Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гафове в тога и под пагон

Изминалата година бе изпълнена с гафове - на магистратите във вишнево-червени и черни тоги и на хората от вътрешното министерство. Издънките на полицията и на прокуратурата обаче май са повече, отколкото на съдиите. Причината е, че в бързането да се справят с организираната престъпност и с корупцията полицаите и държавното обвинение сякаш забравят, че за да бъде осъден който и да било, трябват годни доказателства.
Началото на 2010 г. бе белязано от показното убийство на скандалния радиоводещ и автор на текстове за мафията Боби Цанков. Той бе застрелян на 5 януари в центъра на София. Още на следващия ден прокуратурата повдигна обвинение срещу Красимир Маринов - Големия Маргин и срещу брат му Николай Маринов - Малкия Маргин за подбудителство към убийството. Големия Маргин бе задържан за 72 часа, а Малкия изчезна яко дим и досега е в неизвестност. Според вестникарските писания те поръчали убийството, тъй като радиоводещият бил свидетел срещу тях по досъдебно производство за пране на пари.
Шамарът за прокуратурата изплющя в момента, в който свидетел по това производство трябваше да бъде изслушан от съда.
Противно на очакванията
на прокурора Николай Кокинов защитеният свидетел Иво Илчев заяви в залата, че не познава никого от подсъдимите - нито Маргините, нито останалите четирима с тях. Свидетелят беше доведен в залата с маска и разпитван зад параван. Разпитът трябваше да стане ден по-рано, но адвокатите заявиха, че няма как да се идентифицира лицето зад маската. Затова и процесът беше отложен, докато се намери параван. Но параванът беше дребният проблем. Големият проблем възникна, когато се разбра, че свидетелят отказва да повтори в съда това, което е казал на прокуратурата. Така направо нокаутира обвинението. Прокурорът Кокинов не скри разочарованието си и прогнозира, че ключовият свидетел е бил сплашен и се страхувал за живота си.
Както е известно, в този емблематичен процес Маргините бяха оправдани на първа инстанция. Но преди това станахме свидетели на още комични изпълнения. Те бяха свързани с продължаващите опити на прокуратурата да осигури свидетел без амнезия, който да обърне делото в полза на обвинението. По този повод се проведе издирване на всички лица с прякора Мравката, тъй като анонимен свидетел разказал на разследващите, че близък до Маргините по прякор Мравката (подсъдим по друго дело) е споделил, че братята искали да ликвидират Иван Тодоров-Доктора. След двуседмично търсене в масивите на полицията ГДБОП прати подробен списък с криминално проявените мравки, които се оказаха не един и двама, а 35 на брой и прокуратурата съвсем се оплете...
Сред гафовете на магистратите през през изминалата година блести като диамант скандалът със заместник градския прокурор Роман Василев, който е сред най-отявлените душмани на организираната престъпност. Човекът, наричащ себе си прокурор на дявола, така се издъни пред целокупния народ, че кариерата му ще остане завинаги дамгосана от този резил.
Както е известно, под негово ръководство в началото на април бяха задържани бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов. Тримата бяха обвинени в предлагане и даване на подкуп на следователя Петьо Петров, който разследва едно от делата срещу Цонев.
Този арест дойде като логично развитие на
заканите на ГЕРБ
да осигури наказание за всеки облажил се от предишната власт. Нищо лошо - само дето прокурорът на дявола Василев простря възнак бившия военен министър с думите: Вие сте абсолютен престъпник, преди още да му е повдигнато обвинение, камо ли да е осъден. Като капак пресцентърът на МВР излъчи всички тези кадри, та гафът стана двоен. Прокурорът веднага се извини, а ВСС му наложи изключително тежкото наказание порицание. То му пречи в рамките на година да кандидатства за ръководни постове и да получи премии. Истинското наказание за тази огромна издънка ще бъде наложено обаче от съда по правата на човека в Страсбург, където Цонев с право се жалва за издевателства срещу него. А най-накрая нищо чудно от абсолютен престъпник, както го нарече Василев, бившият министър да се превърне в абсолютно невинен - по едно от делата вече го оправдаха. Сега тече другото (по което бе извършен и показният арест.) Във връзка с него наскоро в съдебната зала произтече още един резил. На открито заседание бяха прожектирани СРС-та, от които в крайна сметка не стана по-ясно каква е простъпката на Цонев, но че има много противоречия и неясноти в обвинението.
В началото на август Софийският градски съд (СГС) пусна на свобода Станислава Димитрова - известна като съпруга на бившия шеф на Топлофикация Вальо Топлото. Тя бе набедена, че е обещала срещу крупна сума да уреди удължаване на договор между Топлофикация и бизнесдамата Ана Чирица. Медиите излязоха с бомбастични материали, илюстрирани с фотоси, показващи как щракват белезниците около нежните китки на младата жена. Скоро след това обаче съдът реши, че няма нито едно доказателство за прегрешенията на Станислава. В материалите по делото никъде не се посочвали факти, думи и обстоятелства, които да уличават в престъпление чаровната съпруга на Топлото. В показанията на Чирица се излагали само нейни мисли, възгледи и чувства, нямало факти и доказателства. В този случай
съдът набеди органите
на досъдебното производство в непоследователно поведение. Според градските магистрати 24 часа след задържането на Димитрова не е имало никаква идея за какво я прибират. От свидетелските показания става ясно, че по време на срещата между Димитрова и бизнесдамата единствената обсъждана тема са били задълженията на Чирица към Топлофикация. Никой от свидетелите, включително и самата бизнесдама, не твърди в показанията си че става дума за измама или за трансфер на влияние. Адвокатът на арестуваната заяви, че при нейното задържане не са намерени нито запис на заповед, нито пари. Отделно съдиите изразиха недоумение защо при задържането на беззащитната жена е било необходимо участието на маскирани спецполицаи.
С тежък гаф - и на съда и на прокуратурата, бе белязано през октомври едно от заседанията по знаковото дело срещу Златомир Иванов - Златко Баретата и още двайсет души, обвинени в участие в престъпна група за разпространение на наркотици. В процеса показания даде анонимен свидетел, но разпитът му протече при пълно пренебрегване на нормите, регламентирани в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). За да бъде запазена в тайна самоличността на анонимния свидетел, разпитът трябва да стане в отделна стая, в присъствието само на съдебния състав, а страните по делото да задават въпросите си писмено. След като анонимният свидетел №1 даде показания, обаче се разбра, че в стаята са присъствали и прокурорите. Адвокатите веднага скочиха срещу това недоглеждане от страна на съдиите, което е в разрез със закона.
Мегапроцесът срещу Баретата
е белязан и с други фалове. Такъв имаше например при разпита на двама полицаи, които трябваше да потвърдят прокурорската теза, че трима от подсъдимите и още няколко неустановени лица са пребили лицето Георги Симеонов, защото отказал да работи за фирмата. Униформените, които според обвинителния акт са станали свидетели на побоя - и дори пострадалият е поискал помощ от тях, не разпознаха нито един от тримата подсъдими като биячи на Симеонов. На предишно заседание пък бе приета медицинска експертиза, според която един от нарочените за биячи не би могъл да участва в тази случка, тъй като е бил с патерици заради претърпяна катастрофа и няма как да е нанасял удари с крак, както твърди обвинението...
Описаните случаи са само пример за дереджето както на съдебната ни система, така и на досъдебното производство. Иначе са много повече. И докато гафовете на МВР, на съда и прокуратурата продължават да се множат, няма защо да се сърдим на Европа, че ни клати заканително пръст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във