Параграф22 Weekly

ПАРОДИЯТА НА ПРЕХОДА -10

Герберска шейна отнесе реформата в МВР

"Пътникът" се казва Веселин Вучков, а амбицията му беше простичка: парите за "чантаджиите" да отидат при редовите униформени

S 250 00051325 f486 4c46 b520 257fadcccae6

Признаци за предстоящия разрив между някога неразделните първи двама в ГЕРБ - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, се появиха още по време на кабинета "Борисов-2". тогава никой не смееше да предположи, че е възможно Цветанов да излети от всички постове в държавата и партията, както се случи през пролетта на 2019-а година.

Във второто правителство на ГЕРБ Цветанов се зае сериозно с партийно строителство и бетониране на структурите на ГЕРБ, като майката кърмилница МВР, от чиито ненки той и Борисов сукаха дълги години, беше оставена на грижите на други.

След раздялата на Цветанов с МВР обаче се оказа, че следващите шефове на министерството се оказаха... най-бламираните от собствената си партия. А реформите, които тръгнаха да правят, бяха провалени от ГЕРБ-ерските депутати. Под мъдрото уж ръководство на парламентарния им началник... Цветан Цветанов.

 

Реформите на Вучков и завещанието на задкулисието

Първият МВР-шеф, който изпита това на собствения си гръб, беше Веселин Вучков. Неговата звезда грейна и се задържа на небосклона около четири месеца - от 7 ноември 2014 г.  до 11 март 2015 година.

Месец след като пое МВР, Вучков представи своя пътната карта за реформиране на министерството. Той е първият вътрешен министър, който огласи... очевидното: МВР се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява дори елементарните си законови задължения.

По същество, реформата на Вучков беше елементарна. И поради това - гениална: намаляване на чиновническото съсловие и освобождаване на финансов ресурс, гарантиращ нормалната работа на ведомството. 

Според огласените тогава щатове, МВР плащаше заплати на 47 134 души:


- държавни служители първа категория - 40 308 души (в т.ч. 35 531 полицаи и пожарникари);

- обща администрация - 6668 души;

- специализирана администрация (примерно - дирекциите "Телефон 112" и "Български документи за самоличност") - 4935 души.


Вижданията на Вучков бяха, че администрацията трябва да бъде намалена на половина - на две сесии с по една четвърт. Той не успя дори да започне, но лаврите - както винаги - бяха обрани от наследниците му.

Незнайно защо,  Законът за държавния служител( ЗДСл) влезе в сила и за служителите от МВР само месец, след като Веселин Вучков подаде оставка - на 1 април 2015 година.

Резултатът беше... очакван от всички униформени, които в знак на протест срещу трудово-правната подигравка с тях, в продължение на две-три години пиха вода, пиха кафе, пушеха цигари и разнасяха ковчези, пълни с полицейски пагони, скъсани кубинки и дрипави куртки: най-после  очерта

разделителна линия между служителите на "терен" и администрацията.

Тоест - в първа категория труд останаха всички оперативни служители, а останалите бяха пратени под чадъра на ЗДСл и Кодекса на труда.

Вучков беше принуден да си тръгне, без да дочака да види реализирането на реформата в цялост.

През март 2015 г., тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, завещан на кабинета "Борисов-2" от правителството на Пламен Орешарски, подпали истинска

троянска война сред коалиционните партньори

в управлението.

В началото на месеца, на свое редовно заседание Министерският съвет трябваше да обсъди оставките, подадени от главсекът на МВР Светлозар Лазаров, шефът на ДАНС Владимир Писанчев и директорът на службата за  подслушване (ДАТО)  - Цветан Китов. Оставките им обаче не бяха коментирани, защото... нямало основание за подобна процедура.

След тоталното опорочаване на правителственото заседание, Веселин Вучков подаде оставка като министър на вътрешните работи. В отговор, премиерът Бойко Борисов заяви: "Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел. Така че ти пожелавам приятна работа в парламента!"

Оставката на Вучков беше звучен шамар за коалиционните партньори на Борисов от "Реформаторския блок", защото въпреки настояването им да бъдат отстранени  Лазаров и Писанчев като лица на т.нар. "библиотекарски кръг", свързан с ДПС, те останаха на постовете си.

 

Силовото МВР в женски ръци

След Веселин Вучков, за втори път в историята на МВР, ръководството на министерството беше поверено на жена. Вицепремиерът в кабинета на ГЕРБ Румяна Бъчварова седна в опразненото кресло, като получи шанс да надхвърли тримесечния престой на първата жена вътрешен министър Петя Първанова в служебното правителство на Марин Райков. Бъчварова донякъде успя - тя застъпи на вахта на 11 март 2015 и остана там до 27 януари 2017г., когато премиерът Бойко Борисов подаде оставката на правителството.

Любимката на Борисов се зае да промени администрацията на министерството, продължавайки наченатото от предшественика си Вучков. “Реформата няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността. Приех номинацията, защото знам, че политиката на ГЕРБ в МВР е добре обмислена, разработена и няма колебания за посоката“, заяви Бъчварова при номинирането й за вътрешен министър.

Случилото се впоследствие обаче показа, че политиката на ГЕРБ относно МВР всъщност не е била добре обмислена, и че има колебания за посоката й. Факт е, че тя понечи да разшири прокараните от Вучков промени, но се спъна в барикадата, издигната от самите управляващи. Бившият й колега и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов най-неочаквано подкрепи синдикатите в МВР, които протестираха срещу намеренията на Бъчварова за реформа. Нейният законопроект, който предвиждаше орязване на всичките социални привилегии и добавки за стаж на служителите в министерството, беше отхвърлен в началото на лятото 2016-а. Депутатите от ГЕРБ, водени от Цветанов, внесоха свои изменения в Закона за МВР, като предложиха да се запази обезщетението от 20 заплати при напускане на МВР, докато Бъчварова настояваше за 12 заплати.

Промяната "Бъчварова" в МВР просто не се състоя. Не беше доразвита например идеята да се редуцира администрацията чрез намаляване на общия брой и снижаване на ръководните нива, за което говореше Веселин Вучков. Това означаваше постепенно да се намалят административните щатове с приблизително 30 на сто, да се ограничат ръководните нива в администрацията. Нещо повече, след като Бъчварова оглави МВР, администрацията не само не бе намалена, а дирекциите в МВР дори се увеличиха с още една.

След като на 27 януари 2017 бе гласувана оставката на кабинета "Борисов-2" Румяна Бъчварова се оказа най-оптимистично настроеният министър. Още не си отиваме, имаме още работа за довършване, заяви тя.

Бъчварова все пак си отиде, за да стане посланик в Израел. В МВР обаче все още има работа за довършване...

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във