Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЕРБ си върза гащите за спецсредствата

Темата за специалните разузнавателни средства отново разедини народните избраници, сгушени уютно под лозунга Съединението прави силата. В сряда (1 юни) парламентарната група на управляващите отхвърли безапелационно идеите на опозицията от БСП и ДПС за засилване на контрола върху използването на СРС.
Гласуването по евъргрийн-темата бе проведено извън дневния ред по силата на правилото на всяко първо заседание от месеца опозицията да вкарва точки в програмата по своя преценка.
В БСП смятат, че действащият Закон за специални разузнавателни средства не дава достатъчно гаранции срещу нерегламентирана намеса в личното пространство на гражданите. Необходимо е да бъдат създадени допълнителни гаранции получената чрез СРС информация да се използва само за целите на закона, настояват вносителите на законопроекта.
Те предложиха използването на СРС без предварително разрешение от съда да се осъществява само когато има опасност от извършване на конкретно престъпление против националната сигурност. Наред с това трябва да отпадне възможността наблюдаващите прокурори да могат да искат от съда прилагане на СРС. Такава възможност да съществува само за административните ръководители в структурата на прокуратурата, пише в проекта.
Предлага се още да отпадне възможността председателят на Специализирания наказателен съд да предоставя разрешение за използване на спецсредства. Специализираният наказателен съд ще разглежда основно тежки престъпления, свързани с организираната престъпност, по които предимно се използват специални разузнавателни средства (СРС) за събиране на доказателствен материал. Поради това, и с оглед на обективност, предлагаме да се отдели функцията по разрешаване на използването на СРС с тази по преценка на съотносимост към делото, пишат в мотивите си вносителите.
Когато съдът отказва да даде разрешение за използване на СРС, актът трябва да бъде задължително в писмена форма и да е мотивиран, за да се преодолее съществуващата практика на устни откази, предлагат още социалистите.
В проекта се предвижда и нова структура за контрол върху използването на СРС. Идеята е да се създаде Обществен съвет за наблюдение на процедурите по съхраняването и унищожаването на информация, придобита чрез подслушване като оперативен способ, както и за защита на правата на гражданите срещу незаконосъобразно използване на такава информация. Според вносителите право да предлагат членове на съвета ще имат омбудсманът на републиката, Висшият адвокатски съвет, Съюзът на българските журналисти, както и правозащитни организации.
Управляващото мнозинство обаче скочи и обяви, че този орган ще дублира правомощията на парламентарната подкомисия, която наблюдава използването им. Както е известно, в нея влизат депутатите Димитър Лазаров от ГЕРБ, Явор Нотев от Атака, Веселин Методиев от Синята коалиция, Михаил Миков от БСП и Христо Бисеров от ДПС, който от май месец е и неин председател.
Парламентаристите от ГЕРБ заявиха, че ще внесат свои изменения, когато междуведомствената работна група, оглавявана от правосъдния министър Маргарита Попова, приключи с текстовете, по които работи вече месец и половина. Представителят на мнозинството Анастас Анастасов направи фарисейско предложение на опозицията: В законопроекта, който предлагате в момента, има и ценни предложения. Аз предлагам, когато внесем нашия законопроект, да внесете вашите предложения.
Последвалите реплики окончателно изясниха политическите мотиви и на вносителите на предложенията за промени в ЗСРС, така и за отхвърлянето им от управляващите. Социалистите подозират, че сегашният твърде либерален режим при използване на СРС ще послужи на управляващите за набиране на информация в предстоящите избори.
Бившият вътрешен министър Михаил Миков каза: Вие искате да отидете на изборите с шеф на предизборния щаб, който иска максимален обем информация. Той имаше предвид ситуацията около вътрешния шеф Цветан Цветанов, който оглавява предизборния щаб на ГЕРБ.
В крайна сметка проектът на Коалиция за България получи 30 гласа „за от 109 гласували, 75 депутати се обявиха „против, четирима се въздържаха.
Отхвърлен със 78 гласа против, 28 - за, и шестима въздържали се беше и проектът на Христо Бисеров от ДПС. Основната идея в него бе да се въведе финансова обвързаност на искането за използване на спецсредства. Крайно време е да въведем най-безпристрастния контрол върху тази дейност - контрола на парите, настоява депутатът от ДПС. Той предлага въвеждането на „финансов план при използване на СРС, като по аналогичен начин се подхожда и когато службите наблюдават трафика на потребителите на съобщителни и интернет услуги.
Не виждам ситуация, която да налага бързане, обяви накрая Анастас Анастасов от ГЕРБ. Материята е доста сериозна, и поиска двата законопроекта да бъдат отхвърлени...

Facebook logo
Бъдете с нас и във