Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГАЛЕВИ НА БИС

След сапунената опера Не са ни викали, сами дойдохме с главни действащи лица Пламен Галев и Ангел Христов от Дупница, чиято премиера беше на 16 октомври тази година в Националната следствена служба (НСлС), т.нар. братя Галеви бяха повикани от прокуратурата и МВР на бис. Както видяхме и чухме, тогава те бяха обявени за общодържавно издирване, сетне се явиха на сцената в следствието, откъдето си тръгнаха с овации. Критиката не можа да измисли нищо друго, освен по-късно да им скалъпи производство за огласяване на служебна информация.
В петък (5 декември) на ранина, може би за да имат време поканените на бис Галеви да се подготвят и излязат пак на сцената, вътрешното ведомство пусна специално съобщение. Главна дирекция Криминална полиция издирва лицата Пламен Христов Галев и Красимир Оков за извършено тежко криминално престъпление - оказване принуда над журналист. Умоляват се гражданите, които разполагат с информация за издирваните лица, да се свържат с телефон 02/982-83-63, спешния телефон на полицията 166 или да се обадят в най-близкото поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана, се казва в него.
Пръв по темата се изказа заместник градският прокурор Роман Василев, който обаче бе лаконичен. Той отказа коментар по повод издирването на Пламен Галев и Красимир Оков, както и дали МВР търси Ангел Христов. Работи се, на този етап няма да дадем повече информация, заяви Василев.
Изглежда, може да се вярва на думите му, тъй като без много шум в петък сутринта в Дупница беше арестуван един от приближените до братя Галеви хора. При специализирана операция на прокуратурата, Главна дирекция Криминална полиция и ДАНС беше заловен 26 -годишният Георги Градевски- Конана. От МВР уточниха само, че арестът е за упражнено насилие, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Според неофициална информация във връзка със случая се издирва и Владимир Ангелов-Стъклето, общински служител и член на консултативния съвет, който подпомага кмета на Дупница.
Цялата дандания е заради побой, станал на 8 срещу 9 ноември,при който Конана пребил 18-годишния Георги Павлов, син на шефа на Окръжна следствена служба в Кюстендил Владимир Павлов и журналистката Лидия Павлова. След инцидента родителите на Георги Павлов подадоха жалби до министъра на вътрешните работи, до Военна прокуратура и до Областната дирекция на МВР в Кюстендил.
Срещу Стъклето вече имаше полицейски удар на 2 декември, по повод на който самият той свика пресконференция и даде заявка за тенорова партия в операта Не са ни викали, сами дойдохме. Не съм получавал призовка за разпити, каза той. Лично отидох в БОП в Главна прокуратура, за да се предам. Оказа се, че в нито една от службите не знаят за акцията срещу дома ми. Подал съм жалби до началника на РПУ - Дупница, до районния прокурор Величка Шопова, до главния прокурор и до началника на Главна дирекция Криминални престъпления да бъдат зачитани личните ми права, обяви Стъклето. Той смята, че организираната акция срещу него била заради приятелските му отношения с Пламен Галев и Ангел Христов. Брат Галев пък каза по-късно, че на партиите не им изнася модела Дупница. Искат да изкарат града бандитски, да ни злепоставят и да ни компрометират. Очакваме нови специализирани полицейски операции, заяви той. Истината е, че тази дама (Лидия Павлова - б. ред.) е селска клюкарка, а не журналистка, обяви той.
А докато в Дупница вървеше поредният акт от споменатата опера, в столицата депутатите обсъдиха Доклада за дейността на прокуратурата за 2007 година. Оказа се, че разкриваемостта на престъпленията е 52%, като се отчита спад в сравнение с 60% за 2005 г. и 53% за 2006 година. Председателят на правната комисия към НС Янаки Стоилов посочи, че се отчита намаляване с 3% на броя разгледани дела от съда, има тенденция за намаляване на броя на незабавните и бързите производства с 19% спрямо 2006 г. и 43% спрямо 2005 година. Стоилов заяви, че трябва да се предвидят конкретни мерки, с които да се отговори на формиращите се негативни тенденции в обществото за работата на разследващите органи и обвинението. Това се налага и поради недостатъчно убедителните резултати за повдигнатите обвинения за корупция по високите етажи на властта, добави той.
Необходим е по-агресивен нечиновнически подход на прокурора, каза в отговор обвинител №1 Борис Велчев. На свой ред той се оплака, че обемът от работа на прокурорите е огромен, софийските обвинители работят в тежки условия и този тип натовареност води да неизбежно забавяне на делата.
Иначе всичко се развиваше на фона на различни случки, отнасящи се до работата на третия кит в съдебната система - хората в черни тоги. В четвъртък (4 декември) стана ясно, че Врачанският окръжен съд е отхвърлил искането на прокуратурата да се наложи постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за Димитър Желязков-Очите. Той е обвиняем за организиране и ръководене на престъпна група заедно с врачанския бизнесмен Йордан Тонов-Пръча. Вместо да го тикне зад решетките, съдът с председател Пламен Петков поиска 20 000 лв. гаранция и така остави Очите да се шматка в бургаското общежитие с лек режим.
В добавка към разсъжденията за отговорното поведение на българския съд можем да споменем и изключително приносното решение на Софийския градски съд от юли 2008 г., с което цената на метър столична земя е закована на 5680 лева! Така действията и зад кулисите, и на самата сцена разкриват цялото богатство и многозвучие на разиграваната от години сапунка. Позната нам, а вече и на бабите от Брюксел...

Facebook logo
Бъдете с нас и във