Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГАРД НА КОСЬО САМОКОВЕЦА ОТНЕСЕ 10 ГОДИНИ ЗА ДРОГА И ОРЪЖИЕ

Бивш гард на Константин Димитров-Косьо Самоковеца бе осъден на 10 години затвор при първоначално строг режим и на глоба от 100 000 лв. за дрога и незаконно оръжие. Тежката присъда срещу 35-годишния Янко Димчев, известен като Джузо, бе прочетена в сряда (11 януари) от петчленен състав на Бургаския окръжен съд (БОС). Ортакът му - 21-годишният софиянец Димитър Петров, бе осъден на пет години лишаване от свобода по същото обвинение.
Янко Димчев и Димитър Петров са задържани през лятото на 2003 г. в курорта Свети Влас край Несебър. В автомобила на Джузо - Фолксваген Голф, ченгетата откриват пакетчета с марихуана и кокаин, при обиска на двамата спътници намират из джобовете им още няколко дози. Общото количество на наркотиците е 10. 5 грама марихуана, 4. 3 грама кокаин и около един грам амфетамин. Според разследващите органи дрогата е подготвена за продажба, счетоводната експертиза установява и точната цена на стоката - 474 лева. Освен дрогата у Янко Димчев и Димитър Петров са открити два пистолета, марка Иж 17, със 17 патрона. В хода на разследването е установено, че оръжията са купени в Хасково от Джузо, който по-късно дава единия пищов на ортака си.
Името на бившия гард на Константин Димитров - Самоковеца нашумя по Черноморието преди три години и половина. През лятото на 2002 г. той загуби едното си ухо при скандал в хотел Жезъл в курортния комплекс Слънчев бряг. Според първоначалната полицейска информация, Джузо е бил нападнат на алея между хотелите Хризантема и Светлина. МВР го е представило като собственик на ресторант в комплекса.
По-късно обаче полицията промени версията си. Янко Димчев е бил нападнат в самия хотел Жезъл от неизвестни лица, които му отрязали едното ухо и го наръгали с нож в бедрото. По време на нападението Джузо е бил с 16-годишно момиче, сервитьорка в неговото заведение. Тогава плъзна и слух, че всъщност момичето е проститутка, а Янко Димчев е неин сутеньор. Така и не стана известно защо той е бил нападнат.
През лятото на 2005 г. името на Джузо отново нашумя. На 26 август миналата година той отвлече двама души и ги държа затворени три часа в апартамент в столичния кв. Стрелбище. Похитените бяха Антонина Желязкова, бивша приятелка на Янко Димчев, и Асен Иванов, служител в заложната му къща. След намеса на НСБОП двамата бяха освободени, а Джузо - задържан. В жилището спецполицаите откриха автомат Калашников, пистолет Макаров и газов пищов, преработен за стрелба с бойни патрони.
На 29 август 2005 г. Димчев бе изправен пред Софийския районен съд за гледане на мярката му за неотклонение. Пред съда той заяви, че е таен сътрудник на НСБОП и им е помагал да заловят оръжеен търговец. Пистолетът Макаров му е бил даден именно от антимафиотите.
Той допълни, че е похитил двамата, за да може да разкаже пред медиите как през 2004 г. е бил натопен, че се занимава с разпространение на хашиш. Съдът го остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
За процеса в Бургас Димчев бе докаран от следствения арест в София. След прочитане на присъдата Джузо е помолил по най-бързия начин да получи мотивите към нея, за да може да обжалва наложеното му наказание. По закон жалбата трябва да бъде внесена в Бургаския апелативен съд в 15-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във