Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Генерали под строй пред съда заради Цонев

Докато магистратите от Софийския апелативен съд размишляваха във вторник (8 юни) каква да е мярката за неотклонение на бившия военен министър Николай Цонев, колегите им от Софийския градски съд разпъваха на кръст поредния свидетел по неговото дело. По ирония на съдбата по същото време подсъдимият се озова на свобода, докато в съдебната зала в СГС звучаха тежки обвинения за извършени от него престъпления.
Пред магистратите се изправи бившият командващ на ВВС ген. Симеон Симеонов, за да даде показания по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Прокуратурата обвинява Цонев за това, че в периода 12.02.2009-1.06.2009 г. в качеството си на военен министър е нарушил служебните си задължения, като е постановил положителна резолюция върху докладна записка на ген. Златан Стойков, тогава началник на Генералния щаб на Българската армия, за закупуване на производствена линия за метални конструкции. Според обвинителите така бюджетът на военното министерство за 2009 г. е ощетен с повече от 8 млн. лв., които всъщност представляват стойността на доставената производствена линия. С това действие са нанесени и неимуществени вреди, свързани с нарушаване на плана за тактическата и бойната подготовка на армията, твърди прокуратурата. Според текста от Наказателния кодекс, по който Цонев е обвинен, за това деяние се предвижда до пет години лишаване от свобода, а съдът може и да го лиши от правото да заема определена държавна или обществена длъжност или да му наложи допълнително пробация.
На заседанието във вторник ген. Симеонов разказа как бил извикан в кабинета на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков, който притеснен му наредил да подпише докладната с думите: Министърът на отбраната Николай Цонев е бесен, господин генерал, трябва да подпишете. Генералът разказа, че като видял писмото, с което се отнемат 10.7 млн. лв. от бюджета на ВВС за купуването на поточната линия, написал докладна, в която предложил тези пари да бъдат надвърнати за ремонт на авиационна техника.
Защитата на Николай Цонев обаче реагира бързо и запита ген. Симеонов дали след като се е подписал, е подал някакъв вид жалба. Какво означава подписът на един български генерал, риторично попита адвокатът. Ген. Симеонов обясни, че подписът му означава, че е бил принуден от своя началник.
Друг генерал пък удари рамо на бившия военен министър. Генерал-майор Бойко Рабаджийски обясни, че е бил изготвен анализ за това дали поточната линия е необходима на въоръжените сили. По времето на Цонев ген. Рабаджийски е бил директор на Дирекция Логистика и е участвал в съставянето на анализа. Той обясни, че изводът в него е бил, че е целесъобразно да се вземе линията, ако бъдат осигурени достатъчно обекти, където да се монтират произведените от нея конструкции. В същия анализ обаче се посочвало, че през следващите години не би могло да бъдат осигурени такива обекти.
От разпитите на свидетелите излетя и любопитната новина, че комисионата от сделката, за която е подсъдим Цонев, е била 400 000 долара. Тях обаче ги взели представителите на американската фирма в България Радион Попов, бивш висш военен, и съпругата му Таня Попова. Попов обясни пред съда, че е представил пред различни началници възможностите на линията още преди Цонев да стане министър на отбраната. Такива разговори той водил със Симеон Сакскобургготски, Веселин Близнаков (предшественик на Цонев в правителството на тройната коалиция), с Емел Етем, с началниците на Генералния щаб преди ген. Симеонов да стане професионален ръководител на армията. Радион Попов ги убедил, че тази машина е уникална и спестява много пари на всички държави, които я притежават.
Неговата партньорка в живота и впоследствие в бизнеса Таня Попова също посочи, че технологията е била представена пред правителствени лица много преди Николай Цонев да стане министър. След като Цонев поема ръководството на Министерството на отбраната, тя го потърсила и му напомнила за линията. Преговорите за купуването й протекли в рамките на няколко дни и в крайна сметка сделката била благословена. Попова потвърди в отговор на прокурорско питане, че за сделката е получила комисиона в размер на 400 000 долара.
На първото заседание по това дело съдът разпита още шестима свидетели, служители на МО. Те участвали в комисията за избор на изпълнител в съответствие с изискванията на Закона за обществените поръчки. Според всички тях на конкурса се е явил един-единствен кандидат - американска фирма, представлявана от Сали Ахмед. Комисията одобрила фирмата без участието на Николай Цонев. Но на членовете й били дадени указания, че има политическа воля за покупката на тази машина, както и необходимите средства.
И бившият първи заместник-началник на Генералния щаб Емил Люцканов, който даде показания пред съда в средата на май, е свидетелствал, че машината за строене на хангари може да се използва и за цивилни цели. Според него при предварително подготвена площадка тя може да построи склад, спортна зала, казармени помещения само за няколко часа. Тя би била много полезна особено за нуждите на контингентите ни зад граница, подчертал заместник-шефът на ГЩ.
Разпитите около закупуването на тази поточна линия ще продължат на 7 октомври, когато пред магистратите като свидетел ще се яви бившият началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във