Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гейтовете на прехода

Почти всяко правителство в неповторимата българска история на прехода е неразривно свързано с някакъв скандал с подслушване на важни персони от властта.Бръмбари - насън или наяве - жужаха в ушите ни през всичките тези 20 и повече години. И тази картина е нещо съвсем естествено за държава, в която се твърди, че имало един милион и петстотин хиляди доносници на бившата Държавна сигурност. Но както обикновено се случва по нашите географски ширини, никой не понесе каквато и да било наказателна отговорност. Никой не влезе в затвора и изглежда няма такава опасност и за в бъдеще. Така че гейтовете ще продължат да се случват, а с тях ще продължат и посегателствата върху конституционните права на гражданите. Заради липсата на ефективен контрол върху т.нар. Специални разузнавателни средства (СРС) всичко все още стига и ще стига най-много до ниво разследване. След това следите се замитат, за да отшумят съвсем според поговорката всяко чудо за три дни.Времената уж се смениха, но епиграмата на поета Радой Ралин от времето на социализма остава актуална и днес На всеки клон - микрофон, под всеки балкон - микрофон, във всеки биберон - микрофон. Така е под небосклона - 8 милиона микрофона.nbsp;


Бръмбари в покоите на Филчев

Грандиозният за времето си скандал избухна на 28 юли 2000 г. по време на правителството на Иван Костов. На тази дата във вечерните новини изтече съобщение на прокуратурата, че в дома на обвинител №1 Никола Филчев са открити подслушвателни устройства. Последваха арести на служители от МВР.


Цялата държава съсредоточи вниманието си върху разкритията. Прекъсната беше ваканцията на Народното събрание и бе насрочено специално заседание за разискване на скандала.


В рамките на разследването по този случай прокуратурата започна разпити на хора от различни оперативни служби. Беше освободен от длъжност главният секретар на МВР Божидар Попов (вече покойник). Към медиите потече информация за специфичните способи и методи на службите, която по закон беше секретна, но никой така и не разбра кой е нейният източник. През зимата на 2000/2001 г. по заповед на главния прокурор комисия от обвинители влезе на проверка в службите, отговорни за подслушването и проследяването.


По повод на тези събития бяха образувани две наказателни дела. Те се влачиха с години и завършиха с оправдателни присъди, но обществото вече беше забравило за скандала. Установено беше, че намерените технически средства в апартамента, обитаван от Филчев , са монтирани по времето на социализма, когато главният прокурор все още не живее там и никога не са били експлоатирани.


През 2010 г. ексшефът на НСС Атанас Атанасов посочи бившия обвинител №1 Никола Филчев като организатор на Бръмбаргейт. Той се позова на среща с покойния прокурор Николай Колев, който през 2001 г. му разказал за участието си във Филчевгейт и му обяснил как е организирано всичко. В дъното било личното обкръжение на Филчев, част от което били двама бивши служители на Държавна сигурност, принадлежащи на група, свързана със задкулисието на президента Георги Първанов. Атанасов поясни, че всичко е било планирано внимателно, дори е дискутиран въпросът каква да бъде реакцията на засегнатите след оповестяването на скандала.


Самият Филчев пък в предаването Всяка неделя миналия уикенд разви коренно противоположна теория на конспирацията. Според нея бившият премиер Иван Костов и бившият контраразузнавач Атанас Атанасов били в дъното на следенето, на което е подложен тогава, и дори нарече Костов основоположник на подслушването. Експрокурорът заяви, че не съжалява, задето навремето не е огласил кой стои в дъното на подслушването, тъй като това щяло да дестабилизира държавата. Очакваше се засегнатите Костов и Атанасов да реагират, но засега те предпочитат да си траят.

nbsp;


Делото срещу Илия Илиев стана бумеранг срещу прокуратурата

Бившият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев се измъкна сух от скандал с изтичане на СРС-та в медиите и дори сега съди прокуратурата, задето бе задържан през март 2008 г. и последва разследване срещу него.


В края на ноември 2007 г. Илиев подаде оставка във връзка със скандала Куйович. Това оповести самият той по време на пресконференция, на която обяви, че е бил подведен да подпише документ за оперативна комбинация. Когато подаде оставка като главен секретар на МВР, премиерът тогава Сергей Станишев го изпроводи с думите, че трябва да се използва неговият потенциал като служител в системата на МВР. Три месеца по-късно обаче, през март 2008 г., генералът бе окован в белезници, защото е допуснал нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства и изнасяне на класифицирана информация. Първоначално прокуратурата сочеше, че Илиев е арестуван заради сериозни нарушения при използването на СРС, докато е бил главен секретар на МВР. При проверка на работата на дирекция Оперативно техническо издирване е установено, че липсват папки и дискове, които според свидетели е изнесъл Илиев. Софийската военноокръжна прокуратура повдигна обвинение срещу него за превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение.


