Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГАЗЪТ ПОД ЮРГАНА НА НРС И ДАНС

Газовата воня ще постои, ще постои, пък най-накрая ще се разсее - и без това по традиция у нас всяко чудо е за три дни. И на всеки три дни става чудо. Хората така и няма да разберат защо бяха наказани, защо децата излязоха в дървени ваканции, защо предприятията бяха доведени до просешка тояга.
На всички тези и на още много други въпроси все още няма еднозначен отговор, макар че вонята от газовата война все още ни души. Премиерът Станишев обяснява едно, опозицията твърди обратното, но всеки се изказва компетентно по този миризлив въпрос. В същото време хората не могат да си обяснят защо зъзнат, както и защо в съседна Гърция властта е успяла да натрупа запаси за цели три месеца напред и хората там не са усетили енергийния недостиг.
В един от първите дни на ледения колапс напористият депутат, лидер на ПП Ред законност и сигурност Яне Янев апелира за обявяване на извънредно положение заради газовата криза в България. При сегашната ситуация за по-малко от две седмици ще спрат работа повече от 2/3 от най-големите промишлени предприятия в България и ако правителството продължава да демонстрира безсилие при справянето с този проблем, може да се стигне до въвеждане не само на енергийна купонна система, но и на купони за продукти от първа необходимост, заяви Янев. Затова той и депутатът Димитър Абаджиев призоваха Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) и прокуратурата да извършат спешна проверка за наличните количества газ в Чирен, както и да се потърси персонална отговорност на хората, които всекидневно се разпореждат с трансфера на газа. Както е известно, българската промишленост - доколкото я има, е изцяло зависима от синьото гориво и може да изпадне в колапс заради недостиг от запаси на енергиен ресурс.
Застрашава ли гореописаната бедствена картина националната сигурност? Ако се съди освен от депутатските сигнали и от думите на бившия шеф на Булгаргаз и енергиен експерт Васил Филипов, по- скоро да. Той изказа предположение, че има резерв само за една седмица и че в резерва е пипано. Ако се установят злоупотреби, би трябвало незабавно да се предприемат арести на виновниците, за да се респектират и останалите участници в престъпната схема, обяви на свой ред депутатът Янев.
Според Васил Филипов газохранилището в Чирен е с обем 1.2 млрд. куб м, от които използваеми са около 750 млн. кубика. В един от коментарите си по темата пък премиерът Станишев каза, че там има налични 570 млн. куб. м Там също има някаква далавера, не се знае колко точно наличност имаме, явно са крали от газа, предположи бившият газов шеф. Той препоръча да се направи ревизия на газохранилището ни, след което със сигурност там щели да лъснат много измами.
Тези подозрения - основателни или недотам - обаче не предизвикаха никаква реакция от страна на ДАНС, в чиито прерогативи е защитата на националната сигурност. Няма никакви индикации, че ДАНС се задейства дори когато самият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви в прав текст, че българските предприятия масово са погазили не само наредби и закони, които ги задължават да поддържат резервни горива, но и договорите си като купувачи на природен газ. Според договорите, които Булгаргаз е подписала с фирмите потребители, те са длъжни във всеки момент да разполагат със запас от друго гориво, достатъчен да работят нормално поне 15 дни. При това горивото трябва да бъде в състояние да влезе незабавно в употреба, а не да се губят дни за подготовката му, както е в момента. Ако фирмите, които имат възможност да ползват мазут или дизел, поддържаха такива резерви, България нямаше да усети спирането на природния газ, обясни от своя страна и шефът на Овергаз Сашо Дончев.
В същото време от кризисния щаб на вицепремиера Миглена Плугчиева вече се дочуха и призиви да бъде въведена т. нар. купонна енергийна система. От друга страна, ако Украйна продължи да държи затворени крановете си, може би ще се наложи да се деблокират количества мазут от държавния резерв. Според някои експерти такова нещо не се е случвало в останалите европейски държави. В този случай дори и паническото предупреждение на независимия Яни Янев, че това може да доведе до цялостен колапс на българската икономика и ще даде възможност за крупно забогатяване и невиждани кражби на едни и същи фирми, има реално основание. Както и предположението му, че в резултат на спрените доставки за редица предприятия те ще спрат работа, което ще доведе до освобождаване на работници, до браншови и синдикални протести и в крайна сметка до тежка политическа криза.
Наопаки на това, което се казваше в онзи прочут виц, дотук - зле. Но за да се стигне до този хал, действително има няколко неща, които не са били свършени. Първото и може би най-важното е липсата на каквато и да е превантивна информация от оперативните служби за възможността България да остане без газ.
Безспорно това е било и е работа на направлението в Националната разузнавателна служба (НРС), което отговаря за Русия и за страните от бившата СССР, с извинение. Русия и Украйна си мерят тръбите не от вчера, а още от началото на миналата година и е изключено този проблем да не е бил сред приоритетите в дейността на НРС.
Въпросите са няколко - дали такава оперативна информация е била събирана? Ако е обработвана, при кого е отишла и дали е дошла навреме? Прочетена ли е справката внимателно и предприети ли са ответни мерки. Ако е имало активност в такава последователност, на 3 януари страната ни щеше да бъде готова да посрещне намаляването на доставките спокойно, необходимите количества мазут щяха да са набавени и подгрети и на Ивановден всички именяци щяха да си посрещнат гостите на топло. Вместо това именяците псуваха братушката Иван и компенсираха студа с подгрята гроздова. Вероятно и НРС е направила същото...
Подчинената на президента Георги Първанов НРС допуснаха и друг фал. Вместо да подготви шапката си поне технически, разузнаването допусна президента да каже, че е договорил с Юшченко доставки на газ от Украйна и дори е поискал съдействие от румънския си колега Бъсеску. И се изложи, защото се оказа, че за такава доставка не съществува техническа възможност. Но е ясно, че в студа и ПР-ът топли...
Дали защото агентите от НРС в Русия и Украйна не си свършиха работата, от президентството решиха да компенсират бъдещи пропуски и вкараха в законопроекта за отбраната и въоръжените сили (отнасящ се и до НРС) текст, че разузнаването вече може да има агенти и в страната. Те ще се прикриват в администрацията и във фирмите - например в Булгаргаз. Белким догодина не псуваме големия Иван...
Още една служба, създадена с много шум, скандали и премиерски надежди, се сгуши като прасе в тръстика по време на газовата война. А можеше ДАНС да понаучи това-онова от източниците си, да понапише някоя и друга справка. И тогава устатият министър Петър Димитров нямаше да се цепи, че е знаел за спирането на газа още на 18 декември миналата година. Заради което премиерът Станишев му издърпа ушите.
За разлика от НРС обаче, изглежда, ДАНС е имала някаква оперативна информация за предстоящото, която кой знае защо не е била претворена в действия и контрамерки. Дали защото премиерът е разчитал на прекрасния си руски език и на телефонната си връзка с Путин, но явно е сметнал, че в случая може да се оправи и без данните на ДАНС. Или пък е счел, че след като агенцията си скъса обувките да търчи подир наркотрафиканти, перачи на пари, фалшификатори на евро и корумпирани кметове, няма да й е до миризливия газ...
Каквото и да се е случило (или по-скоро да не се е случило), България се оказа пред колапс, какъвто дори и в ошушканата Сърбия няма. За Гърция - вече стана дума. Оптимисти по традиция, вече сме вперили поглед напред и чакаме да се хванем за зеленото. Пък догодина - ще видим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във