Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гавра, голяма гавра!

Патилата с новите документи за самоличност нямат край. Тъкмо решат гражданите, че най-лошото е минало, и следва нова драма. През пролетта заради проблеми със софтуера бяха предизвикани огромни опашки пред паспортните служби в цялата страна. Сега проблеми със софтуера няма, но пък свършили бланките. МВР призова гражданите да не подават заявления, освен ако нямат спешна нужда да пътуват. Службите в някои градове като Стара Загора, Враца, Русе, Добрич и др. обявиха, че няма да приемат заявления за бързи и експресни поръчки, тъй като не им достигат въпросните бланки за изработването на документите.
Положението е толкова напрегнато, че директорът на службата Български документи за самоличност към МВР Мария Костадинова вече от седмица е в интензивното отделение на ведомствената болница с хипертонична криза. Това бе съобщено по време на спешна пресконференция, посветена на документите, която свика в сряда (18 август) заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров. Според него комуникацията със Сименс вече е много трудна, а нейните представители не желаят да коментират отговорностите и задълженията си към МВР.
Фирмата декларира готовност всяка седмица да ни доставя по 35 хиляди корици за паспорти. Само два дни след това в нарочно писмо ни информираха, че няма да могат да доставят 35 хиляди, ще доставят 20 хиляди. На следващия ден ми се обадиха по телефона, че повече от 9 хиляди не могат да предоставят, обясни Димитров патилата си. После се оказало, че и тези девет хиляди са под въпрос. По договор до 30 май вътрешното министерство е трябвало да получи 400 000 бланки (страници и корици) и още 600 000 - до края на годината. Фирмата обаче все още не е изпълнила докрай дори задължението си за май.
Създалото се положение наказва хиляди българи, чиито стари паспорти са вече невалидни, с принудителна забрана за напускане на страната. Заплашени са и тези, чиито лични карти са готови, но понеже са подадени в общо заявление за издаване и на паспорт не могат да получат отделно само единия от двата документа.
И преди, и сега като виновник за проблемите се посочва фирмата изпълнител Сименс. През пролетта министър-председателят Бойко Борисов заплаши, че ще развали договора с реномираната компания и ще иска милиони левове неустойка. Сега обаче ситуацията очевидно е по-сериозна, защото премиерът заяви, че ще се оплаче от фирмата пред германския канцлер. Ще кажа на госпожа Меркел, като дойде в България, каза Борисов. Премиерът вече е говорил с посланика на Германия в България Матиас Хьопфнер, както и с представители на Българо-германската търговска камара. Той отново повтори, че германските инвеститори са му скъпи, но българските граждани са му по-скъпи. Отново заплаши и с неустойки, и не пропусна да припомни, че договорът със Сименс е сключен по време на тройната коалиция от вътрешния министър Михаил Миков.
Отговорът на германците не закъсня. В сряда от Сименс официално потвърдиха, че съществува известно забавяне в доставките на бланко документите за паспорти. Били получили уверението на подизпълнителя си Капелен-България ЕООД (отговорен за доставките на бланко документи), че полагат максимални усилия за достигане на необходимия обем, гарантиращ нормален режим на работа на системата. Сименс България счита, че затрудненията могат да бъдат преодолени единствено чрез добра координация, сътрудничество и комуникация с МВР на всички нива на управление на проекта, се казва в позицията на фирмата, разпространена до медиите. В съобщението обаче не се обяснява какви са причините за неизпълнението в срок на поетите пред българската страна ангажименти. А ние си мислим, че подобна гавра е възможна само тук.
Причините за кризата с паспортите обаче далеч не са чисто технически. Закъснението в доставките било заради летния режим на работа. Обслужването на гражданите се затруднявало и от факта, че хората използват отпускарския сезон, за да си оправят паспортите. Голяма част от българите, живеещи в чужбина, също използват летните си отпуски, за да си подновят документите.
Проблемите на МВР със Сименс започнаха още през март, когато стартира издаването на новите документи за самоличност с биометрични данни. Те докараха гигантски опашки пред паспортните служби в районните управления на МВР. Още тогава ведомството обяви, че ще търси неустойки, но досега това така и не е направено.

Договорът за издаването на новите тескерета е за над 115 млн. евро и е сключен за срок от седем години. И ние, данъкоплатците, си плащаме като попове.
В края на тази година изтича срокът на годност на 1.4 млн. лични карти, на около 600 хиляди международни паспорта и на 640 хиляди шофьорски книжки. Те могат да се сменят в гратисния период от 180 дни след тяхното изтичане, през което време са валидни.

Паспортните служби в София от 23 до 31 август ще работят от 6.00 до 17.30 часа, съобщи пресцентъра на МВР. С два часа и половина се увеличава работното време на служителите в услуга на столичните граждани, които подават заявления за нови документи за самоличност. От 1 септември гишетата на звената БДС (Български документи за самоличност) ще преминат на работно време от 6.00 до 21.00 часа, припомнят от ведомството.
С оглед натовареността на столичните паспортни служби и КАТ по приемането на заявления и издаването на готови документи за самоличност към СДВР ще бъдат назначени на временни трудови договори до края на година още 40 служители. Това ще даде възможност да се премине на двусменен режим на работа - от 6.00 до 21.00 часа, както бе обявено миналата седмица.
Разпоредено е на началниците на районните управления на полицията в столицата да осигурят по един служител, който сутрин ще бъде ангажиран с даването на номера за гражданите.
От понеделник (16 август) служителите на столичния КАТ преминаха на двусменен режим на работа. Гишетата работят от 6 до 19 часа без почивка. С удължен график на работа са служителите от сектора Моторни превозни средства и водачи за прием на документи за издаване на свидетелства за управление на МПС, както и от група Административно-наказателна дейност. Целта на тези промени е гражданите да могат да бъдат обслужвани преди и след работното им време, посочват от МВР.

В КАТ нямат проблеми с бланките
За момента няма опасност да спре издаването на шофьорски книжки в София, заяви заместник-началникът на отдел Пътна полиция при СДВР главен инспектор Тенчо Тенев. Проблемът с ограниченото количество бланки не стои пред столичната Пътна полиция. При нас този проблем засега го няма. Периодично получаваме бланки. Наистина, на този етап сме на критичния минимум, но няма проблем със свидетелствата за правоуправление. За близките 10 дни имаме резерв, коментира Тенев.
Тенев каза още, че старите книжки, които трябва да бъдат подменени заради изтичане на срока им на валидност на територията на столицата, са между 600 и 800 хил. Работата на столичния КАТ се натоварвала допълнително и с това, че има увеличено движение на хората от провинцията, които се местят да живеят в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във