След едногодишно разследване делото срещу Илиев бе прекратено поради липса на доказателства. Сега той съди държавното обвинение за този арест. Той е завел иск за 50 000 лв. неимуществени вреди. Очаква се съдът да се произнесе до месец по неговите претенции.


Няколко дни преди да бъде арестуван Илиев, в МВР се завихри и скандалът със заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов, известен с прякора Иван Рилски. Той пък попадна в ареста, след като депутатът от ДСБ Атанас Атанасов представи на прокуратурата доклад, от който се разбирало, че Иванов покровителства нерегламентирана дейност на определени фирми.


От телефонните разговори, записани чрез СРС , ставаше ясно, че бившият заместник-директор на антимафиотите Иванов е имал нерегламентирани контакти с един от собствениците на Винпром ПещераАтанас Петров.От проведените разговори между тях бил направен извод, че Петров прави скъпи подаръци на Иванов и периодично му дава пари, а не е известна причината за тези му действия.


След този доклад главният секретар на МВР Валентин Петров напусна системата на МВР, а министърът на вътрешните работи Румен Петков подаде оставка. Впоследствие обаче Иванов така и не беше осъден. Оригиналният диск със записите от СРС не бе открит, а за копията от него прокурорът по делото Илиян Георгиев оповести, че са компилация от няколко разработки.


nbsp;

СРС-тата с Танов отново на дневен ред

В началото на януари 2011 г. медии, свързани с Алексей Петров, огласиха серия от записи на телефонни разговори между Бойко Борисов, директора на Агенция Митници Ваньо Танов и министъра на финансите Симеон Дянков. В тях се чуваше как премиерът нарежда на Танов да прекрати митническа проверка срещу собственика на бирената фабрика ЛеденикаМихаил Михов - Мишо Бирата.


Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата. Аз не съм Първанов, като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам. Хайде, прибирай ги оттам твоите хора..., се чува в телефонния разговор между премиера и директора на митниците по повод акция на митничарите в бирената фабрика в Мездра, която по това време работи без лиценз. В края на март 2011 г. МихаилМихов беше открит мъртъв в правешки хотел.


Експертиза, изготвена от Националния институт по криминалистика и криминология към МВР, установи, че въпросните СРС действително са презапис. Основен проблем при доказването на автентичността им е липсата на оригиналните записи, които са унищожени. Разследващите са поръчали и други експертизи.


На 10 февруари 2011 г. обвинителите съобщиха, че хабилитирани лица от БАН са изготвили междинно заключение от 88 страници. В него се посочва, че записите са направени чрез законно използвани СРС, но са манипулирани чрез различни технически способи. Поради унищожаване на оригиналите не може да се потвърди автентичността и не е ясно дали съдържанието им е променяно, посочиха и учените.


Заради скандала министър-председателят Бойко Борисов предизвика гласуване на вот на доверие към правителството му в Народното събрание. Депутатите дадоха подкрепата си на правителството за цялостната му политика.Подкомисията по използване на СРС в Народното събрание извърши проучване на случая. Заключението на подкомисията бе представено в доклад, в който се заключава, че има порочни практики при използване на специални разузнавателни средства. Установените недостатъци са липса на контрол, неправомерно използване на СРС от органите на МВР и ДАНС, наличие на предпоставки за използването на информацията за политически цели и др.


Депутатите предлагат да се обсъди възможността специализираната структура за прилагане на СРС да премине към Министерството на правосъдието, както и да се регламентират процедурите за по-стриктен контрол по искане и даване на разрешение за прилагане на СРС. А също да се преустанови практиката за формално прилагане на закона чрез контрол от страна на прокурора и последващ контрол от страна на съдията, дал разрешението.


В началото на март главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че се е запознал с информацията по Тановгейт. Имало е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, но то е спряно, тъй като не е установен извършителят. Не е установено лицето, изнесло класифицирана информация. Главният прокурор отказа да назове кой точно прокурор е спрял досъдебното производство. Той обеща обаче да каже името на обвинителя, ако прокурорският му акт бъде отменен. В момента се проверява дали има основание делото да бъде възобновено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във