Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Географско

У нас е практика да се закриват предприятия, болници, училища, детски градини. За пръв път обаче ще има закрити съдилища. Структурите на съдебната система са свещени крави, но с триста мъки някои от най-хърбавите ще бъдат заклани. Става въпрос за военните съдилища и военните прокуратури във Варна и Плевен. Висшият съдебен съвет (ВСС) взе окончателно решение това да стане на 1 април.


Дали съветът се е шегувал с избора на датата ще стане ясно след нея. Но е редно да се знае, че на кравите всъщност нищо няма да им се случи - просто ще им търсят паша на друго място. Военните магистрати, барабар със съдебните служители, ще бъдат преназначени в други органи на системата. Варненци отиват в Сливен, плевенчани - в София. Това, че досега са си клатели краката (по едно-две дела месечно)срещу тлъсти заплати, бонуси и екстри , остава без последствия.


Преди три месеца главният прокурор Сотир Цацаров обяви ставащото за знаково. То щяло да покаже, че процесът за изработване на нова съдебна география е започнал. И че ВСС не просто отмята проблеми на хартия, действително ги решава. Свършена била "колосална работа", защото темата била тежка и носела негативи. Какво му е колосалното не разбрахме - освен че много хора са прибирали много време много пари, без да работят.


Един от тях например бил оценка "нула" в категорията правни познания и умения, но до ден днешен си "работи" системата. Призна го член на съвета, но отказа да издаде за кого става дума. Всички в съвета били наясно с нулевата му атестация още миналата година, но не го уволнили. Явно човекът има качества извън правото, оценявани с шестици. С оглед малкото военни дела това си е предимство.


Не знаем докъде ще я докарат новата съдебна география. Не знаем и как ще разчертаят новата съдебна карта. Убедени сме обаче, че понятието правосъдие е със силно изразен географски и картографски елемент. В някои страни го има, в други само се говори за него. А с това темпо на съдебна реформа и с тези видове в съдебната система сме на ниво съдебна зоология.

Facebook logo
Бъдете с нас и във