Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГАЛЕВИ БРАДЪРС И КО НА ТОПЛО

Не мина и ден от визитата на височайшия гост от Брюксел - заместник-председателя на ЕК по правосъдието Жак Баро и хоп - дадохме на организираната престъпност да се разбере! В сряда (21 януари) ДАНС и прокуратурата се похвалиха, че най-сетне т.нар. братя Галеви са пак заедно, барабар с охранителите си. Но не в имението им в Ресиловци, а в ареста на Националната следствена служба.
Добрата новина дойде като ек от категоричните думи на главния прокурор, изречени пред г-н Баро на конференцията България в ЕС: две години по-късно и пътят напред, че е само въпрос на време да се постигнат резултати срещу мафиотските структури у нас.
След като от няколко месеца обществото ни за лека нощ и за добро утро слуша и гледа за
патриотите на Дупница Пламен Галев, Ангел Христов
и приближените им, вестта за поредния арест не бе неочаквана. В ранния следобед на Бабинден (21 януари) стана ясно, че зад решетките вече са и Ангел Христов - Геле, Владимир Ангелов - Стъклето, и една сравнително по - нова дупнишка звезда Ангел Чакалов - Тоци.
Тримата са задържани по разпореждане на Софийската градска прокуратура, обяви градският прокурор Николай Кокинов. Обвиненията срещу Ангел Христов са по чл.321, ал.3, пр.1, вр. ал.1 НК - за създаване и ръководене на престъпна група. Между другото със същото обвинение от 5 декември миналата година, по-големият брат Пламен Галев търка наровете на националното следствие.
Обвиненията срещу Тоци са по чл.321а, ал.2, вр. с ал.1, вр. с чл.26, ал.1 НК за участие в група, която сключва сделки и извлича облаги чрез внушаване на страх.
Последният от тройката пресни арестанти Владимир Ангелов - Стъклето е разследван за престъпление по чл.214, ал.2, т.1, вр. ал.1, вр. чл.213 а, ал.2, т.3, пр.1, вр. ал.1 НК - изнудване. (За неговия случай Параграф 22 писа обширно в бр????? от????? 2008 година.)
И тримата са в ареста със 72-часови мерки за задържане, като се очаква прокуратурата да ги поиска за постоянно зад решетките.
До задържането им се стигна, след като във вторник (20 януари) в Дупница беше проведена специализирана операция на ДАНС, Национална следствена служба и ГД Криминална полиция, ръководена от Софийската градска прокуратура.
По време на операцията са заловени Владимир Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалов- Тоци. Той е популярен сред дупничани като един от най-близките гардове на двамата братя.
Акцията на ДАНС започнала късно вечерта във вторник, в офиса на таксиметровите фирми Елит и Мега, в които Стъклето е съсобственик. Според свидетели около 30 спецполицаи атакували офиса на транспортните фирми, намиращи се в жк. Дупница, бл.2. Оттам са иззети документи, които ще бъдат проверявани в хода на досъдебното производство, уточни прокурор Кокинов.
Градският прокурор на София потвърди и информацията, че от офиса на таксиметровите компании, в които Владимир Ангелов - Стъклето има дял, е иззета голяма сума белязани пари. Решението за акцията е взето в резултат от множество сигнали от граждани на Дупница за изнудване, уточни Кокинов. От МВР съобщиха официално, че при задържането на Стъклето той е оказал съпротива, от него са иззети нож и газов спрей.
Както Параграф 22 вече писа, малко преди новогодишните празници Кюстендилският окръжен съд постанови парична гаранция в размер на 5 хил. лв. за Стъклето по друго досъдебно производство - за нанасяне на средна телесна повреда и заплаха за убийство. В интервю за Параграф 22
Ангелов се определи като авторитетна личност в Дупница
и посочи, че най-голямата таксиметрова фирма в града, със сто и двадесет коли, е негова собственост. Тогава той обвини МВР и прокуратура, че активността около него се дължи на приятелството му с Пламен Галев.
Малко след старта на операцията в Дупница там бе задържан и Апостол Чакалов - Тоци. В града той е по-известен като един от гардовете на Пламен Галев и Ангел Христов. Срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 321 от Наказателния кодекс, предвиждащ една до шест години лишаване от свобода за участие в организирана престъпна група.
Ден по - късно, в сряда (21 януари), след покана за разпит в Националното следствие бе задържан и Ангел Христов - Геле. Той влязъл рано сутринта, но не прекрачи вратата за връщане. Адвокатът му Менко Менков отказа да коментира какви са обвиненията срещу клиента му. Защитникът заяви, че във вторник Христов е бил редовно призован в НСлС.
Чакахме пет часа, докато следователите вземат решение, заяви след задържането адвокат Менков. Според твърденията му двамата с Христов пили кафе от 9 часа сутринта и едва в 14.30 следователите ги извикали. И следователите не са знаели за какво точно е бил поканен Ангел Христов в следствието.
Въпреки незнанието си Ангел Христов се събра в ареста с Пламен Галев, с Владимир Ангелов-Стъклето, с бодигардовете им Ангел Чакалов - Тоци, и Георги Градевски - Конана, и със счетоводителя на братята Красимир Оков. Изглежда, че цялата компания от Консултативния съвет към дупнишкия кмет вече се е събрала на едно място, но не в помещенията на община Дупница.
Част от тях попаднаха в ареста в началото на декември миналата година по досъдебно производство за изнудването на журналистката Лидия Павлова. Според обвинението Галев, Конана и Оков я принуждавали да оттегли жалбата си срещу Градевски за побой над сина й Иван Павлов, станал в дупнишкото заведение Фейсис. Пламен Галев е обвинен като подбудител на изнудването.
При мен не са постъпвали сигнали от граждани за рекет
заяви кметът на Дупница Атанас Янев след ареста на Христов. Той потвърди, че задържаният при спецакция на ДАНС Владимир Ангелов-Стъклето продължава да работи на граждански договор към община Дупница. Той е ангажиран в дейност за опазване на общинската собственост, но не получавал пари от общината, а имал намерение да ги дари на дома за юноши в града, уточни кметът. Той обяви, че не се е чувал с призования за разпит в Национална следствена служба член на Консултативния съвет Ангел Христов.
В началото на седмицата стана известно, че Консултативният съвет към кмета на Дупница, в който влизат и скандалните бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, е легитимен орган. Такова бе заключението на Районната прокуратура в града, която извърши проверка за легитимността и дейността на структурата. Според прокурор Михаил Крушовски помощният орган бил легализиран с решение на Общинския съвет от 23 декември 2008 г., с което е била утвърдена нова структура на Общинската администрация. В хода на проверката общинското ръководство е подало до прокуратурата информация, че съществува и друго решение на Общинския съвет за включване на съвета в структурата на администрацията, прието от предишния Общински съвет.
Със съмнение, че е заради Галеви, изгърмя и директорът на ОДП-Кюстендил комисар Чавдар Караджов, който беше сменен от поста си в началото на януари. След Варна, която води класирането с цели трима общински съветници - обвинени, че са членове на престъпна организирана група, вече спринтира и малка Дупница, но с четирима членове на Консултативния съвет. Дали ще дръпне пред морската столица, изглежда, е въпрос на време...
тпс
параграф фото брой galevi66.JPG
Братя Галеви винаги заедно, дори и в ареста.

