Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Галевата конфискация - в девета глуха

Дупнишките гангстери Братя Галеви потънаха вдън земя, но нямаше как да отмъкнат със себе си и владенията си. Затова около тях сега непрекъснато възниква някакво напрежение. В крайна сметка се оказва, че нито престъпниците са в затвора, нито имотите им са преминали във владение на държавата. Това бе потвърдено и от решението на Върховния касационен съд (ВКС), който обяви в понеделник (28 януари), че е прекратил възобновеното по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев дело за конфискация на имуществото на Пламен Галев и Ангел Христов. Причината е техническа: след като потънаха вдън земя, осъдените на по пет години затвор гангстери нямат актуален адрес, на който да получат призовките си.


На заседание на същия съд по казуса през ноември миналата година магистратите поискаха да им бъдат дадени координати на братята, но явно това не е възможно. Върховната прокуратура пратила на съда писмо с всеизвестната в цял свят информация, че дупнишките бандити се издирват в страната и в чужбина заради влязлата в сила присъда срещу тях и веднага щом получела информация за актуалните им адреси, щяла незабавно да уведоми съда. А може би не е зле прокуратурата да попита нашите спецслужби за адресите на бандитите. Нали всичко знаят...


Бившите барети получиха от последната инстанция по пет години затвор като главатари на организирана престъпна група за рекет. Освен това трябваше да им бъде прибрано голяма част от имуществото - 1/3 от именията на Галев и 1/4 от владенията на Христов. По искане на бившия главен прокурор Велчев съдът поднови делото в частта му за конфискация, тъй като той твърдеше, че не са събрани доказателства за имотното състояние на бизнесмените и че не е посочено какво точно имущество да им се вземе. Макар че прокуратурата уж беше описала техните притежания. Затова главният прокурор поиска възобновяване на делото и връщането му на апелативния съд за ново разглеждане в тази част.


Отделно от наказателния процес срещу изчезналите гангстери обаче тече и дело за гражданска конфискация на техни активи, заведено от Комисията за незаконно придобито имущество. Така че, ако имането на братя Галеви все още не може бъде отнето в наказателния процес, това може да стане по гражданското дело, което се води в Кюстендилския окръжен съд, и по него вече е насрочено заседание за следващата седмица - на 6 февруари (сряда).


В този процес вече са назначени общо осем служебни адвокати, които да защитават братята и техните съпруги, съобщиха от съда. Четирима юристи ще защитават интересите на Пламен Галев - това са Анани Константинов, Антоанета Винарова, Георги Пашов и Нели Икономова. Всеки от адвокатите ще получи хонорар от 3000 лв., тъй като според сега действащото законодателство защитниците получават процент от парите, които подлежат на евентуална конфискация от комисията. По този начин за правни услуги на Пламен Галев ще отидат 12 000, а за Ангел Христов - 6000 лева. Служебните адвокати, които ще защитават Христов, са председателят на Кюстендилската адвокатска колегия Емил Атанасов и колегата му Йонко Гергов. По един защитник имат и половинките на двамата Галеви. Осемте юристи са избрани по време на съвещание на ръководството на адвокатурата в Кюстендил. Адвокатът Емил Велинов, който защитаваше подсъдимите по време на процеса за организирана престъпна дейност, трябваше да получи пълномощни от тях, за да може да ги представлява и в това дело, но след като това не стана, се наложи със защитата им да се заемат други адвокати. Ще видим обаче дали и в този случай липсата на каквито и да било адреси на двамата ортаци няма да се окаже препъникамък в съда...


nbsp;


nbsp;


Комисията за конфискация иска да прибере общо 9 луксозни автомобила от осъдените дупничани, дяловете им във фирми, както и имението им в село Ресилово. Според оценителите на държавната институция автопаркът на братята включва лимузина Мерцедес С 600 Л с пазарна стойност 150 000 лв., три джипа Мерцедес Г 500 за общо328 600 лв., три лимузини Ауди А8 - за 433 636 лв. и два автомобила Ауди А6 за общо 64 500 лева.


Държавата иска да придобие 11 дяла в действащи фирми на Пламен Галев и 12 дяла на Ангел Христов. Двамата са представители на клонове на две дружества, регистрирани на Сейшелските острови, и на фирма регистрирана на Британски Вирджински острови. Комисията иска също отнемането на палатите на двамата в Ресилово с обща застроена площ от 1.4 дка.Държавата има претенции и към имението на бизнесмените, което е с площ 10.6 дка и включва покрит плувен басейн от половин декар, СПА комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала, сграда с няколко спални, билярд и др. Иска се и конфискация на други два техни незастроени парцела от общо 5.7 декара. Комисията претендира пред съда за изземването и на запорирани общо 800 000 лв. по сметките на Галеви. Запорът върху имуществото бе наложен през 2009 г., когато двамата бяха обвинени за рекетиране на съграждани.nbsp;


Междувременно имоти за близо 4 млн. лв. на пътностроителна фирма Виа Апия Кюстендил АД сложи на тезгяха частният съдебен изпълнител Валя Александрова. Фирмата е бивша собственост на Галев и Христов в съдружие с Фьодор Фьодоров - Федята, под името Гранит. Но беше продадена на столичния бизнесмен Васил Божков през 2005 г. Обявени за продажба са двата офиса в Кюстендил, в сграда на ул. Княз Александър Батенберг, кариери за добиване на пясък и чакъл в селата Лиляч, Цървеняно и Коняво, административна сграда в Невестино, както и складове.
Facebook logo
Бъдете с нас и във