Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гарантирано

Поредното спецзвено в държавата вече дава плодове. Иде реч за структурата, в която прокурори, полицаи и агенти на ДАНС ще борят изборния алъш-вериш. Щом вицепремиерът Цветан Цветанов, главният прокурор Борис Велчев и шефът на ДАНС Константин Казаков съобщиха новината, предвкусихме едни честни и затова... непредсказуеми избори.


Да обясним защо. Главпрокурорът Велчев обяви, че след като се анализират данните за купуването на гласове, може да се поиска завишаване на санкциите за това престъпление. Първо, значи ще се анализира, после ще се мисли за законодателна процедура и докато я добутат, изборите минали, без тя да е приложена. Шефът на ДАНС Казаков пък ни ограмоти, че имало реална опасност гласове да бъдат купувани с мръсни пари.А вицето Цветанов ни дообразова, че малките населени места са най-рискови.


После научихме, че МВР, Прокуратурата и ДАНС наблюдават големите организирани престъпни групи и били готови да реагират. Което си е новина, та няма накъде. Интересно кога усетиха тази готовност, при положение че това е основното им правомощие, заради което лапат най-едрите комати от бюджета. И дали вместо поне да наблюдават мафията, досега просто са спали.


Но най-сочният плод е уверението, че въпросните институции са деполитизирани и няма да се намесват в изборите. Вицепремиерът Цветанов, който е и вътрешен министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, щял да излезе в отпуск. По-солидна гаранция за ненамеса от негова страна не може да има. Но за да е гарантирана гаранцията, е нужно друго спецзвено, което да наблюдава самият Цветанов. С кого се среща, говори по джиесема или чати. И дали докато е изборен отпускар, не наминава често към деполитизираното си министерство. Без тази последна спецмярка, другите издишат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във