Параграф22 Daily

§22 Анализи

Главата на Ухо № 1 "кацна" на президентския дръвник

Служебният кабинет изглежда се зае да разчисти службите от хора на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, който бе сред санкционираните българи по глобалния закон "Магнитски", заедно с Васил Божков-Черепа и бившия заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков.

На мушката на правителството на Стефан Янев попадна шефът на една от най-секретните служби у нас - Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов. В средата на седмицата правителството прие решение, с което предлага на президента Румен Радев да издаде указ за прекратяване на правомощията на председателя на ДАТО и за освобождаването му от длъжност. В мотивите се посочва, че председателят на ДАТО е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му.

Преди да оглави ушите и очите на службите,

Цветан Китов минава през столичната пожарна,

Дирекция „Оперативно-техническа информация” (ДОТИ) и Национална служба "Сигурност" (НСС). През 2008 г. постъпва в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), където до юни 2013 г. е директор на специализирана дирекция "Оперативни технически операции”.

През юни 2013 г. Китов става директор на СДОТО в МВР, която депутатите от 42-ото Народно събрание впоследствие извадиха от структурата на МВР и тя стана Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) към Министерски съвет. От август 2013 г. Китов е заместник-председател на ДАТО, а през октомври 2013 г. вече е първият председател на новосъздадената агенция.

Кариерният растеж на Китов се случи по време на правителството на Пламен Орешарски, излъчено от коалицията "БСП -ДПС-Атака" след парламентарните избори през 2013 година. По същото време, когато Китов се катери по върха на ДАТО, депутатът от ДПС Делян Пеевски пък бе предложен за председател на ДАНС.

Пеевски не успя да се докопа до върха на ДАНС, но Китов тихомълком зае поста си и управлява най-секретната служба в продължение на цели 8 години. Според мълвата, повишението му е било

награда за добре свършената работа около аферата с т. нар. "Цецомобили"

на ДАТО. Скандалът избухна в навечерието на предсрочните избори през май 2013 г. и изигра ролята на нож в гърба на тогавашния премиер Бойко Борисов, вицето му Цветан Цветанов и ГЕРБ като цяло. Истерията около "Цецомобилите" повдигна завесата над най-секретните апаратури на ДАТО, каквито са прихващачите на IMSI (уникален номер, който позволява идентификация на SIM-картите) и IMEI (уникален номер, с какъвто е "оборудван" всеки един мобилен телефон) кодове. Всъщност, тази техника превръща всеки "Цецомобил" в самостоятелна клетка, имитираща клетките на мобилните оператори. И когато едно такова возило е близо до обекта на проследяване, и неговия GSM, и всички мобилни телефони наоколо се прихващат от клетката менте и целият им трафик минава през нея.

След като "Кръгът #КОЙ?" оглави ДАТО чрез Китов, в

йерархията на агенцията бяха вкарани още послушници.

Главен секретар на агенцията през есента на 2013 г. стана Марияна Владимирова, професионален кадър по "Книгоразпространение" на бившия държавен Библиотекарски институт, който впоследствие бе трансформиран в небезизвестния Университет по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ). Както е известно, там домуват членовете на т. нар. Библиотекарски кръг - все бивши висши ченгета, префасонирани като университетски преподаватели.

Почетен ректор е проф. Стоян Денчев, който през 1993-1994 г. беше главен секретар на Министерския съвет и обслужваше главно интересите на прословутата "Мултигруп". Освен че винаги е бил изключително близък до почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, през 2005 г. Денчев става почетен консул на Оман в България. През 2009 г. фонд, контролиран от султана на Оман, купува част от Корпоративна търговска банка, която - само пет години по-късно - бе съборена с рейдърска атака, инициирана от Делян Пеевски.

Да се върнем обаче на шеметната кариера, "инкасирана" от Марияна Владимирова. Тя е от Велинград, много близка е на бившия тамошен депутат Делян Пеевски и благодарение на това в съкратени срокове извървява непосилен за другите професионален път: от шеф на Дирекция "Образование" в родното гнездо, тя е изстреляна в орбитата на ДКСИ, а през 2013 г. вече отговаря за цялата административна дейност на ДАТО и лично подписва всички материали, проектонаредби и проектоинструкции, свързани с прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). В средата на 2014 г. тя е единственият човек в ДАТО, който контролира всички постъпващи искания за използване на СРС и който лично докладва на Китов за какво става дума.

Под благосклонния взор на председателя, Владимирова препълва ДАТО със свои приятели и познати, с деца на приятели и с роднини, които често са от Велинград и Пазарджик. В началото на 2014 г.

тя назначава и племенницата си

Гергана Димитрова (също от Велинград) за ръководител на Сектор „РКИ СРС“. Това е структурата, в която постъпва, обработва се и се съхранява целият обем от информация, свързана с използването и прилагането на СРС - исканията, съдебните разрешения, сроковете за прилагане, готовите веществени доказателни средства (ВДС). Тоест - абсолютно всичко за абсолютно всички подслушвани лица.

Китов бе бетониран окончателно на поста през септември 2017 г., когато депутатите от 44-ото Народно събрание, доминирано от ГЕРБ, гласуваха промени в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), уреждащи мандата на председателя на ДАТО. В гласуването участваха 145 депутати. "Червените" народни представители - 41 на брой - гласуват с "Въздържал се", а останалите 104-ма - начело с ГЕРБ и ДПС, естествено - гласуват "За"!

В духа на протокола, на 20 октомври 2017 г. по предложение на Министерския съвет президентът Румен Радев издаде Указ № 209 и преназначи Китов на поста "Председател на ДАТО".

Днес, почти четири години по-късно, държавният глава ще трябва да подпише точно... "обратният" указ - за уволнението на Китов от поста "Председател на ДАТО". Този път по предложение на "президентския" служебно назначен Министерски съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във