Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЕРБ-ова марка за Конституционния съд

Вдигаме училище, а ако нямате деца, и деца ще ви направим! Съгласно тази извадка от прословутия виц от соцвреме управляващите от ГЕРБ лягат за пореден път върху жертвения олтар на държавността и всенародното добруване, за да изберат един-единствен брой конституционен съдия. С тази разлика, че в най-пошлия и кичозен публичен сериал на годината място за държавност не остана, за народа на никого не му пука по принцип, а за жертва от страна на политическата циркова трупа и дума не може да става.


Соцлафът беше вдигнат във въздуха от партийния пилот Красимир Велчев: Ако видим, че другите не могат да номинират, ние ще номинираме. Ще рече човек, че няма по-тежко бреме от това да посочиш някой свой човек за една от най-скъпо платените и най-леки държавни служби. Както стана с депутата Анастас Анастасов и с бившия главен прокурор Борис Велчев (назначен от президента), които се намърдаха по терлици в Конституционния съд по чисто партийни сметки, без никой да попита с какво са го заслужили. Според Красимир Велчев обаче ГЕРБ издигнало най-достойната кандидатура за конституционен съдия, която не е била оспорена изобщо - Анастас Анастасов.


Междувременно от ГЕРБ продължават да прилагат ноу-хау, с което изборът за КС се превръща в тяхна запазена марка. След два месеца скандали, които би следвало да бъдат приключени с бърз избор на един що-годе приличен човек, Красимир Велчев изтърси, че с новите кандидатури не бивало да се бърза, а да се изчака след Нова година. Проблем в работата на съда нямало, защото той работел и друг път при отсъстващи по други поводи негови членове. В добавка премиерът Бойко Борисов уточни, че партията му вече се спряла на определена кандидатура, но от срам ли, от що ли не каза коя е.


Както всичко гарантирано от ГЕРБ, ключов елемент от ноу-хауто е провалът да се обяви за грандиозен успех. Според Борисов грозните резили около пробутването на компрометирани хора за конституционни съдии означавали, че демокрацията победила. За разлика от предишни години, когато те просто били назначавани по договорки, сега институциите - парламент и президент, работели и мнението им се чувало. Криза няма. Това е демокрацията!, отвори очите ни премиерът. За пълната безотговорност на Народното събрание при забъркването на тази каша и за заключението на президента, че го ползват за последен бушон по веригата, Борисов деликатно си затрая. За това, че двама бивши съветници на експрезидента Георги Първанов са назначени по втория начин (Лазар Груев за председател на Върховния касационен съд и Борис Велчев за главен прокурор), обаче е напълно прав.


Ако драмата около проваления избор на административната съдийка Венета Марковска можеше да подейства очистващо и вразумяващо, номинирането на спецпрокурорката Галя Гугушева беше просто повод партийните лобита да се хванат за гушите. Часове преди управляващите да заговорят за нов кандидат, тя взе решение да оттегли кандидатурата си с оглед становище на парламентарната група на ГЕРБ, че няма да я подкрепи, и изразената увереност, че Гугушева ще се оттегли. Макар че тази стъпка беше единственото цивилизовано действие от конституционния сериал, тя не го направи без бой. Преди това прокурор Гугушева поиска всички институции да я проверят спешно, за да бъде номинирана. Според СДС-то на Емил Кабаиванов пък основна тежест върху решението на протежето му имали нарушението на процедурните правила за публичното оповестяване на документи и изразените безпочвени съмнения от страна на медиите въз основа на твърдения на лица със съмнителна репутация. Така Кабаиванов втрещи всички с твърдението: Кандидатурата на Гугушева бе безспорна, но омаскарена.


Какво да очакваме в следващите серии? От ГЕРБ, първо, тръгнаха с рогата напред, заканвайки се да ползват отново Кабаивановото СДС като най-старата дясна партия, с която са и колеги в Европeйската народна партия. Кабаиванов пък даже и претенции предяви - щял да направи ново предложение само ако се промени механизмът за издигане и подбор на кандидатурите. Какво му е виновен сегашният механизъм за това, че предложи човек, който няма място не само в КС, но и в съдебната система, той си знае. За капак карловският кмет посочи и основния порок на 23-годишния преход - задкулисието, договорките и компроматните войни в политиката. В каквито той очевадно не участва. В стремежа си да му приглася пък независимият Валентин Николов изрази опасението, че оттук нататък никой от юридическата гилдия няма да се съгласи да бъде издигнат на такъв пост. Николов не поясни обаче дали смята всички юристи за овъртолени в имоти и бизнеси за десетки милиони.


