Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГАНГСТЕРСКА ПРЕСТРЕЛКА ОКЪРВАВИ МАЛИБУ

Месец преди от запад, под формата на доклад на ЕК, да се надигне черна вражеска вълна (както се пееше в един артилерийски марш от времето на Варшавския договор), на изток, откъм Черното море, се дочу рев и писък на куршуми.
В престрелка, достойна за времената на сухия режим в Чикаго, разиграла се след полунощ в сряда (18 юни) в дискотека Малибу в курорта Златни пясъци, падна един труп, а друг участник в екшъна беше тежко ранен. Тридесет и четиригодишният Венцислав Малинов от Варна вдъхна морски въздух за последно и предаде богу дух, докато приятелите му го караха към болницата Св. Анна. Аверът му Иван Славов (30 г.) от Долни чифлик има късмет, озовавайки се в болницата жив и с надупчени от куршуми крака.
Сащисаните полицаи очакват именно той да хвърли светлина върху кървавия инцидент, който тъне в мистериозна мъгла. Според първоначалните данни на Областната дирекция на полицията във Варна сигналът за стрелбата е бил подаден в 1.20 часа в Пето РПУ. Незабавно е бил изпратен екип на мястото, който е намерил в скандалната дискотека купчина гилзи, локви кръв и нищо друго.
Мишените при стрелбата били натоварени в автомобили на приятелите им и вече се намирали в болницата. По-късно полицаите установяват, че загиналият Малинов е техен стар познайник, криминално проявен измамник и автокрадец. От информационния масив на МВР станало ясно, че простреляният варненец е имал забрана да напуска пределите на родината. Решението е на Софийския градски съд от 8 юли 2004 г. и е във връзка с гражданско дело по чл.76, т.3 от Закона за българските документи за самоличност (ЗБДС), който сочи: Може да не се разреши напускане на страната, паспорти и заместващи ги документи да не се издават на: ...3. лица, които имат парични задължения в големи размери към български физически и юридически лица и към чуждестранни такива, установени по съдебен ред, освен ако личното им имущество покрива задължението или ако представят надлежно обезпечение.
Раненият Славов също е криминално проявен и няма да види чужбина заради забрана от 2007 г. по чл. 75, т.3 от ЗБДС: Не се разрешава напускане на страната, а паспорти и заместващи ги документи не се издават на:...3. лица, на които е наложена забрана по чл. 68 от Наказателно-процесуалния кодекс, както и на осъдени на лишаване от свобода до изтърпяване на наложеното им наказание, освен в случаите по чл. 66 от Наказателния кодекс.
Според информация от полицията след инцидента в дискотека Малибу са били задържани за изясняване на обстоятелствата осем души, от които са иззети шест бойни пистолета. От съобщението на варненската дирекция по случая обаче става ясно, че те едва ли са обичайните заподозрени, тъй като всъщност са компанията, в която са били Малинов и Славов.
Мълвата посочи като стрелци мистериозна група от бивши сикаджии, начело на която е бил и представител на групировката за Североизточна България. В първите часове след инцидента беше пуснат и слух, че отношение към случилото се има Ангел Кръстев-Геле Черния, който е близък с Димитър Вучев-Демби. Той обаче отказа каквато и да е връзка както със случая, така и със собствеността на дискотека Малибу.
По време на стрелбата в заведението е имало само една барманка и още един работник, а дискотеката е била напълно празна. Първоначално полицията работи по версия, че инцидентът в Малибу е станал в резултат на скандал в компанията на Малинов и Славов. Часове след това обаче оперативна информация обръща разследването в друга посока - стрелците са група за мокри поръчки от столицата. Според разследващите най-вероятно наказателната акция е свързана с бизнеса с жрици на любовта. Малибу от години има славата на заведение, което предлага подобни екстри на посетителите си. Любопитен факт е, че раненият в двата крака Иван Славов е от Долни чифлик, център на половата просвета в региона от години, откъдето тръгва кариерата на много сводници. В деня на кървавия сакатлък например стана известно, че Варненският окръжен съд реши да остави зад решетките сводниците от Долни чифлик Милен Христов (35 г.) и сина му Ивайло (18 г.). Те са в ареста от октомври миналата година с обвинение, че в съучастие с други двама жители на Долни чифлик - Тефик Мехмедов и брат му Йосиф Асенов - са организирали престъпна група за трафик на жени за сексуална експлоатация. Четиримата са обвинени още в сводничество, участие в организирана престъпна група и пране на пари, като освен за секспазар по варненското Черноморие са изпращали момичета на гурбет в Германия и Франция.
Стрелбата в курорта Златни пясъци, който е предпочитана дестинация за чуждестранни туристи, дойде броени дни след срещата на вътрешния министър Михаил Миков с германския заместник външен министър Гернот Ерлер. На 13 юни гостът на Миков му каза в очите, че България трябва да се справи с поръчковите убийства, които създават изключително негативен образ на страната ви и впечатление сред европейците, че не можете да се справите с проблемите. В отговор шефът на МВР призна, че би искал да обещае разкриването им, но не може да гарантира това.
Случката в Малибу обаче показва, че не само поръчковите разстрели са проблем на МВР. Явно на хората от подземието им е безразлично какви структурни промени ще настъпят в МВР и кой крив, кой прав в терминологичния спор мафия ли са или тежка организирана престъпност. Важното е, че те имат пистолети и ги използват по предназначение...

Facebook logo
Бъдете с нас и във