Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гейтът взе прокурорска глава

Скандалът с подслушаните разговори в къщата на бившия премиер в Банкя взе първата си жертва тази седмица. Падна главата на административния ръководител на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов. Засега обаче той остава в червената си тога на обвинител, въпреки че поиска да го освободят и като шеф, и като прокурор.


Сметката на Кокинов беше много проста. Ако номерът му беше минал и Висшият съдебен съвет (ВСС) беше го освободил и като магистрат, му се полагаше голяма сума пари като обезщетение по Закона за съдебната власт. Кадровият орган обаче отложи приемането на тази оставка за 13 май. Причината е, че срещу прокурора вече е образувано дисциплинарно производство през март заради нарушения при случайното разпределение на делата. Началникът на Кокинов - Сотир Цацаров, разясни, че по закон такава молба не може да бъде разгледана, защото срещу Кокинов вече тече проверка. Нямало обаче никаква законова пречка да бъде разгледана молбата за освобождаването му от длъжността софийски градски прокурор и нямало защо да се отлага гласуването на подобно решение.


Ако Кокинов беше освободен и от съдебната система по негова молба, това означаваше автоматично прекратяване на дисциплинарното производство. При това положение Кокинов щеше да се оттегли по живо по здраво от съдебната система с близо 60 000 лв. бонус (при около 3200 лв. заплата и с над 18 години стаж в бранша).


Това обаче не се случи и бившият началник по всяка вероятност ще се размине с впечатляващото обезщетение. Причината да се очаква подобна перспектива е обстоятелството, че магистрат, който е освободен дисциплинарно от длъжност, няма право и не получава обезщетение, както обясни представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова. Тя припомни, че по закон таванът при напускане на съдебната система е 20 брутни заплати (ако един магистрат е прослужил 20 или повече години). При Кокинов ставало въпрос за осемнадесет години. Както вече бе казано, такова обезщетение обаче той би могъл да получи, ако не бъде дисциплинарно уволнен.


А облаците над главата на градския прокурор се сгъстяват все повече. Причината е, че освен Висшия съдебен съвет, заради скандала с незаконните подслушвания още на 26 април Върховната касационна прокуратура (ВКП ) е образувала проверка, която трябва да установи дали има данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба.


В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от лицата, участвали в разговора, а именно Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Трябва да бъде установено също автентичен ли е записът, както и кой е източникът на записа. Вътрешното министерство обяви официално, че в периода, когато са правени скандалните записи в Банкя, не е разпореждано използване на специални разузнавателни средства.


Прокуратурата ще проверява също и обстоятелствата около заявените в записа очаквания на бившия министър Мирослав Найденов, след като даде показания делото срещу него да приключи. Според главния прокурор най-голямото нарушение на Кокинов е, че е съобщил резултатите от прокурорска проверка в МВР по повод на съмненията за подслушването посредством Цецомобила преди нейното обявяване.


Нека да припомним, че на 15 април прокуратурата представи резултатите от проверката си по сигнала на Сергей Станишев за незаконни подслушвания. Според разпространения в края на миналата седмица запис стана ясно, че прокурор Кокинов съобщава именно тези резултати в разговора си с Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Главният прокурор не се ангажира с тълкувание може ли да бъде потърсена наказателна отговорност от Кокинов.


Членът на ВСС от квотата на съдиите Калин Калпакчиев предложи да бъде създадена временна комисия, която да разгледа публично оповестената информация, а също и другите данни, които през последните дни са излезли в публичното пространство, тъй като скандалът удрял по авторитета на съдебната система. Членовете на съвета не отхвърлиха напълно идеята за учредяване на подобна структура, но заявиха, че сега не е моментът, защото ВСС все още няма достатъчно аргументи какви цели ще има дейността на тази комисия.


На въпрос дали не се притеснява от репликите, че именно Бойко Борисов го е назначил за главен прокурор, Цацаров каза, че няма такива притеснения, защото се вижда, че прокуратурата си върши работата. Както по това дело, както и по другите дела, амбицията на прокуратурата е не просто да образува дела и да хвърля шум в публичното пространство. Нямаме намерение да дигаме пушилка. Ако правим нещо, ние трябва да докараме виновните до съд. В противен случай явно не работим като прокуратура, каза главният прокурор.


Бившият вътрешен министър пък видя в скандала с незаконните подслушвания ръката на бившите тайни служби. Пред привърженици във Велико Търново бившият вицепремиер отсече, че ГЕРБ в момента е жертва на това, което правят бившите структури на Държавна сигурност. Тези структури намерили говорител в лицето на Сергей Станишев, който направил темата актуална. Заместник-председателят на ГЕРБ обаче нямал притеснения за това, дали някой го записва. Имам един единствен телефон, по който си говоря, и не се притеснявам. Ако някой е записвал, нека да пусне СРС-тата, призова Цветанов хипотетичните подслушватели. Що се касае до записите на Борисов, Кокинов и Найденов, Цветанов заяви, че няма кой друг да е бил с устройството освен бившия земеделски министър, който трябвало да отговаря за действията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във