Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЕН. АТАНАСОВ ПОЛУЧИ ПОРЕДНАТА ОПРАВДАТЕЛНА ПРИСЪДА

Бившият директор на Национална служба Сигурност (НСС) и сегашен депутат от ДСБ Атанас Атанасов като че ли е галеник на Темида. В понеделник (19 февруари) Софийският военен съд го оправда по още едно дело - за доклада за корупция по високите етажи на властта, изготвен по заповед на бившия премиер Иван Костов преди малко повече от седем години.
През ноември и декември 1999 г. НСС изготви въпросния документ. В него фигурираха 226 имена, сред които тези на Богомил Бонев, на Марио Тагарински (бивш министър на държавната администрация), на Александър Божков (бивш министър на икономиката). В края на 1999 г. докладът бе предаден на Иван Костов. Именно този документ даде повод на тогавашния премиер да уволни доста от своите министри, в това число и Бонев.
Делото срещу Атанасов бе образувано в началото на септември 2004 г., когато бившият вътрешен министър в синьото правителството - Богомил Бонев, внесе жалба в прокуратурата. Той поиска държавното обвинение да провери дали данните в доклада на НСС за него отговарят на истината, или Иван Костов е използвал контраразузнаването, за да си разчисти сметките с вътрешната опозиция.
На 12 януари 2005 г. Софийската военна прокуратура внесе обвинителния акт срещу Атанасов в съда. Срещу него бе повдигнато обвинение по чл. 387, ал.2 от Наказателния кодекс (НК) - за злоупотреба с власт и със служебно положение. Наказанието, предвидено по този член от закона, е от една до осем години затвор.
Според обвинителния акт, данните в доклада са били изтеглени основно от информационните масиви на МВР. На няколко пъти обаче Атанас Атанасов лично е предавал на проверяващата комисия листове - ръчно написани или на машина - с допълнителни данни, които трябвало да бъдат включени в доклада. Именно въз основа на тези допълнителни данни в документа е включена невярна информация за връзките на вътрешния министър с различни силови и съмнителни структури, пише в обвинителния акт.
Делото тръгна чак на 2 октомври 2006 година. Поводът бе, че на парламентарните избори през 2005 г. Атанас Атанасов влезе в Народното събрание от листата на ДСБ и придоби имунитет. Но през пролетта на 2006 г. той сам се отказа от закрилата си.
След като чу оправдателната присъда, Атанас Атанасов заяви, че наистина има извършено престъпление - злоупотреба с власт. Но не от него, а от бившия главен прокурор и настоящ дипломат №1 в Казахстан Никола Филчев.
Не знам колко неща трябва да изплуват за този човек, за да му се потърси отговорност. Той изпълняваше чисто политическо преследване, каза Атанасов без да уточнява чии поръчки е изпълнявал Филчев.
Жалбата срещу мен бе подадена от Богомил Бонев. И сега се оказва, че аз съм си изпълнил задълженията. Попитайте Бонев дали ще продължава да твърди, че няма връзка с Майкъл Чорни, заключи Атанасов.
Делото за доклада е второто, по което бившият шеф на НСС е оневинен. На 21 юни 2005 г. Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда, която Военноапелативният съд наложи на Атанасов за т.нар. скандал Бръмбаргейт.
Както вече е известно, през юли 2000 г. в дома на Филчев бяха открити подслушвателни устройства. Първоначално прокуратурата образува дело срещу трима служители от СОТИ - Пламен Арсов, Йордан Йорданов и Борис Бояджиев (на първа инстанция тримата бяха оправдани).
А на 11 февруари 2004 г. Софийската военна прокуратура повдигна обвинение и срещу Атанасов, защото не бил разпоредил демонтирането на бръмбарите.
Но както става ясно - засега всички опити на държавното обвинение да вкара бившия шеф на контраразузнаването в затвора претърпяват фиаско.

Facebook logo
Бъдете с нас и във