параграф фото брой stakleto.jpg
Стъклето, друга авторитетна личност от Дупница, също е зад решетките.

КАРЕ
Кюстендилската полиция с вр.и.д.шеф
Кореняк пловдивчанин сяда в стола на полицай №1 в Кюстендилска област. В сряда (21 януари) новият полицейски директор, 41-годишният комисар Георги Джоглев, бе официално представен на подчинените си от заместник-министър Калин Славов.
Заповедта на новия полицейски шеф е подписана от министър Михаил Миков в началото на седмицата.
Новият комисар е полицай от кариерата, започнал е работа в структурите на вътрешното министерство през 1983 г. веднага след завършването на академията в Симеоново. Първата месторабота на Георги Джоглев е в родния му Пловдив, където е работил като патрул. По-късно семейството се мести в кюстендилското село Лозно, където съпругата му има вила, тъй като тя е от Благоевград.
В града под Хисарлъка кариерата на новия полицейски шеф тръгва от нощните патрули, после в криминална полиция, а седем антимафиотски години прекарва в РЗБОП. Следват няколко години административна работа като шеф на Човешки ресурси в РДВР - Кюстендил, а преди около две години отново сменя бюрото с нова работа - началник на най-голямото РПУ в града.
Георги Джоглев е женен, съпругата му е служител в граничен сектор - Кюстендил, а единствената им дъщеря е студентка в Югозападния университет Неофит Рилски, където учи Право и има намерение да върви по стъпките на татко си.
Не по-малко интересна е съдбата на досегашния шеф на ОД на МВР - Кюстендил Чавдар Караджов. Според официалната полицейска информация той преминава на работа в резервния щат на Министерството на вътрешните работи.
Все още няма официална версия защо бе отстранен Караджов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във