Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЕРБ не отстъпва! Промените в НПК са изпипани...

ГЕРБ няма да прави отстъпки пред президента по повод на предлаганите промени в НПК. Това се изясни в сряда (14 април) след заседанието на кабинета. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че предния ден вечерта Изпълнителната комисия на ГЕРБ, начело с нейния председател - премиера Бойко Борисов, е обсъждала ветото, което наложи държавният глава върху част от промените в закона.
Комисията е решила, че не трябва да се правят отстъпки, защото обществото и държавата се нуждаят от справедливост, както и от бързо законодателство и от приключване на съдебните процеси. По този въпрос има пълно единомислие в партията, в парламентарната група и в изпълнителната власт, посочи Цветанов. Той поясни, че са на едно мнение с премиера по въпроса.
За това, че ГЕРБ няма да се съобрази с ветото върху предлаганите промени в НПК, намекна още в понеделник (12 април) министърът на правосъдието Маргарита Попова. Тя подчерта, че президентът има право на вето и че възраженията му ще бъдат обсъдени в пленарната зала, въпреки че в позицията му тя виждала по-скоро указания към магистратите, отколкото мотиви за връщането на промените за ново разглеждане в парламента.
Законите са тежки и реформаторски, но дават на държавата ресурс да се бори с организираната престъпност и с корупцията, заяви Попова в телевизионно интервю. Правосъдният министър заяви, че смята за логично дебатът около промените да е тежък, но не е съгласна, че нововъведенията ще предизвикат повече дела в Страсбург. Такива ще има винаги, но те ще са последица от неправилното прилагане на закона, категорична бе тя.
Според Попова, която е бивш прокурор, в закона ясно е записано, че се забранява да бъдат постановявани присъди по дела, по които са събрани доказателства само чрез подслушване. Присъда може да се постанови само ако тези доказателства са придружени и от други. Тук не е зле да припомним, че държавният глава върна закона заради две разпоредби, едната които дава възможност осъдителната присъда да се основава на данните от специални разузнавателни средства и на показания на свидетел, чиято самоличност е прикрита.
Другата разпоредба, която президентът не одобрява, предвижда прокурорът или съдът да могат да назначат на обвиняемия резервен защитник, въпреки неговото несъгласие и независимо че е упълномощил друго лице за свой защитник. В този случай правосъдният министър посочи, че точещите се с години дела, като това на Маргините, нямаше да се протакат толкова дълго, ако имаше под ръка резервен защитник.
Твърдата позиция на ГЕРБ бе подкрепена и от американския посланик Джеймс Уорлик, който заяви в понеделник, че България има спешна нужда от силен и категоричен НПК, който да гарантира на бизнеса, че никой не стои над закона, че престъпленията ще бъдат преследвани и тези, които ги вършат, ще бъдат наказани. Според американския дипломат освен че трябва да бъде силен, Наказателнопроцесуалния кодекс трябва да влезе в действие час по-скоро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във