Параграф22 Daily

§22 Анализи

Газ мами тийнейджърите, че раят е на земята

Малки метални флакончета, разпилени по улици, градинки и паркове - това вече е обичайна гледка в столицата и големите градове на България. И макар на пръв поглед тази картинка да изглеждат като стандартно нехайство на службите по чистота, проблемът е много по-голям и сериозен - все повече малолетни и непълнолетни посягат към т. нар. райски газ, за да се отнесат в облаците.

 

Металните капсули, приличащи на гилзи от автоматично оръжие, всъщност са съдържали двуазотен оксид, известен и като райски газ. Използва се като анестетик в денталната медицина, така че ефектът от употребата му е е изпитан в практиката и точно този факт предизвиква интереса на подрастващите.

Казусът донякъде е идентичен с опиума, морфина и десетки други транквиланти и болкоуспокояващи. От една страна те са обявени за наркотични вещества, а масовото им производство и още по-масовата им употреба са забранени и са признати за криминални престъпления. От друга страна обаче прилагането им в медицината и под строг лекарски контрол е разрешено.

Според последните глобални проучвания за наркотиците, райският газ се нарежда на четвърто място по употреба след екстази, кокаин и канабис. Незнайно защо обаче засега

двуазотният оксид все още не попада в списъка на психотропните вещества.

Капсулите с двуазотен оксид (или райски газ) се използва за пълнене на балони. Става дума за безцветен газ с леко сладък мирис и вкус, който "приспива" мозъка и реакцията на тялото, а ефектите на лекарството варират в зависимост от поетото количество - от дива еуфория до тотален релакс, пристъпи на смях, халюцинации или краткотрайна, но силна параноя.

Ефектите са с различно времетраене и зависят от поетото количество, теглото на "надрусания" приемащия го, дали той се е хранил наскоро. Опасното е, че райският газ често се приема в комбинация с други лекарства, които подсилват анестетичния ефект. 

Въпреки примамливото наименование, рисковете за физическото и психическо здраве на подрастващите са повече от реални.

Вдишването му директно от флакона е опасно, защото газът е под високо налягане. Приемът на твърде много двуазотен оксид би могло да доведе до загуба на съзнание и дори задушаване заради липсата на кислород. А редовната употреба може да доведе до недостиг на витамин В12 и анемия. А оттам - до

сериозно увреждане на периферната нервна система

и до още по-сериозни проблеми с левкоцитите (белите кръвни телца).

Райският газ или N2O често се продава в малки патрончета, които се използват в сладкарството като спрей за сметана. Капсулите могат да се закупят от популярни сайтове като "Амазон", с доставка до България, на цени между 20 и 50 долара кутията. Голяма опаковка с 200 бройки може да бъде купена за 100 лева. При поръчка на едно обаче единичната цена на 12 000 капсули пада до 4 стотинки на бройка. Пазаруването онлайн става бързо и безпроблемно (от възрастова гледна точка), което прави райският газ лесно достъпен за дори за малолетни.

Бумът на употребата на двуазотния оксид доведе и до ръст на отравянията с райски газ. У нас все още няма статистика точно за тези случаи, но е факт, че от 2016 г., когато райският газ буквално превзе Европа, българските тийнейджъри не изостават от връстниците си. В Нидерландия например вече се отчита, че всеки пети младеж между 20 и 24 години е вдишвал райски газ, който се продава легално от 2016 година. Специалистите са установили също, че при средна „консумация” на 5 до 10 флакончета месечно, газът е сравнително безопасен. В комбинация с алкохол или наркотици, употребата му може да доведе до

трайни увреждания на централната нервна система и парализа.

А това че райският газ не признава граници или социално-икономически особености, бе потвърдено от Окръжна прокуратура - Смолян през септември 2018 г., когато започна разследване по скандала с т. нар. "весели балони", разпространявани на територията на Златоград в първия учебен ден. Тогава  окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов обяви, че според първоначалните данни балоните били продавани от жител на Златоград, живеещ в столицата. "Весели балони" се появиха и в Неделино, а най-вероятно и в други населени места в областта, и не случайно се стигна до работни срещи с училищни, общински и други местни власти.

 

Зарибяват децата с нови дроги

"Ямайка айс" е един от дизайнерските наркотици, които са насочени към подрастващите. Това е марихуана, която се отглежда по специфичен начин и търпи надграждане, което се постига с определени химикали и добавки.

На пазара се "върти" и билка, наречена "Билков тамян". Дрогата е от групата на дизайнерската марихуана, която действа много по-бързо и силно от обикновената. Представлява смеска от различни треви. По принцип те се използват в производството на ароматни пръчици, но в случая се пръскат с химикали, които действат на организма подобно на канабис. Употребява се смесен с тютюн. Страничните ефекти са световъртеж, сърцебиене, повишено кръвно налягане, гадене и загуба на съзнание. системната му употреба води до необратими мозъчни увреждания. Известен е още като "Дяволски тамян", "Ирландски мъх" и "Английски памук".

Според Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) възрастта, в която децата у нас започват да експериментират с наркотични вещества, намалява и се наблюдават все повече случаи на деца на 11-13 години, които посягат към наркотици.

Според данни на Европейският училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) към 2019 г. 19% от българските ученици на възраст 15-16 години са употребявали някакво наркотично вещество.

За Европа средният процент е 17%. 3.1% от тийнейджърите в тази възрастова група пък са вземали кокаин, докато за Европа средно относителният дял е 1.9%. Канабис са пушили средно 17% от учениците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във