Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Галев - подсъдим за един ден, имунизиран за четири години

Българските феномени нямат свършване. Макар че не се нуждае от доказване, тази нашенска аксиома получи подкрепа в сряда (10 юни), когато малко преди края на работния ден кюстендилската РИК регистрира бившата барета, бизнесмена, съветника на кмета и напоследък - следствен и арестант Пламен Галев, като кандидат за мажоритарен народен представител. Така той се оказа само на една крачка от заветната четиригодишна депутатска имунизация против уроки и лоши очи, най-вече тези на Темида.
След съответната проверка членовете на комисията установили, че от над 14 хиляди подписа, които са събрали хората от Инициативния комитет, 13 266 са коректни и предостатъчни за издигането на кандидатурата на единия от дупнишките братя за парламента.
Малко преди това да се случи, току-преди дупнишкото слънце Галев да изгрее на политическия небосклон, държавното обвинение ловко метна горещия картоф Дело Галев и сие в шепите на съда.
След като почти половин година чоплиха обвинителния акт, в сряда, само час преди регистрацията на по-големия брат, столичният прокурор Николай Кокинов обяви, че Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийския градски съд (СГС) акта срещу великолепната седморка на Галев, в която влизат още Ангел Христов, Апостол Чакалов, Владимир Ангелов, Красимир Оков, Георги Градевски, и Георги Блатски.
Пламен Галев е обвинен за това, че е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група. Така нареченият му брат и съдружник в бизнеса Ангел Христов-Геле също е посочен с пръст за ръководството на групата, което поел след задържането на Пламен Галев. Срещу бившата барета - освен за ръководството на въоръжена организирана престъпна група, която чрез внушаване на страх е извличала облаги, е повдигнато обвинение и за изнудване на дупнишката журналистка Лидия Павлова, както и за нанасяне на средна телесна повреда. В обвинението като участници в групата са вписани още Апостол Чакалов-Тоци и Владимир Ангелов-Стъклето.
Ангел Христов-Геле се движи плътно до батко си, със същите провинения. По петите им са Тоци и Стъклето, срещу които са повдигнати обвинения за участие във въоръжената група, както и за нанасяне на средна телесна повреда и за изнудване.
Въпреки шумната медийна кампания срещу всички от великолепната седморка останалите трима, според прокуратурата, имат по-леки провинения - счетоводителят на братята Красимир Оков е обвинен за принуда, бодигардът им Георги Градевски ще отговаря пред съда за хулиганство, а Георги Блатски - като участник в група, която чрез внушаване на страх извлича облаги, средна телесна повреда и хулиганство.
Великолепната седморка от Дупница
започна своя активен медиен живот в средата на октомври миналата година. Тогава полицията подхвана масирана операция по автокъщите в града на барикадите. Под ударите на ченгетата попаднаха офиси и жилища в Дупнишко, най-вече на хора, близки до двете някогашни барети.
Тогава за разпит в столицата бяха привикани Пламен Галев и Ангел Христов, а от следствието съобщиха, че двамата бизнесмени са се укрили. На свой ред Пламен Галев и Ангел Христов заявиха, че не са се укривали и са разбрали от медии, че полицията ги издирва.
След разпита двамата дупнишки бизнесмени обявиха, че разследването срещу тях е разработка на МВР, която удря по модела на управление в Дупница. Галев и сие искаха да покажат, че могат и без държавата, но тя им доказа, че никой не може да играе по свои правила. Доста хора в Дупница смятат, че братята и Консултативният съвет към кмета Атанас Янев само за една година са направили за Дупница толкова, колкото всичките им предшественици за 18 години.
Пламен Галев попадна в ареста на 6 декември 2008 г. и оттогава се намира в следствения арест с постоянна мярка за неотклонение. Ангел Христов пък бе задържан в началото на януари тази година, след като бе извикан на разпит в Националното следствие.
