпечатки са идентични. Така вместо по-горната инстанция да разгледа мотивите на прокуратурата, която протестира ниската присъда и настоява за по-сурово наказание, както и жалбата на защитата, делото срещу Славейко Данчев ще започне отначало.
Според постановената от Окръжния съд присъда Данчев е взел 100 евро и 200 долара от затворник, за да го остави в списъка за предсрочно освобождаване. На последното заседание през март обаче обвинението изненадващо беше променено от подкуп с изнудване в злоупотреба със служебно положение, заради облага . Факт е, че Данчев е взел парите и е манипулирал с тях, а в закона на това му се казва подкуп, коментира тогава прокурорът.
Надзирателят така и не се призна за виновен, а адвокатът му сравни делото с тенекиен заек, по който кандидат-ловците се упражнавят да стрелят. След като по банкнотите няма пръстови отпечатъци на Данчев, значи не може да се твърди, че той ги е взел, отсече защитникът.
Надзирателят Славейко Данчев беше арестуван през ноември миналата година, когато в колата му бяха открити парите, предварително описани в полицията. Акцията беше осъществена от Сектор Борба с организираната престъпност при ОДП в Пловдив със съдействието на прокуратурата и съда. Спецразработката стана възможна благодарение на сигнал на затворник и продължи няколко месеца. Дознанието е било образувано предварително.
По ирония на съдбата в деня на задържането му Славейко Данчев бил на работно съвещание за корупцията. Задържан е, преди да се качи в колата си. При обиска са намерени и иззети две банкноти с номинал от 100 долара и една от 100 евро. По данни от разследването Данчев е поискал и получил парите от затворник, за да го включи в списъка за предсрочно освобождаване. В този списък влизали лишени от свобода, изтърпели ефективно половината от наказанието и показали добро поведение.
Други 2000 лв. са били открити в автомобила на надзирателя, в чийто багажник антимафиотите се натъкнали още на луксозни бонбониери и бутилки с маркови питиета. На едно от съдебните заседания бутилките с узо и скъпата водка със златен прах, както и луксозните бонбониери, иззети при задържането, му бяха върнати. Както и двете хиляди лева, които се оказаха от изтеглен кредит. След ареста окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов обяви, че това е първата разработка с конкретни доказателства срещу служител на пловдивския затвор, като недвусмислено намекна, че корупционните действия на Данчев не са изолиран случай. Обществена тайна е, че Пловдивският затвор не е място, където царува законът, подхвърли прокурорът.
Въпреки твърденията му сега делото започва отначало. По него пак ще работят съдии, прокурори и секретарки от няколко инстанции. Свидетелите, повечето от които затворници с вече изтърпени наказания, пак ще трябва да бъдат викани за разпит. И за всичките тези процедури отново ще се харчат пари на данъкоплатеца.
Ако не беше толкова жалък, гафът с принтера би изглеждал смешен и щеше да влезе в челните места на рубрики от типа Смях от съдебната зала. Но в седмицата, през която Брюксел ни извъртя поредния шамар за правосъдието и вътрешния ред, на никой не му е до смях...

Facebook logo
Бъдете с нас и във