Параграф22 Daily

В мегабюджетното МВР

Гладна кокошка протест сънува

S 250 8fa0e755 988a 4c85 84f5 77359843f955

От празник на празник към протест след протест - така може да се опише днешното битие на вътрешното министерство. Няма друга институция в България, която да чества два професионални празника в годината - единият е 5 юли, годишнината от създаването на МВР, а вторият е денят на св. Архангел Михаил, който е и професионален празник на полицията.

Облагодетелстваните по този начин служители на вътрешното ведомство обаче честват, протестирайки. На 5 юли служителите на МВР отбелязаха поредната годишнина с искания да се се повишат възнагражденията им и да бъдат разрешени най-сетне проблемите в министерството. Църковният и професионален празник Архангеловден също бе отбелязан с протести - все със същите искания.

 

Патронът на миряните с полицейски кепета св. Архангел Михаил е известен в православната общност като церител на човешките недъзи, борец против злото и тъмнината, предводител на небесните сили, пазител на човешките души. Има горчива ирония в това, че униформеното му паство, което също е призвано да се бори неуморно със силите на тъмнината, чества своя патрон с вайкане за пари. Защото той е начело на ангелите, които - както пише в светата книга - "всички са духове служебни, провождани да служат".

Провожданите да служат на земята обаче настояват за бъдат

по-добре заплатени, докато носят копието,

с което ще прободат дявола. Защото, поне според тях, от дълбините на тъмнината е изпълзяло зло, пред което всички противостоящи му са равни по значение и... заплащане.

Както Cиндикaлнaтa фeдeрaция нa cлужитeлитe в МВР (СФСМВР) обяви в навечерието на празника, полицаите излизат на протест, тъй като са били изключeни oт списъка на aдминиcтрaциитe, чиито заплати щe бъдат увеличени с 30% заради това, че ca нa първa линия в бoрбaтa c коронавирусната пандемия.

Иcкaнeтo нa МВР cлужитeлитe e техните ocнoвни мeceчни възнaгрaждeния да бъдат поставени "на равна нога" с останалите, сочат синдикалистите. Те се аргументират с това, че в проектозакона за Бюджeт' 2021 се предвижда 30-прoцeнтнo увeличeниe нa зaплaтитe нa вcички cиcтeми и пeрcoнaл нa aдминиcтрaции, кoитo ca aнгaжирaни c oвлaдявaнeтo на заразата и прeoдoлявaнeтo нa пocлeдcтвиятa oт пaндeмиятa. А

полицаите се чувстват пренебрегнати,

тъй като отреденото им увеличение е само 15 на сто.

"Категорично трябва да се увеличат възнагражденията, но е въпрос на възможности на самата държава, на финансовите разчети и на ситуацията, в която в момента се намира цялата страна. Реално в разчета, който е направен, увеличението е с 15 процента. Но това увеличение е върху основната заплата на всеки един служител. За доста голям брой служители, които през изчисленията на останалите допълнения към основната заплата, като клас прослужено време, може да надвиши и 20 на сто. Имам уверението на финансовото министерство, че всичко, което е възможно, ще го направим!"

Така вътрешният министър Христо Терзийски отговори на исканията на синдикатите. И, като на обидени малки деца, им обясни с думи прости: никой не е оспорвал присъствието на полицията на първата линия в борбата срещу COVID-19.

Както е известно,

едно от свойствата на парите е, че те никога не стигат.

Но... едно е да не ти стигат 500 лв., а друго -1000 или 4000 лева. И по тази причина, в списъка на министерствата и агенциите с 30-процентно увеличение на заплатите, са попаднали всички онези администрации, чиито служители са с най-ниско начално заплащане.

Униформените, оперативните и разследващите в МВР обаче не са сред тях. На фона на европейските си колеги, те наистина приличат на някакви съвременни Гаврошовци. Заплатите им обаче не са чак толкова мизерни, колкото изглеждат на първо четене. Новоназначен полицай стартира с около 900 лв. основно месечно възнаграждение, към което трябва да бъдат прибавени: допълнително възнаграждение за прослужено време, изпълнение на специфични служебни дейности, извънреден труд, работа при специфични условия, порционни пари в размер на 120 лева.

Вярно е, че дори и с така натрупаните "екстри", униформените дори не смеят да сравнят жизнения си стандарт с делничното битие на чиновниците в община Челопеч, например, където средната заплата е около 2200 лв. месечно. Защото, за да удари в този лелеян финансов таван, всеки полицай трябва да стартира трудовата си кариера

поне с 1200 лв. основна месечна заплата.

Ниското заплащане гони кадрите - това обясняват от СФСМВР. Снижават се и критериите за прием в системата, а това се отразява на качеството на работата и в крайна сметка на ефективността на цялото министерство в борбата му с силите на тъмнината и злото. Резултатът е очевиден - нисък професионализъм, слаби резултати, корупция, масови злоупотреби със служебно положение, участие в престъпни схеми. Като добавим и липсата на дигитализация в дейностите и услугите, положението е направо плачевно. 

В същото време

МВР продължава да е № 1 по бюджет.

За изтичащата 2020 г. му бяха отредени 1.7 млрд. лв., от които заплатите на персонала гълтат... 1.5 милиарда.  За догодина, проектобюджетът на министерството трябва да набъбне до рекордните 1.9 млрд. лева.

По политики, парите са разхвърляни така:

- 1.1 млрд лв. - за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред;

- 264 млн. лв. - за пожарна безопасност;

- 198 млн. лв. - за управление и развитие на системата на МВР.

А по "сегменти", догодина за заплати и издръжка на персонала ще бъдат похарчени 1.74 млрд. лв., а за капиталови разходи - едва 15 милиона.

Равносметката за състоянието на вътрешното министерство сякаш е излязло изпод перото на Уди Алън: МВР прибира все по-голяма част от средствата на данъкоплатците и все по-често се вдига на протести за пари. А вразите, заради които се случва това, стават все по-различни.

В началото на годината се оказа, че

враговете били вътрешни - с партиен билет,

както се казваше навремето.

Специалистите от Дирекция "Правно-нормативна дейност" толкова творчески били преработили проектонаредбате за увеличение на възнагражденията на служителите от началото на 2020 г., че... сложили всички под един общ знаменател. Без изобщо да правят разлика между униформени и цивилни, между началници и подчинени, между бойци на фронта и чиновници в обоза.

Днес врагът вече е външен. Правителството било виновно, че МВР е изпаднало от списъка с министерствата и агенциите с 30-процентното увеличение на заплатите. Нищо, че проектобюджетът - в най-лошия вариант - е минал за съгласуване поне през няколко кабинета в централата на ул. "Шести септември".

А утре, както е тръгнало, ще е някой друг и за нещо друго! Защото, колкото и да се тръшкаме в момента, небесните ангели ще направят така, че да оцелеем и от тази COVID чума. Въпросът е дали МВР и тогава ще продължи да се върти в порочния кръг, от който не може да излезе вече 30 преходни години...

Facebook logo
Бъдете с нас и във