Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Германия на нож срещу нашенската корупция

Акцент в разговора между посланик Хьопфнер и в.р.и.д Елеонора Николова била болната тема за корупцията. Посланик Хьопфнер е споделил притеснението си от натиска, който се оказва върху германските инвеститори у нас. Неговото впечатление е, че някои обществени поръчки се формулират така, че да облагодетелстват местни фирми. Дипломатът е настоял в кратък срок да се намери решение на проблема с обществените поръчки, което да улесни и привличането на нови чуждестранни инвестиции.


Очевидно принос за позицията на германските управляващи да се отложи приемането ни в шенгенското споразумение имат и немските инвеститори у нас. В началото на август президентите на Асоциацията на индустриалните търговски камари и на Германско-българската търговска камара Ханс Дрифтман и Бертрам Ролман се срещнаха с президента Росен Плевнелиев и с премиера Бойко Борисов и им заявиха, че германският бизнес в България се чувства несигурен и среща много трудности. Те се дължат на пропуски в правната рамка и недобре премислени нормативни актове, смятат те. Според Ролман реформите в правосъдието, здравеопазването и икономиката в България не вървят достатъчно бързо. Заради това на потенциалните нови инвеститори в България им е трудно да видят положително развитие на тези процеси.


Как няма да им е трудно, след като обществените поръчки се правят така, че да ги печелят определени местни фирми, пък заявил посланик Матиас Хьопфнер на срещата си с ръководството на БОРКОР. По ирония на съдбата тази констатация дойде броени дни, след като самият Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност покани инвеститори за договаряне, без да обяви обществена поръчка. Предметът й е доставка на инфраструктурни компоненти и тяхното внедряване за постигане на оперативна самостоятелност при изграждане на цялостен базов модел на интервенционална система по проект БОРКОР. Стойността на поръчката, която ще бъде възложена без реално състезание на кандидатите, е 750 000 лв. без ДДС.


Интервенционалната система, за която ще се търсят инфраструктурни компоненти, ще бъде част от решението на проблема с корупцията у нас. Ако центърът реализира обещанието си и тя тръгне от началото на 2013 година. Според замисъла системата ще позволи да бъде подложен на анализ целият спектър от нормативни актове в областта на обществените поръчки, като при необходимост ще се препоръчват промени в законите, в постановленията и в наредбите за игнориране на корупционните условия.


Фактът, че процедурата по набиране на кандидати стартира, дори и без обявление за възлагане, означава, че до Нова година едва ли ще станем свидетели на раждането на нов герой в антикорупционната борба. Германският съветник на министър Цветан Цветанов - Ролф Шлотерер, когото наричат бащата на проекта БОРКОР, засега е предпазлив оптимист, че системата ще проработи.


Според него възможностите за корупция се крият не само в законите, а по-скоро в подзаконовите актове, които регулират процедурите при обществените поръчки. Констатацията му очевидно се основава на дългогодишно наблюдение. Както Шлотерер признава, идеята за БОРКОР се родила, след като той търсил отговор на въпроса възможно ли е и доколко може да се противодейства на корупцията в България.


Най-важното условие според него е да не се допусне изкривяването на концепцията на проекта, да не се променят неговите цели и параметри в хода на реализацията. Побългаряването на проекта БОРКОР според съветник Шлотерер ще бъде фатално. Преди да стартира работата по него, той предупредил клиента си министър Цветанов, че ако няма гаранции за реализирането на проекта в оригиналния му вид, той ще се прибере в Германия заедно с концепцията си.


Натискът на дипломатите и на германските инвеститори върху управляващите за активизиране на борбата с корупцията, изглежда, е резултат на все още живата надежда, че проблемът може да се реши - най-вече с участието на самите германци. Светлина в тунела е информацията, че още от старта на проекта БОРКОР е ангажирана германска фирма изпълнител с практика в реализацията на подобни проекти, тъй като България няма опит в изпълнението им. Според Шлотерер българска фирма би била неподходяща и от гледна точка на комуникацията между автора на концепцията и офиса за управление на проекта. Освен това нито една българска фирма не е запозната със стандарта за управление на проекти на германското федерално правителство.


Съветник Шлотерер неведнъж е признавал, че ролята му е да дава добри съвети, а отговорността за приложението им е изцяло на този, който ги получава. Покрай реализацията на цялостния модел БОРКОР бащата на модела се е нагърбил и с изграждането на интервенционалната система за игнориране на корупционните условия в областта на обществените поръчки. Той обяснява своите ангажименти и тези на родината си с факта, че България е член на Европейския съюз. На фона на икономическата криза и на това, което се случва в Гърция, ЕС е заинтересован неговите членки да бъдат еднакво стабилни. Системите на ЕС функционират така, че когато една от държавите членки има проблем, това поражда проблеми и за останалите страни, заявява той.


Очевидно не е случайно, че Шлотерер, германските инвеститори, посланик Матиас Хьопфнер и вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих имат обща позиция. Още по-ясно е, че от нас се иска да си отворим добре очите и ушите и да гледаме и да слушаме, когато ни казват, че са необходими действия и резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Иначе ще си останем там, където сме - хленчещи пред вратите на Шенген.


nbsp;


nbsp;


Кой е Ролф Шлотерер?


Ролф Шлотерер е роден през 1953 г. в германската федерална провинция Баден Вюртемберг. Той е ръководен служител и е заемал висши постове в областните полицейски служби в Щутгарт и Дрезден. Шлотерер е учил в различни полицейски академии за ръководни служители и има диплома по управление на публичната администрация. Преподавал е в Академията по публична администрация в Майсен. Там е обучавал ръководни служители в сферата Превенция на корупцията и анализ на риска. В полицейската академия в Баден Вюртемберг е отговарял за обучението на криминалисти в областта на икономическите престъпления. Преди да пристигне в България е работил около две години като съветник по антикорупционен проект. Това е twinning проект, който се е изпълнявал от румънското правителство и е бил финансиран от еврофондовете. От федералното вътрешно министерство на Германия му се обаждат през 2008 г., че търсят подходящи хора с определен профил, които да бъдат изпратени като съветници на българското правителство. През пролетта на 2009 г. отново му се обаждат с молба да отиде в Берлин, за да се срещне с държавния секретар на вътрешното министерство. След срещата Шлотерер приема възложената задача. Министър по европейските въпроси по това време е Меглена Плугчиева, която по думите на Шлотерер се ползвала с отлична репутация в Германия. Впоследствие Шлотерер научил, че по инициатива на българското правителство и специално на Плугчиева е направено постъпление за предоставяне на експертна помощ за България от страна на германското правителство в областта на борбата с корупцията.


Facebook logo
Бъдете с нас и във