Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЕРБ се пребори за гражданската конфискация

Новият закон за гражданска конфискация на необяснимите богатства е вече факт. След поредно среднощно заседание, продължило близо 15 часа и приключило в късните часове в четвъртък (3 май), най-оспорваният от опозицията нормативен акт беше гласуван окончателно на второ четене в Народното събрание. Обсъжданията на текстовете продължиха в рамките на две пленарни седмици, а безпрецедентните разправии по всеки от текстовете надминаха всички върхове на парламентарната ни практика.


На финалната права в дебата се включиха и премиерът Бойко Борисов, и вицепремиерът Цветан Цветанов. Министър-председателят дори произведе новина с изявлението, че с приемането на закона... правителството остава на власт. Пред депутатите Борисов заяви, че двамата с Цветанов са отишли в Народното събрание с оставката на правителството в джоба, защото приемането на тази закон ще се отрази в предстоящия доклад на Европейската комисия. На следващия ден Цветанов потвърди готовността на двамата да се оттеглят, ако законът бе бламиран , и увери, че премиерът не се е шегувал.


Управляващите така и не оправиха наименованието на закона и то остана във вид, който не отразява точно неговата същност. Остана Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество. А и Параграф 22 писа многократно, че според този закон ще се отнема (в огромното мнозинство случаи)имущество, което е придобито напълно законно, но средствата за придобиването му са натрупани чрез противозаконна дейност.


Подобно на всички предишни заседания опозицията оказа яростна съпротива и в последния ден на парламентарната битка. Според депутатите от БСП и от ДПС текстовете, които предвиждат известна защита за проверяваните от Комисията по конфискация лица, са неефективни и само създават илюзия, че човек не е беззащитен. Лют спор се завихри около едномесечния срок след налагането на обезпечителните мерки, в който проверяваното от комисията по конфискация лице ще може да представя доказателства, че имуществото му е адекватно доходите му. Според БСП това време доходите му е недостатъчно и създава несправедливост и неравнопоставеност, тъй като комисията ще има на разположение далеч по-дълъг период преди запора, в който да събира тайно доказателства срещу проверявания - година и шест месеца. Опозицията откри несъответствие и по отношение на третите лица, придобили имущество от проверявания. За тях не е предвидена възможност да представят пред комисията доказателства в своя полза, което означава, че те ще могат да се защитават само след започване на дело в съда.


Управляващите не отстъпиха за сроковете, но направиха компромис по отношение на последствията от информацията, подавана от проверяваните. Тодор Димитров от ГЕРБ предложи обясненията на проверявания и подадената от него декларация за притежаваното имущество да не утежняват положението му. Димитров предложи текст, според който тези данни не могат да служат като основание за откриване на наказателно производство срещу проверявания, не може да бъдат ползвани като доказателства в подкрепа на обвинение срещу него. Проверяваният няма да носи наказателна отговорност за подадени от него неверни данни.


Това решение също се оказа проблемно и предизвика възраженията от противоположни посоки. Опозицията напомни, че подаването на неверни данни в декларацията е наказуемо деяние и трябва да бъде санкционирано според Наказателния кодекс. Според Мая Манолова (БСП) изискването за подаване на декларация стимулирало самонабеждаването, а Христо Бисеров (ДПС) заяви, че с предложените ограничения се заобикаля Наказателният кодекс. Бившите партньори от тройната коалиция предложиха вместо декларация проверяваният да дава информация или обяснения.


Георги Терзийски от РЗС застана на обратната позиция. Според него дадената от проверявания информация поначало не може да се пренебрегва и да не бъде основание за започване на наказателно преследване. В случаите, когато проверяваният е предоставил данни за извършено от него нарушение или престъпление, комисията ще бъде принудена да затаи истина пред съда, което също е престъпление.


Засиленото присъствие на правни аргументи в края на дебата не го лиши и от политически залпове. По думите на бившия вътрешен министър Румен Петков законът връщал у нас положението от 1944 г. и щял да възроди доносите. Бисеров пък го определи като декларативни текстове за пред посланици, които от сутринта седели на балконите и слушали дебата. Стигна се и до цветисти епитети. Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов избухна, че дебатът от три-четири дни е сведен до малоумие. Той отрече твърденията, че законът е спорен и каза, че ако всичко било нормално, той щял да бъде приет за един-два дни.


Опозицията отново се зарече да сезира Конституционния съд, който щял да отмени по-голямата част от приетите текстове. Вицепремиерът Цветанов направи пред медиите точно обратната прогноза - че законът ще издържи проверката на конституционните съдии. Той увери, че МВР няма списък, по който ще започне проверки, и отсече че когато на един човек всичко му е наред, няма значение дали го проверяват една или две години.


nbsp;


Бойко Борисов


Законът е много добър, лош е за незаконно забогателите. Приемането му е важно за народа и за евроатлантическите ни партньори. Реакциите им ще бъдат изключително положителни. Вече 22 години хората гледат палатите в подножието на Витоша, по морето, край язовирите, и се чудят с какви пари са построени. Надявам се законът да урегулира този процес. Ако има нещо, което да се уточнява по него, има бъдещи поколения, нека да го правят. Тройната коалиция си прие закон, който да амнистира всички техни престъпления и Брюксел им каза, че са направили голяма глупост. Ние приемаме закон, който важи и за нас. Днес ние сме на власт, утре ще дойдат други, след това трети, така че всички сме подвластни на този закон. Всеки български гражданин, който е придобил по някакъв начин незаконен имот, ще му бъде отнет. Това иска народът и това сме приели.


nbsp;


Джеймс Уорлик


Бих искал да поздравя правителството на България за приемането на новия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество миналата вечер. Едно силно законодателство, позволяващо конфискация без осъдителна присъда, е съществен инструмент в борбата с организираната престъпност и по тази причина има подкрепата на Съединените щати. Аз съм много доволен от предприетите вчера стъпки и се надявам, че приложението на новия закон ще започне възможно най-скоро. Законът за конфискацията е важен за правителството, което се опитва да спечели позитивна оценка от Брюксел за борбата с организираната престъпност и корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във