Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГДБОП СПИПА ОЩЕ 44 КИЛА КЮСТЕНДИЛСКА ДРОГА

Ако всяка областна дирекция на полицията, която имаше свой представител из високите етажи на властта в МВР, работеше така, както работят напоследък ченгетата в Кюстендил, проблемът с дрогата в България отдавна щеше да по-поносим. От друга страна, ако всеки меверейски началник обръщаше повечко внимание на родното си място така, както прави това новият шеф на ГДБОП Кирил Георгиев, едва ли някой щеше да ги обвинява в шовинизъм или пък в разчистването на някакви лични сметки.
Всъщност причините за ентусиазма, с който напоследък ГДБОП и Областната дирекция на полицията в Кюстендил гони местните производители и дистрибутори на дрога, може да са всякакви, но фактите са си факти: само за две седмици антимафиотите и кюстендилските ченгета спипаха общо... 63.8 кг наркотици, от които 39.8 - кила синтетична дрога, и 24 кила хероин с доста висока чистота (т.е. той може да се разреди поне още два пъти, докато придобие търговски вид).
Единият удар бе осъществен на 9 срещу 10 август в кюстендилското с. Жиленци, където във фамилната къща на един от символите на кюстендилската съпротива срещу фашизма и капитализма през 1941-1944 г. - Сашо Клечков, бе открита нарколаборатория и 19. 8 кг амфетамин, готов за таблетиране.
Другите два успеха са регистрирани в края на миналата работна седмица (17 август, петък) и в началото на сегашната (20 август, понеделник).
А във финансово отношение нещата изглеждат така: само с три акции антимафиотите и ченгетата от Кюстендил са ощетили организираната престъпност с около... 2 млн. евро.

ДАНИЕЛ ЧИВИЙСКИ: ОТ НЕРЕДОВЕН ШОФЬОР ДО НАРКОМУЛЕ
Пръв разбра колко пъргави могат да бъдат антимафиоти и колко стегнати са техните белезници 30-годишният Даниел Чивийски от кюстендилското с. Лозно. Миналият петък (17 август) той бе арестуван след атрактивна гонка, започнала на кооперативния пазар в столичния кв. Красно село и завършила из храсталаците в коритото на Владайската река.
По предварителни данни, задържането на Чивийски било част от широкомащабна полицейска операция срещу производителите и разпространителите на наркотици, реализирана от Национална служба Полиция на територията на цялата страна.
В подкрепа на тази теза в публичното пространство се завъртяха още два успешни удара на срещу наркомафията. На 16 август в столичния кв. Горубляне ченгета от отдел Наркотици на Столичната дирекция на полицията (СДП) разкриха прекрасно оборудвана оранжерия за промишлено отглеждане на марихуана, изградена на площ от 30 кв. метра. А на следващия ден, при съвместна акция на ГДБОП и Агенция Митници, на ГКПП-Капитан Андреево бяха заловени 49. 5 кг чист хероин, скрит в кола с румънска регистрация, шофирана от турски гражданин.
Колкото и да не им се иска на някои МВР-началници обаче, въпросните предварителни данни се оказаха чиста хвалба, защото трите успешни акции нямат нищо общо помежду си и не са плод на предварително планиране. Точно поради тази причина, дори в съобщението на МВР по повод задържането на кюстендилското муле, акциите в Горубляне и на ГКПП-Капитан Андреево са споменати, но... нищо повече.
Според осведомени, следенето на Даниел Чивийски е продължило три-четири дни и е трябвало да приключи на кооперативния пазар в столичния кв. Красно село. Там той се е срещнал с един арабин, който, след неколкоминутен разговор, му връчил един кашон и изчезнал в тълпата.
Без много-много да му мисли, Даниел Чивийски хвърлил кашона на задната седалка на масленозеленото си Ауди със софийска регистрация (С 0190 НК), седнал зад волана и потеглил за Кюстендил толкова спокойно, сякаш в колата му имало домати, краставици и червен пипер.
Няколко минути по-късно антимафиотите направили опит да спрат аудито за проверка, но Чивийски не им обърнал никакво внимание и екшънът започнал с всички необходими реквизити: свирене на гуми, включени буркани и виещи сирени.
За зла участ на Чивийски трафикът по пътя София-Кюстендил се оказал... съвсем нормален, т.е. задръстванията са били толкова сериозни, че дори мотоциклетист трудно би се измъкнал от столицата. Така че след няколко минавания на червен светофар, седем-осем минутно каране в платното за насрещното движение, изправен пред непробиваема блокада на КПП-Владая беглецът се е видял принуден да набие спирачки, да грабне кашона и да се сурне в дерето на река Владайска.
След първите няколко скока от камък на камък обаче Чивийски осъзнал, че няма как да се измъкне с 20 кила дрога под мишница. Ето защо той захвърлил кашона в реката, хукнал по стръмния бряг към свободата, но бил заловен само след петдесетина метра...
Даниел Чивийски е добре познат на кюстендилските полицаи още от 1993 година. В професионалния си актив той има 16 полицейски разработки - за кражби, грабежи и нанасяне на леки телесни повреди. Досега обаче той е лежал само два пъти в затвора с влезли в сила присъди - за три и за четири месеца, но за... шофиране на МПС без свидетелство за правоуправление.
Като юноша Даниел Чивийски е гравитирал около кюстендилския клон на бившата ВИС, командорено от братята Светослав Иванов-Голямата Мърла и.... Малката Мърла. В бизнеса той е проходил като редови бияч и крадец по поръчка.
След разстрела на Голямата Мърла (на 23 август 2003 г.) Даниел чевръсто сменя покровителя си и започва работа при тартора на кюстендилските автоджамбази Асен Китанов-Психото.
Няколко часа след задържането на Даниел Чивийски отпадна и въпросът дали той отново е сменил професията си, или е изпълнявал еднократна поръчка, защото е останал без пари: при обиск в дома му в с. Лозно антимафиотите са открили доста сериозно количество хапчета с лого каптагон, грижливо оформени като... мостри. А това означава, че 20-те кила хапчета, с които Чивийски е бил арестуван, не са за никакви близкоизточни или западноевропейски пазари.

