Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА СИДЕРОВ

Главният прокурор Борис Велчев внесе в петък (28 април) в Народното събрание искане за сваляне на имунитета на лидера на Атака Волен Сидеров.
Депутатът ще бъде разследван за лъжесвидетелство (чл. 290 от Наказателния кодекс), подбуждане към лъжесвидетелство (чл. 293 от НК) и за това, че е спомогнал на лице, извършило престъпление, да избегне наказателно преследване без предварителна уговорка между двамата (чл. 294 от НК).
Разследването срещу Сидеров започва във връзка с инцидента на магистрала Тракия от 7 април. Тогава автомобилът на 22-годишният Явор Доков се удари с колата на лидера на Атака. След катастрофата момчето бе пребито от спътник на Сидеров, а возилото на младежа бе изпочупено.
Първоначално се смяташе, че биячът е народният представител от Атака Павел Чернев, който уж пътувал с лидера на Атака в една кола и който бе разпознат от Доков. Впоследствие стана ясно, че побоят е нанесен от шофьора на Сидеров - Любомир Бакърджиев.
Обвиненията в подбуждане към лъжесвидетелстване срещу Волен Сидеров се основават на последните показания на Чернев. Той призна, че е бил принуден от шефа си да лъже, за да прикрие шофьора му Любомир Бакърджиев, който имал условна присъда.
Обвиненията за лъжесвидетелстване пък са въз основа на обясненията на самия Сидеров, дадени пред дознател ден след инцидента. Тогава той заявил, че Павел Чернев леко се ударил с колата в друг автомобил, но успял да овладее положението и без да спира продължил по пътя.
За третото престъпление прокуратурата е събрала следните данни. Веднага след катастрофата на магистрала Тракия, Любомир Бакърджиев е искам да съобщи на МВР. Но Волен Сидеров му забранил. Той решил да представи друга версия на пътния инцидент, чрез която да оневини личния си шофьор, бодигард и доверен човек, Любомир Бакърджиев, както и да придаде политическа окраска на събитието - т.е. че е направен опит за атентат срещу него, в качеството му на народен представител и лидер на парламентарно-представена партия. Освен това направил недостоверно оплакване пред министъра на вътрешните работи на Република България, пише в искането на главния прокурор.
Пак в петък (28 април) стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) е възобновила делото за побоя над студента Ивайло Златков. На 7 февруари тази година момчето и познатата му Адриана Митева били в студиото на ТВ Скат в София. На излизане от телевизията Ивайло бил нападнат и пребит от Павел Чернев, Пело Стоев и други, неизвестни засега лица.
Делото бе прекратено на 18 март от Софийската районна прокуратура. Но заместник-градският прокурор на столицата Николай Кокинов е прегледал материалите и стигнал до извода, че не са налице основания за прекратяването му. Затова се е разпоредил то да бъде възобновено.
Ивайло Златков и Адриана Митева са привърженици на националистическата формация Българския национален съюз с лидер Боян Расате.

Facebook logo
Бъдете с нас и във