Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГДБОП преоткрива бизнеса на Баретата

Едната ръка не знае какво прави другата. Този принцип си остава типичен за действията на МВР и прокуратурата. Сега тон даде новият главен прокурор Сотир Цацаров. След прословутия консултативен съвет при президента, посветен на атентата в Бургас, когато бе оповестено обоснованото предположение за пръст на Хизбула в покушението, той започна да опровергава кажи речи всяка новина на Цветанов и на неговия подчинен Станимир Флоров. Тази тенденция, изглежда, е заразителна, защото забелязваме проявлението й и в специализираната прокуратура, чиито действия се оказаха в пълен контраст с думите на шефа на ГДБОП.


В понеделник (18 февруари) срещу отстреляния наркобос Златомир Иванов- Златко Баретата бяха повдигнати задочно пресни обвинения като ръководител на нова наркобанда. Това се случи около две седмици след като същият Флоров твърдо заяви, че Баретата вече не се занимава с наркобизнес.


Парадоксалното в случая е, че до новите обвинения се стигна след операция в края на миналата седмица на същите антимафиоти, чийто шеф преди това твърдо отричаше Баретата все още да се занимава с разпространение на дрога. Специализираната прокуратура уточни в началото на седмицата, че освен Златомир Иванов обвинение за участие в организираната престъпна група са получили още седем души.


Разследващите разбиват на пух и прах тезата на Флоров, че Иванов се е оттеглил от наркобизнеса , като заявяват, че Баретата е ръководил до деня на покушението срещу него пред Съдебната палата в центъра на София в края на миналия месец. И тъй като през целия инкриминиран период бандитът беше под домашен арест, той е ръководил наркоделата от дома си. По оперативни данни след деня на атентата срещу Иванов ръководството на наркоделата са поели Ивайло Борисов-Ториното и Златко Гочев-Малкия Златко. Криминалистите разполагат с доказателства, че групата на уж оттеглилия се Златко е разпространявала кокаин и марихуана от началото на 2012 г. в курортния комплекс Слънчев бряг, а по-късно и в София.


Сега предстои към това производство да бъдат присъединени материалите от разследвания срещу други трима от тайфата, също заподозрени като трафиканти. Първоинстанционният съд остави в ареста Ивайло Борисов-Ториното и Стефан Грозданов. Без каквато и да било мярка за неотклонение бяха пуснати Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов и Тодор Цветанов. Предстои държавното обвинение да поиска постоянното задържане и на още двама от закопчаните - Златко Гочев и Йордан Цветанов. Спецпрокуратурата уточни също, че срещу Златомир Иванов все още не е предявено обвинение, въпреки че е повдигнато, тъй като той продължава да се намира на лечение в спешната клиника Пирогов в София.


При атентата Баретата беше пронизан от четири куршума от автомат Калашников , които засегнаха крайниците, стомаха, дебелото черво и пикочния му мехур. Наркобаронът беше повален от неизвестен засега снайперист на централното стълбище на Съдебната палата, на път за съдебната зала, където трябваше да се гледа друго дело за наркотрафик, по което бившият командос беше осъден на първа инстанция на осем години затвор. В този процес Златомир Иванов беше оневинен като поръчител на убийството на Румен Стефанов-Алф.


От Софийския апелативен съд съобщиха, че процесът е отложен за неопределено време в очакване да се подобри здравословното състояние на Баретата.


nbsp;


nbsp;Заловените трафиканти от новата група на Златомир Иванов, които продавали наркотици по Черноморието и в София, били пряко ръководени от Ивайло Борисов. В структурата на бандата под Ториното стоял Стефан Грозданов, който контролирал дилърите. Сред тях били и братята Петър и Тодор Цветанови. Борисов зареждал Грозданов с кокаин на едро, а той на свой ред предавал получената дрога на братята Цветанови и на Иван Иванов (Иванов е задържан на 2 февруари 2013 г., като делото срещу него предстои да бъде присъединено към настоящото производство). Дилърите на дребно отчитали пред Грозданов сумите от продажбите си всяка седмица, като задържали за себе си процент от печалбата.Кристиян Лалев и Тихомир Стоянов получавали от Грозданов стоката, предназначена за разпространение в София, и я съхранявали. Пласирали я обаче отново братята Цветанови и Иван Иванов, а парите предавали на Ивайло Борисов. Той се отчитал на Златко Гочев-Малкия Златко, който пък контролирал и мрежа от дилъри в Казанлък и Стара Загора. Борисов пък се отчитал директно на Златомир Иванов, който задържал за себе си значителен процент от печалбата.Освен делото срещу арестувания на 2 февруари 2013 г. дилър на групата Иван Иванов към сегашното съдебно производство ще бъде присъединено и друго дело - срещу двама дилъри на Златко Гочев, задържани в Казанлък на 9 февруари. С това обвинените за участие в организираната престъпна група ще станат общо единадесет.На 17 февруари 2013 г. Специализираният наказателен съд наложи постоянна мярка Задържане под стража на двама от участниците в групата - Ивайло Борисов-Ториното и Стефан Грозданов. Съдът не наложи постоянен арест на Лалев, Стоянов и Тодор Цветанов, предстои протест пред Апелативния специализиран наказателен съд срещу оставянето им без мярка за неотклонение.В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка Задържане под стража на Златко Гочев и Йордан Цветанов, срещу които обвинения са повдигнати на 17 февруари и им е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във