Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЕНЕРАЛЪТ РАЗВЕЖДА КАБИНЕТА И ПАРЛАМЕНТА?

По всичко личи, че схватката за Държавния резерв между коалиционните партньори ще продължи поне още няколко месеца. Доказателство за тази не много обнадеждаваща прогноза е случилото се в четвъртък (20 юли 2006 г.), когато правителството и парламентът за пореден път не пожелаха да се срещнат и да се разберат по въпроса: как най-добре да защитят от престъпни посегателства животоспасяващите запаси на страната?
В четвъртък по време на редовното си заседание Министерският съвет обсъди и прие доклада на междуведомствената работна група, създадена на 29 юни 2006 г. със Заповед № КВ-22 на вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.
Според експертите от тази работна група, бившият шеф на резерва - ген. Димитър Димитров, и неговият скорострелен наследник Георги Богданов (той остана на поста от 22 юни до 14 юли) наистина са нарушили бюджетната дисциплина, защото са договорили на зелено през главата на ресорния министър, на правителството и на парламента такива количества горива и масла, че са надхвърлили бюджета на резерва за 2006 г. със... 121.525 млн. лева. Поведение, което експертите от работната група, определят като безспорно нарушение на общата финансова и бюджетна дисциплина.
Точно в 14. 30 часа, т.е. трийсетина минути след края на правителственото заседание, на двайсет-двайсет и пет метра от Министерския съвет - в сградата на Народното събрание на бул. Дондуков - депутатите от парламентарната Комисия за борба с корупцията също подхванаха темата за Държавния резерв.
За да научат истината от първа ръка, народните представители бяха поканили на разговор не кой да е, а бившия шеф на резерва ген. Димитър Димитров. Два часа по-късно част от депутатите осъзнаха, че са научили само генералската истина за драматичните събития около уволнението му на 22 юни, но вече бе късно да връщат времето назад, та да изслушат и другата страна.
Всъщност, за разлика от досегашните си медийни изяви, в четвъртък ген. Димитров бе толкова премерен изказванията си, че човек чак да съжали къде изчезна борбения му дух. И... непоколебимостта му, с която до онзи ден громеше враговете си от ДПС и лично техния лидер Ахмед Доган.
По отношение на корупционната среда в Държавния резерв заявявам категорично, че от средата на май 2005 г. досега не само съм ликвидирал корупцията в резерва, но и съм ликвидирал всякакви предпоставки за такава - заяви генералът. - Мен никой не ме е обвинявал в корупция, а просто в нарушение на бюджетната дисциплина и поради тази причина бях уволнен. А след като бях отстранен от поста си, в резерва започнаха проверки за това, дали няма предпоставки за корупция от моя страна, защото само първото обвинение не е мотив за уволняването ми, уточни още той.
Пред депутатите ген. Димитров отново потвърди първоначалната си теза, че е надскочил със 121.525 млн. лв. бюджета на резерва за 2006 г., защото е сключил договорите за покупка и доставка на горива на 12 декември 2005 г., т.е. преди Законът за държавния бюджет да бъде приет на второ четене от Народното събрание и генералът да научи, че исканите от него 504 млн. лв. няма да му бъдат отпуснати.
Аз дадох абсолютна обосновка пред Румен Овчаров и Меглена Кунева за какво са нужни допълнителните средства. Ако не бях закупил горивото, България нямаше да изпълни ангажиментите си към ЕС, нямаше да разполага с нужното количество гориво за 90 дни и от Европейския съюз щяха да ни санкционират с по около 6 млн. евро на ден, заяви убедено ген. Димитров, след което... нанесе големия си удар:
По отношение на предпоставките за корупция в Държавния резерв, за всяко нарушение, на което съм се натъкнал, съм подавал сигнал в прокуратурата. Към момента там се водят 733 дела по сигнали за корупция в Държавния резерв, като 350 от тях съм подал аз, заяви генералът. С което силно озадачи по-паметливите депутати, защото до онзи ден той разпалено убеждаваше всички как по негови сигнали прокуратурата е образувала общо... 658 дела.
В крайна сметка депутатите от Комисията за борба с корупцията решиха, че трябва да бъде проведен парламентарен контрол във връзка с взетите мерки за предотвратяване и прекратяване на корупционни схеми в държавния резерв, след което - към 16 часа - се разотидоха.
Точно 60 минути по-късно, Правителствената информационна служба разпространи до медиите факс, в който се казва следното: Вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем ще връчи утре (петък, 21 юли) в 9 часа на главния прокурор папка с резултатите от проверката в Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси. Това решение бе взето днес на оперативно заседание на правителството. На него вицепремиерът представи доклад за финансовото състояние на агенцията, сключените договори и тяхното изпълнение. Проверката е извършена с решение на Министерския съвет от работна група, в която участват експерти от министерствата на финансите и на държавната политика при бедствия и аварии....
По една случайност, Параграф 22 разполага с копие от доклада, с който в петък Емел Етем ощастливи главния прокурор Борис Велчев. На пръв поглед цифрите в това четиво наистина звучат стряскащо, защото дори да бъдат развалени всички сделки, държавата пак ще трябва да олекне с около 2 млн. лв. за обезщетения. От друга страна обаче, казусът си е чисто предизвикателство за всеки специалист по наказателно право, защото в случая трябва да бъде преценено дали човек може да носи наказателна отговорност за бъдещи вреди, които могат да настъпят, но могат и да не настъпят.
По какъв начин ще се развие всенародната грижа за Държавния резерв е трудно да бъде предвидено. Защото, докато правителството и парламентът седнат на една маса и се разберат, а прокуратурата осъзнае, че източването на резерва е дело на мафиотски структури, в които на равни начала участват мутри, ченгета, магистрати, политици и бели якички, всичко ще приключи. А държавата ще трябва да продаде базите на Държавния резерв като старо желязо и незастроени терени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във