Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гюешево остана без митничари

Митническият пункт Гюешево май е напът да остане без служители - магистратите от Окръжния съд в Кюстендил оставиха в сряда (5 юни) за постоянно в ареста четирима служители от пункта. С постоянна мярка задържане под стража са Красимир Петров, Михаил Мартинов, Данаил Давидков и Атанас Манчев.


Четиримата митничари бяха арестувани по време на акцията на ГДБОП в края на миналата седмица за пресичане на корупционни практики на пункта. Досъдебното производство е за това, че в условията на продължаващо престъпление са поискали и приели дар, който не им се следва, за да извършат действия по служба. Подкупът е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреби със служебно положение, уточни говорителят на окръжната прокуратура в града на черешите Марияна Сиракова.


Поредната пратка митничари от пункт Гюешево е напът към съдебната зала, след като бяха заловени с голяма сума пари, получени като подкуп. И четиримата задържани са действали в условията на съучастие,заяви говорителката на кюстендилската прокуратура. Петров, Мартинов, Давидков и Манчев изнудвали преминаващи през пункта, като срещу определени суми им спестявали проверки.


Други петима служители от митническия пункт Гюешево бяха освободени в края на май заради участие в афера с внос и износ на чесън. Цялата смяна начело с началника й Васил Петров, син на популярния от близкото минало гюешевски митничар Чика Добри, бе дисциплинарно уволнена. Сред отстранените са Слави Деянов-Трънския, Десислав Димитров и Костадин Георгиев от Дупница, както и шефът на митническия пункт Николай Любиков.


Митничарите разработили схема за фиктивен износ на зеленчука за Македония и Косово и прикрит внос от Македония. Разследването е за три ТИР-а, за които е изписано по документи, че са напуснали страната, а те не са минавали границата. Други три камиона, пълни с чесън, са били оформени в митническите документи като празни, но според документите на македонската митница и на българската Гранична полиция те са пълни с лук. Неофициално петимата уволнени са прибрали около 420 хил. лв. чиста печалба от схемата с шестте камиона. Те били натоварени с по 18 тона чесън от Италия и минавали през Македония, като товарните камиони пътували с редовни документи до македонския пункт.


Чесънът е стока, за която има квоти в ЕС, за да се стимулира местното производство. С фиктивния износ обаче той остава на местния пазар. Случаят е предаден на прокуратурата, обясниха от Агенция Митници. От митническата агенция обявиха, че разследването е вътрешно и е реализирано след получени сигнали, че служители на пункта са намерили лесен начин за печелене на пари.


Ударите на антимафиотите по корумпирани служители на пункта подозрително зачестиха след словесния двубой между червената депутатка Мая Манолова и настоящия народен представител от ГЕРБ и дългогодишен началник на Териториално митническо управление - Кюстендил, Кирил Калфин в първите дни от работата на новия парламент. На 22 май Калфин влезе в полемика с Манолова, която го обвини, че е покровителствал бившия скандален митнически шеф на пункта Гюешево Георги Владимиров-Фози. Калфин на свой ред припомни, че бившият съпруг на Манолова е работил заедно с Владимиров като началник на смяна. В качеството ми на началник на Териториално митническо управление - Кюстендил, аз само съм уволнявал Георги Владимиров -уточни Калфин. - След като го освободих от заеманата от него длъжност, подадох и сигнал до прокуратурата, вследствие на който бе образувано съдебно производство, което за съжаление се проточи с години. След като ме освободиха от длъжността началник на Териториално митническо управление - Кюстендил, Георги Владимиров отново беше назначен в системата на митниците, дори на по-висока длъжност - началник на митнически пункт Гюешево, обясни депутатът от ГЕРБ.


Скандалният шеф на пункт Гюешево Владимиров наистина бе върнат на работа с решение на Върховния административен съд от февруари 2012 година. Магистратите отсъдиха, че заповедта на директора на Агенция МитнициВаньо Танов за освобождаване от длъжност на Владимиров е била незаконосъобразна. До съкращението на Фози се стигна, след като на 4 февруари 2009 г. бе извършено оценяване на всички служители в Митница Кюстендил, включително и на заемалите длъжност началник на митнически пункт.За оценката бяха използвани предварително оповестените критерии за подбор, огласени с Процедура за съкращаване на персонала на АМ. Георги Владимиров получи 90 точки, а служителят Николай Любиков, изпълняващ същата длъжност - 87 точки. Въпреки че показа по-добри резултати, Владимиров бе освободен на 21 декември 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във