ПАВЛЕ МАЙСТОРО: МЕЖДУ ОКСИЖЕНА И СПРИНЦОВКАТА
Драмата на 44-годишния Павел Велков Котев, по-известен в Кюстендил като Павле Майсторо, започнала по... радостен повод.
В понеделник (20 август), около шест часа сутринта, той и приятелката му Венера започнали да товарят куфарите в аудито на Павле, защото заминавали с 5-годишния син на Венера на екскурзия в Хърватска през Охрид. Не щеш ли, половин час по-късно пред блока на Котев в кюстендилския кв. Запад се изсипали десетина-петнайсет въоръжени ченгета, които без никакво колебание отвели тримата кандидат туристи и колата им към Областната дирекция на полицията.
Няколко минути по-късно аудито било паркирано в двора на дирекцията и пред очите на подигравателно ухиления Павле Майсторо четири-пет ченгета сръчно започнали да разглобяват колата и да пребъркват куфарите в багажника.
Операцията по тараша продължила около час, а резултатите моментално изтрили доброто настроение на бившия оксиженист: в майсторски изработен тайник до резервоара полицаите открили 48 пакета с хероин (общо 24 килограма), а от купчините дрехи на Павле изскокнали цели 2000 евро.
По данни на ченгета, участвали в акцията срещу Павел Котев, той е бил следен в продължение на една седмица, а дрогата му е била докарана от Перник три-четири дни преди той и приятелката му да заминат в странство. По време на наблюдението ченгетата са установили, че Котев собственоръчно е измайсторил тайника до резервоара и лично е преместил в него пакетите с хероина, които до този момент са се търкаляли из багажника му.
Веднага след задържането му Павле Майсторо е оставен за 72 часа в предварителния арест с прокурорска заповед и е обвинен за престъпление по чл.354а, ал.2 т.1 от Наказателния кодекс - за държане, съхранение и пренасяне на дрога с цел разпространение. Още на 20 август той е направил пълни самопризнания, които ден по-късно е потвърдил и при разпита му пред съдия Йоланда Цекова от Кюстендилския окръжен съд.
Павле Майсторо е известен като един от най-добрите заварчици в региона. Трудовата му кариера започва в кюстендилския завод за кухненско оборудване, където той работи като електроженист. Веднага след демократичните промени на 10 ноември 1989 г. Павле зарязва държавната работа, наема помещение в един от складовете на бившата Търговия на едро и отваря сервиз за... изработване и монтиране на допълнителни резервоари в коли, микробуси и автобуси.
Колко тона бензин са били изнесени в Сърбия и Македония по време на югоембаргото чрез аксесоарите на Павле Майсторо никой не знае и не се наема да изчисли. Но, според негови приятели, в периода 1992-1996 бизнесът му бил толкова успешен, че парите направо се леели както из ведро в дома му.
Беше добър майстор и отначало него много хора от града си караха колите при него. По-късно обаче, когато вече се беше видял с пари, той започна да пие толкова много, че накрая стана зависим от алкохола, разведе и се прибра да живее във фамилната къща, разказа един кюстендилец, пожелал да остане анонимен. Той доста отдавна наблюдава превратностите в живота на Павел Котев и май е един от малцината в региона, които все още помнят, че преди години първи братовчед на Павле Майсторо бе арестуван и осъден в Италия за трафик на дрога.
Историята със Сашо (б.р. - братовчеда) - за съжаление съм забравил фамилното му име - е много интересна, защото той излежа присъдата си и в деня на освобождаването му бе открит... мъртъв в килията. Според италианските власти Сашо се е самоубил, но аз мисля, че е пълно безумие човек, който излиза от затвора, сам да сложи край на живота си. Най-вероятно той е пропял зад решетките и е изтъргувал единственото, което е имал в онзи момент: свободата си. Тоест - разкрил е пред полицията връзките си в Италия и е съобщил имената на някои свои покровители, а пък те са му видели сметката, сподели още кюстендилецът и подметна, че е съвсем възможно Павле Майсторо да се е закачил за дрогата точно покрай покойния си братовчед.
Рано е да се каже дали Павел Котев е обикновено муле или играе по-сериозна роля в международния трафик на наркотици, защото разследването тепърва започва - заяви за Параграф 22 директорът на ОДП-Кюстендил комисар Чавдар Караджов. - Факт обаче е, че тайникът, в който открихме хероина, е изработен толкова майсторски, че много трудно може да бъде открит при рутинна митническа проверка и не съществува никаква опасност дрогата и горивото да се смесят, допълни комисар Караджов.
По цени на българската съдебна система, хероинът в колата на Павле Майсторо струва около 1 млн. лева. А ако делото срещу него стигне до съд и доказателствата издържат, бившият оксиженист може да получи от четири до дванайсет години затвор. Ако, разбира се, не признае вината си, не сключи извънсъдебно споразумение с прокуратурата и не се отърве с година и половина-две зад решетките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във