Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гимнастики с делото срещу съдия Вълков

Поредният отказ от правосъдие срещу магистрат доведе до конфузна ситуация тази седмица. В един и същи ден, петък (10 август), Софийската градска прокуратура (СГП)се похвали, че е внесла в Софийския градски съд(СГС)обвинителен акт срещу бившия председател на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, а после стана ясно, че съдът го е върнал в прокуратурата за отстраняване на пропуски. Не е ясно защо съобщението за внасянето на обвинителния акт се прави едва сега, при положение че това е станало още на 18 юли?! Вълков е обвинен за документни престъпления, за пране на пари и за престъпление по служба, а досъдебното производство се води от специализираното звено Противодействие на корупцията и финансово данъчни измами при СГП.


Шефът на Бургаския административен съд беше арестуван в края на март миналата година след опит да продаде за 2.2 млн. евро имот от 12 дка до Спортната академия в Несебър. Твърди се, че е придобит от майка му Руска с фалшиви документи. Според тях тя е един от наследниците, имащи право на собственост върху реституирания имот, а останалите са й прехвърлили дяловете си. Това станало с предварителен договор за покупко-продажба, който по-късно бил обявен от съда за окончателен по тяхно искане. Оказа се, че в действителност тези хора никога не са имали права върху имота, нито са знаели, че им е възстановен, та и да са го продали на майката на магистрата.


Атанас Вълков беше обвинен, че е съставил повече от двайсет фалшиви документа - пълномощни, молби, заявления, разписки, предварителен договор и искова молба от името на различни лица. Те били ползвани пред община Несебър, Общинска служба Земеделие в града, Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас, Районния съд в Несебър и Административния съд Бургас. Съдията ползвал и подправени заверки с печат от името на Държавен архив - Бургас, фалшив протокол от името на Комисията за трудова поземлена собственост и неистински документ, заверен от Районния съд в Несебър. Ползвайки фалшификатите, Вълков извършил чрез майка си три сделки - два договора за учредяване на ипотека в полза на Изотех Бургас АД и в полза на Бинев консулт ЕООД, както и предварителен договор за продажба на имота. Съдията беше обвинен и в нарушаване на служебните си задължения при разглеждане на дело, образувано по жалба на вуйчо му Димо Ненков с цел двамата да се облагодетелстват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във