Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЛАДНА СТАЧКА ЗАРАДИ БЕЗХАБЕРИЕТО НА ТЕМИДА

Чашата на търпението ми преля. Заради това от днес (сряда, 22 ноември - бел.ред.) започвам гладна стачка пред сградата на Висшия съдебен съвет. Казвам се Марияна Анастасова. Допреди две години работех като административен секретар на Районния съд в Сандански. Изпълнявах и функциите на главен счетоводител.
На 14 ноември 2003 г. заминах за Горна Баня, за да ме оперират. Преди да тръгна, информирах председателя на съда Димитър Узунов за болестта си и за това, че се налага да се лекувам в София. Попитах го на кого да оставя ключовете за кабинета. Той ми каза да ги предам на колежката Янка Гърчева. Направих това и заминах. След осем дни се върнах. Бяха ми издали болничен лист за два месеца. Трябваше да си остана у дома, докато се възстановя.
На 28 ноември 2003 г., пет дни след като се прибрах в Сандански, ми се обади Димитър Узунов. Той не ме попита как съм, как е минала операцията. Нищо такова. Просто ме помоли да работя вкъщи. Съпругът ми взе компютъра от кабинета в съда и го донесе в къщи.
Междувременно ми удължиха болничния лист. Аз продължих да работя у дома. Съпругът ми носеше документацията от съда, аз изпълнявах всички отчети, след което той ги отнасяше обратно. Много по-редно би било ако Димитър Узунов пращаше някой да разнася документите, а не да притеснява семейството ми.
Навръх Новата 2004 г. Узунов ме накара да направя отчетите за 2003 година. След като те станаха готови, семейството ми ги занесе в съда. По-късно разбрах, че той е назначил тематична проверка върху документите.
На 2 юли 2004 г. Димитър Узунов ми връчи длъжностната характеристика, според която аз вече не трябваше да изпълнявам счетоводна дейност. Четири дни по-късно съпругът ми отиде в съда да ми вземе трудовата книжка, защото трябваше да я представя пред ТЕЛК.
Вместо нея обаче получих заповед за прекратяване на трудовия ми договор. Основанието за моето освобождаване беше, че нямам средно специално образование. Единният класификатор обаче позволява да изпълнявам счетоводни дейности.
Впоследствие разбрах, че всичко опира до тематичната проверка. Тя показала, че по време на отчетите съм си начислила 570 лв. върху заплатата. Същото съм направила с възнаграждението на още седем-осем души. А на други съдии и служители в съда съм намалила заплатите.
Получих заповед, според която въпросната сума от 570 лв. ще ми бъде удържана от заплатата. Тогава поисках препис от тематичната проверка, за да видя къде е грешката. Допълнително разбрах, че експерти от Висшия съдебен съвет (ВСС) са дошли в съда в Сандански, за да направят финансова ревизия.
Те са установили, че грешката се дължи на програмата за обработване на данните, инсталирана в компютъра. Ревизорите установиха още, че аз правилно съм подавала всяка информация в компютъра и не съм допуснала никаква грешка.
И друг път ми се беше случвало компютърът да бърка. Викала съм няколко пъти специалисти, които да го оправят. Не мога да разбера защо само от мен се иска да връщам парите. Защо Узунов не ги е поискал и от другите хора. Сумата беше приспадната от заплатата ми и бе внесена по сметка на съда.
Но заради тези 570 лв. прокуратурата ми образува дело за присвояване и ми повдигна обвинение. Процесът започна на 6 октомври тази година в Районния съд в Благоевград. Докладчик е съдия Мирослава Йорданова.
Още от първото заседание започнаха проблемите. Съдия Йорданова сне самоличността на подсъдимия, т.е. аз, и на свидетелите по делото. После даде ход и прокурорът прочете обвинителния акт. Все пак съм работила в съд и знам процедурата. Веднага след прочитането на обвинителното заключения съдия Йорданова трябваше да ми разясни правата, да ме попита дали се признавам за виновна, или не се признавам и дали желая да давам обяснения. Тя не направи нищо такова. Направо започна с разпит на първия свидетел, който бе Димитър Узунов.
С адвоката ми Илия Янев, който между другото е бивш председател на Районния съд в Сандански, възразихме, но какво от това. Нищо пак не се случи. С моя защитник се разбрахме да поискаме препис от протокола от заседанието.
На 13 октомври отидох в деловодството и поисках да ми извадят копие. Но секретарките ми казаха, че протоколът още не бил готов, не бил подписан от съдийката, защото тя излязла в отпуск.
Седем дни по-късно ми се обадиха от деловодството и ми казаха, че преписът от протокола е готов, да отида и да си го взема. Питам аз, защо този документ е седял неподписан от председателя на състава цели 13 дни? Според чл.126 от Гражданскопроцесуалния кодекс, протоколът се изготвя в тридневен срок от заседанието.
Сащисах се, като видях протокола. Там беше добавено, че съм отказала да давам обяснения. Което не е вярно. Никой не ме е питал искам ли, не искам ли.
Но и друго ми направи впечатление. В протокола беше отразен разпитът на свидетеля Георгиев, който е един от експертите от ВСС, извършили ревизията в районния съд в Сандански.
В документа беше написано, че той се признава за виновен и че е получил препис от обвинителния акт преди повече от седем дни, каквито са изискванията на Наказателнопроцесуалния кодекс. Представяте ли си, свидетел се признава за виновен... Недоумявам как може така да се води протокол от съдебно заседание. Това е документ, който може да бъде използван и като доказателство. А той е с невярно съдържание. Питам аз, господа магистрати, кой ще отговаря за него?
Мирослава Йорданова бе назначена за съдия в Районен съд - Благоевград, без конкурс. Това стана на 17 май тази година. Знаете, че назначенията на тази дата бяха направени от Висшия съдебен съвет точно пет дни след като поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се въведе повсеместното конкурсно начало. Не мога да разбера защо такъв човек е назначен в съдебната система?
След около 40 дни ставаме пълноправен член на Европейския съюз. Говори се, че ако има някои неправилно постановени съдебни актове, те няма да бъдат приети като достоверни от Европа. Ще приемат ли за достоверен протокола от заседанието на 6 октомври по моето дело?
Искам някой от Висшия съдебен съвет да ме приеме и да поговорим. Ще стоя тук и ще гладувам, въпреки че съм с бронхопневмония и с високо кръвно. Защото с тази съдебна система въобще не сме за Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във