Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гласуваха анти-избеГалеви промени в НПК

Промените в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), които могат да бъдат наречени "анти- ИзбеГалеви", бяха приети от народните представители в сряда (25 март). Поправките, които ще затворят процедурните вратички, през които видни и нетолкова видни бандити успяха да се измъкнат от правосъдие, бяха поискани спешно от главния прокурор Сотир Цацаров през февруари. На предложението му откликнаха депутати от различни парламентарни групи, които го внесоха и за гласуване.

Промените предвиждат когато подсъдимият е признат за виновен и е осъден на лишаване от свобода - ако изпълнението на тази присъда не е отложено, а е налице реална опасност той да се укрие, съдът да може да замени мярката за неотклонение с по-тежка. Ако такава нормативна възможност съществуваше през май 2012 г., може би нямаше да се стигне до срамната за МВР, прокуратура и съд драма "Братя Избегалеви". Тогава осъдените на по 5 години затвор Пламен Галев и Ангел Христов духнаха през границата неизвестно как. Нямаше да бъде възможно по-късно "последователят" им Илиян Тодоров (двоен убиец от дискотека "Соло"), осъден на доживотен затвор, да си кара кефа някъде далеч от родината.

Променя се и редът за издаване на разрешения за използване на специални разузнавателни средства по отношение на съдии, прокурори и следователи. То вече ще се дава предварително от председателя на Върховния касационен съд или от изрично упълномощен от него заместник-председател по искане на главния прокурор или на изрично посочен от него заместник.

Любопитно е, че предложенията на Цацаров бяха внесени за гласуване от депутати от различни парламентарни групи и  единодушно бяха приети още на първо четене. Депутатите стигнаха до рядко виждан консенсус, който в крайна сметка ще повиши ефективността на мерките за неотклонение и на другите форми на процесуална принуда, прилагани спрямо обвиняеми и подсъдими лица.

През февруари обвинител №1 запозна с предложенията си най-напред премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В проекта той предлагаше най-леката мярка за неотклонение „подписка" да се дефинира като забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съответния орган и въвеждане на система за контрол за спазване на тази забрана посредством периодична регистрация в службите на МВР. Освен това Цацаров предложи и въвеждане на обезпечителна функция на мярката за неотклонение „гаранция" (по отношение на държавни вземания, произтичащи от наложено наказание "глоба" или "конфискация", както и от присъдени разноски в наказателното производство). Важно бе искането да се вмени задължение на съда, когато постанови мярка за неотклонение "домашен арест", съдиите да определят и адреса, на който тя ще се изпълнява. Главният прокурор поиска въвеждане и на контрол за спазването на забраната обвиняемият да напуска жилището си чрез средства за електронно наблюдение. Освен това Цацаров предложи законът да предвиди текст, според който документите за самоличност на лица, на които е забранено да напускат страната, да бъдат отнемани и да им се издават заместващи документи. Обвинител № 1 предложи също в НПК да се въведе задължение за присъствие на подсъдимия в заседанието на въззивния (второинстанционния) съд по дела с обвинение за тежко престъпление.

След гласуването на промените парламентаристите от БСП обявиха, че между първо и второ четене ще внесат свои предложения в законопроекта. "Мерките са повече от наложителни. Трябва да има контрол върху това как се изпълняват мерките за процесуална принуда и този законопроект ще бъде в интерес на българските граждани" заяви Мая Манолова от БСП.

 

Въпросче

Промените в НПК породиха и един важен въпрос - кой ще отправя искане за подслушване на главния прокурор? Според поправките само председателят на Върховния касационен съд или упълномощен от него заместник ще може вече да издава разрешения за подслушване на съдии, прокурори и следователи. Самото искане за СРС ще може да идва единствено от главния прокурор или от оправомощен от него заместник. Ако обаче се наложи самият главен прокурор да бъде подслушван, кой ще направи искането за това? Според настъпилите заради поправките в НПК промени в Закона за СРС това трябва да е лично той. Очевидно в случая това е невъзможно и се налагат промени в приетия на първо четене проект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във