Освен за случая с дупнишката журналистка Лидия Павлова и собственика на таксиметрова компания Пламен Миланов, който между другото е съдружник на единия от задържаните Владимир Ангелов-Стъклето, в документите на прокуратурата фигурират показанията на още трима пострадали от побой или изнудване. Всички потърпевши, свидетелствали против братята, са от Дупница.
Снежната топка срещу Галеви се затъркаля и доби размерите на лавина, след като един от охранителите на Пламен Галев, известен като Конъна, преби на 8 ноември миналата година 18-годишния Иван Павлов, син на дупнишката журналистка. След това се опита да я принуди да оттегли жалбата си пред органите на властта.
Сред най-тежките обвинения по делото е това за рекет над 42-годишния дупнишки бизнесмен Пламен Миланов. Той твърди, че всеки месец е трябвало да дава отчисления от печалбата си на авери на Галеви, въпреки че единият от тях - Стъклето, и по документи, и според свидетелските му показания му е бил съдружник. Сред случаите, които разследва прокуратурата, фигурира и побой на собственика на дупнишката дискотека Фейсис. Документирано е и нападение над таксиметров шофьор, пребит през лятото на 2004 година. Човекът бил удрян с пистолет по лицето, избити са му два зъба, като при побоя е изгубил съзнание.
Съдебните сблъсъци на братята
Както Параграф 22 вече писа, срещу Галев и Христов се води дело за обида и клевета в дупнишкия районен съд. То е заведено от съветниците от ППАтака Методи Стойнев и Милен Попов, които претендират, че Ангел Христов ги е нарекъл идиоти в национален и регионален ефир, а Пламен Галев е подкрепил думите му. Искът е за максимално позволените от закона 25 000 лева. Това дело се отлага многократно заради болни адвокати, подсъдими и заседатели. Засега само съдийката Ели Скоклева не се е разболяла, но и за това има време, коментират зевзеци от града.
Отегчен от еднообразието в следствената килия и от фарса около делото за клевета, Пламен Галев се надигна от арестантския нар и започна кампания да го изберат за мажоритарен депутат в парламентарните избори. След като е събрал необходимите подписи, очаква се Галев да излезе от ареста около 14 юни, когато ще започне и предизборната си кампания. Според прокурори в периода на предизборна агитация нищо не може да му попречи да напусне страната, за да търси и там... поддръжници на каузата си.
Според адвоката на Пламен Галев Менко Менков, и двамата бизнесмени имат пълното законно право да се кандидатират за депутати. Според него излизането на Галев от ареста нямало да пречи на разследването. Адвокатът на Пламен Галев декларира, че ако случайно бъде избран за депутат, подзащитният му щял да поиска сам да му бъде снет имунитетът.
Докато привържениците на Галев чакат решението на съда кога техният фаворит за изборите ще излезе от кауша, някои партийни кадри в региона си скубят косите. Анализът показал, че бизнесменът Пламен Галев като мажоритарен кандидат ще отвлече голяма част от гласовете за представителите на партията столетница в региона. Това ще доведе до намаляването на евентуалните й депутатски места, които от прогнозираните три падат на две.
Не по-леко е положението и на хората на Бойко Борисов, които с разлика от 4 процента на евровота останаха втора политическа сила в областта след БСП. Ако Галевите поддръжници, сред които са бившият шеф на полицията в Кюстендил, а по-късно и в Благоевград, Сашо Вельов, и влиятелни бизнесмени от региона на рилското корито се активизират достатъчно, могат да изядат и един от техните мандати.
Изненадата на местния вот ще бъде и почти сигурното място за хората на енергийния бос Христо Ковачки, покрай когото политическите централи в региона въведоха в речника си новия политически термин контролиран или корпоративен вот. Шансовете на Лидер тук са изключително големи, като се има предвид, че Христо Ковачки държи всички по-големи енергийни и въгледобивни структури в тази част на страната. Не е за пренебрегване и фактът, че шеф на предизборния му щаб е кметът на Кюстендил Петър Паунов, който според всеобщото мнение е най-успешният кмет в Югозападна България за последните двадесетина години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във