Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гаф след гаф по Наглите

Прокурорски гаф доведе до скандален развой на делото срещу групата за отвличания Наглите. По време на заседанието в понеделник (31 октомври) в Софийския градски съд представителят на държавното обвинение Бисер Кирилов си направи отвод като прокурор в процеса. Причина за неговото оттегляне бе сериозното процесуално нарушение, което е направил.


Оказа се, че обвинителят без знанието на съда е организирал оглед на къщата на свидетеля по делото Иван Велев, която се намира в село Петровене. Предполага се, че там е преживял пленничеството си отвлеченият студент Румен Гунински. На огледа е присъствал и похитеният. Тази акция на прокурора е обезсмислила следствения експеримент в къщата с негово участие, розпореден от съда. По време на огледа Гунински-младши е трябвало да разпознае мястото, където е прекарал в плен 41 денонощия. Съдът прие, че прокурор Кирилов е превишил правомощията си, защото делото е в съдебна фаза и прокуратурата все още се явява като страна по него. А на този етап на процеса събирането на доказателства е изключително право на съда, а не на която и да е от страните.


Междувременно адвокатът по делото Илиян Василев поиска отвод и за друг от прокурорите - Антоанета Близнакова, но искането му не бе уважено от съда. На мястото на прокурор Бисер Кирилов бе назначен колегата му Стефан Рачев, който наблюдава делото за убийството на студентката Яна Кръстева в Борисовата градина в София преди няколко месеца. Сега този процес вероятно ще се забави, тъй като прокурор Рачев тепърва трябва да се запознае със стотиците, ако не и с хиляди страници материали по този сложен казус.


Случаят с въпросната къща не е единственият гаф на обвинението в мегапроцеса срещу Наглите, който претърпя първия си провал в съда още преди да е започнал. Обвинителният акт беше внесен в съда на 8 септември миналата година, но съдията в процеса Виолета Магдалинчева откри грешки в него и го върна на прокуратурата. След като грешките бяха коригирани и процесът най-сетне можеше да стартира още на първото заседание, в края на ноември той бе отложен поради отсъствието на адвоката на един от обвиняемите, който бил зает в друг процес. Когато след всичките тези перипетии процесът най-сетне потръгна, се оказа, че заради сериозен пропуск на прокурорите е провалена възможността жертвите на групата за отвличания да заведат веднага граждански искове, за да си получат обратно парите, платени като откуп, и при това положение ще чакат да приключи наказателният процес.


Отпадналият от делото обвинител Бисер Кирилов е прокурорът, който отказа да образува досъдебно производство за проверка на твърденията, че тъстът и тъщата на вътрешния министър Цветан Цветанов са укривали доходи. Първоначално с проверката се зае заместник градският прокурор Роман Василев, но по-късно той си направи отвод и със случая се зае колегата му Кирилов. В началото на септември тази година Софийската градска прокуратура обяви, че наблюдаващият прокурор отказал да образува досъдебно производство, след като са съпоставени данните от НАП за приходите и разходите на семейството и не са открити нередности. Освен в процеса Наглите Бисер Кирилов бе наблюдаващ прокурор и по делото срещу дупнишките бандити, т.нар. братя Галеви, по което те бяха оправдани на първа инстанция, а на по-горната получиха ефективни присъди.


Магистратът ще бъде запомнен и с острото си изказване за юлския доклад на ЕК, който съдържаше критики към обвинението. Кирилов го обяви за необективен и хората, които го изготвят, следващия път трябва да дадат подобаваща оценка на прокуратурата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във