nbsp;


Сигнали и проверки


От висотата на кандидатурата за конституционен съдия Галя Гугушева затъна в проверки. Дали те ще бъдат доведени докрай, или ще бъдат смачкани, за да не й се търси отговорност, е въпрос на връзки, покровители и бизнес. Проверки обаче започнаха парламентарната антикорупционна комисия на Яне Янев, НАП, ВСС, прокуратурата. Янев изрично поиска срещу Гугушева да започне както разследване, така и дисциплинарно производство. В комисията постъпил дори сигнал, че прокурорката многократно предлагала споразумения по дела, свързани с източване на милиони от кредитни карти. Подозирало се - американските специални служби вече работели по въпроса. Шефът на Гугушева Борислав Сарафов (чиято кандидатура за главен прокурор внесе именно тя)беше призован да я отстрани като негова заместничка в апелативната спецпрокуратура. Сарафов пък се застрахова с думите, че не е правил финансов профил на прокурорите, но нямало основание да се оплаче от служебното поведение на Гугушева. Временният главен прокурор Бойко Найденов обаче не прояви подобна деликатност и разпореди пълна проверка срещу нея от инспектората на Върховната касационна прокуратура.Пред парламентарната правна комисия тя заяви, че не знаела колко точно фирми управлява и притежава синът й Стефан Гугушев, с каква дейност се занимават те, както и че никога не е участвала в прословутата семейна инвестиционна компания на 71-годишната си майка Тотка Ахчийска, от която теглила солидни кредити. Гугушева нито знаела за фирмите на сина си, нито се интересувала, нито имала повод да го прави?! Междувременно стана ясно още, че спецпрокурорката не е включила в декларацията си за конфликт на интереси нито един от фактите за имущественото си състояние и бизнеса на сина й адв. Стефан Гугушев, които станаха публично известни покрай скандала около номинацията й. Гугушева не е посочила и свързани с нея лица по Закона за конфликт на интереси. Тепърва ще се проверява и сигналът, че делата, по които кантората на адвокат Стефан Гугушев се явява в Софийския апелативен съд и във Върховния касационен съд, се разпределят на едни и същи състави, а крайният изход от тях е 100% в негова полза. От ВСС вече определиха казуса с Галя Гугушева като изключително комплициран.nbsp;


nbsp;


Под параЕдва сдържаното недоволство на вътрешния министър Цветан Цветанов от провалената кандидатура на Венета Марковска избухна, когато силовият вицепремиер изпусна нервите си след бламирането на Галя Гугушева. Отнесоха го президентът Росен Плевнелиев и отцепилата се от СДС Надежда Нейнски. По отношение на Плевнелиев Цветанов обясни отмъстително, че с подаването на оставката си Марковска го спасила от импийчмънт, след като нарушил конституцията. В добавка Цветанов отсече, че длъжността президент е само протоколна. Какво зависи от него, той може само да говори, защото трябва да бъде харесван!, изригна Цветанов. Нейнски пък беше определена като най-близката връзка на Алексей Петров, като двамата вече се договаряли с лидера на ДСБ Иван Костов.По-късно Цветанов върна газта с думите, че не е в конфликт с държавния глава и малките спорове не трябва да се тълкуват като конфликт. Вътрешният министър дори извъртя докрай фурнаджийската лопата с оценката, че относно функциите и възможността на президента да бъде обединител на нацията, в голямата си част той го показва и го прави много умело. Плевнелиев пък остана невъзмутим, обявявайки пред медиите, че България няма послушен и зависим президент, а президент, който спазва конституцията. Той не остана длъжен на Цветанов и за заплахата с импийчмънт - според Плевнелиев евентуален избор на Венета Марковска би бил един провал за конституцията на страната. В крайна сметка премиерът Борисов изигра за пореден път ролята на доброто ченге с обяснението, че имало е изказване, което в първата част малко е засегнало президентската институция, след това, разбира се, се е поправил с това, че държавният глава е обединител на всички - и така. Случва се, хората са много уморени.


Facebook logo
Бъдете с нас и във