Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Герой от скандала пое столичните обвинители

След оставката на Николай Кокинов като градски прокурор на София временно функциите му ще поеме единият от заместниците му, Роман Василев. Както неговото име, така и това на другия му заместник, Божидар Джамбазов, станаха обект на пикантни коментари от страна на довчерашния им началник Кокинов и на бившия премиер Бойко Борисов. Докато Джамбазов бе посочен категорично за хомосексуалист, за Василев по-скоро бе изразено подозрение, понеже си били приятелчета. При това от репликите на Борисов и Кокинов става ясно, че в тази евентуална връзка Роман Василев изпълнява мъжката роля.


На практика Роман Василев изобщо няма да встъпва в длъжността, за която би трябвало да се проведе конкурс. Заместването ще стане по силата на заповед, издадена от Кокинов с друго предназначение - някой да го замества, докато е в отпуск. След като бе освободен обаче, Кокинов също излезе в отпуск, засега едномесечен. В тези рамки Висшият съдебен съвет(ВСС)не може да проведе конкурс, а само може да определи официално изпълняващ функциите градски прокурор на София. Предложението трябва да направи административният ръководител на Софийската апелативна прокуратура.


Но тази длъжност е вакантна вече повече от година след три неуспешни опита на нея да бъде назначен човек. Последният титуляр, Вичо Вичев, се кандидатира за нов мандат редом с Венцислав Андреев и Стойчо Ненков, въпреки че беше проверяван за документно престъпление от Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Проверката завърши с констатация, че Вичев не е нарушил закона. Но историята се оказа пиперлива - прокурорът представи документ, че се е подложил на вазектомия, което трябвало да докаже че негова колежка следователка не е забременяла от него, какъвто бе поводът за инспекция.


Макар че Роман Василев е крайно неприемлив като градски прокурор, той явно е непоклатим като някакъв началник. В скандалния запис Кокинов го определя като човек на Бойко Борисов, но атакуван от президента Росен Плевнелиев. Въпросът е ще го търпи ли главният прокурор Сотир Цацаров? Звездата на Роман Василев започна да изгрява още при тройната коалиция, а ГЕРБ го нахъса да стане екранен герой с прословутия арест на бившия военен министър Николай Цонев. Размина му се с леко наказание, свалиха го от екран, но познавачите на кадровите практики поясниха, че над него има непробиваем чадър.


В средата на април Роман Василев се размина с търсенето на отговорност и във връзка със прилаганите по това разследване СРС-та. Първоначално шефът му Цацаров призна, че Василев е искал неправомерно подслушване и сам си е разрешавал прилагане на специални разузнавателни средства. Подал си и оставка, но тя била отхвърлена, понеже проверка (извършена за един ден) показала, че е бил подведен от ДАНС и всичките му действия по прилагане на СРС-та в разследването били предварително съгласувани със заместник главен прокурор. При това в основата на проверката беше действие, с което Роман Василев подвел през март 2010 г. Сотир Цацаров, тогава председател на Пловдивския окръжен съд, да одобри прилагане на СРС. Искането съдържало данни, че един от разследваните - бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, ще посредничи за предаването на подкуп в Пловдив. По-късно, когато делото влезе в съда на първа инстанция обаче, МВР и ДАНС опровергаха официално тезата на Василев, заявявайки, че такава оперативна информация никога не е постъпвала при тях.


Много е възможно тогавашният чадър над Роман Василев да попречи и на Цацаров да го махне. Слухът, че заместник градският прокурор е ангажиран със службите се носи отдавна. Поредното доказателство за несменяемостта на Василев е, че бе в челните редици на проверяващите СРС-скандала в службата за подслушвания на МВР СДОТО. Звучи направо смешно, но пък легитимира отново Роман Василев като първостепенен борец с престъпността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във