Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ВЗЕ ГЛАВАТА НА РУШВЕТЧИЯ ОТ ВКП

Тежко завършва годината за прокуратурата. След няколко оправдателни присъди, гафове на отделни държавни обвинители по общественозначими дела, забавяне на разследванията по други накрая за капак прокуратурата бе злепоставена от свой човек.
В сряда (19 декември) вечерта бе задържан обвинителят от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев, който работи в отдел Досъдебно производство. Той е хванат в момент на получаване на 20 000 евро подкуп, даден му от колегата му от Районната прокуратура в Сливница Емил Милев. Операцията е била проведена съвместно от МВР и Софийската градска прокуратура (СГП). Дончев е задържан в заведение в близост до жилището си в кв. Младост.
По време на акцията главният прокурор Борис Велчев бе домакин на коледно парти за съдебните репортери. В разгара на купона той напусна за малко залата, след което се върна и на всеослушание обяви за ареста на подчинения си.
Това е вторият случай, при който прокурор изнудва свой колега. На 5 април тази година отново при съвместна операция на полицията и ВКП бяха задържани други двама обвинители - Боян Тошев от ВКП и Георги Манасиев от Варненската районна прокуратура. Първият искал подкуп от втория, за да го уреди на шефско място в структурите на обвинението.
В четвъртък (20 декември) на специална пресконференция заместник главният прокурор Камен Ситнилски разказа подробности за случая. Докато говореше, Ситнилски трудно прикриваше гнева си от постъпката на подчинените му.
В началото на декември по сигнал Софийската градска прокуратура започва проверка срещу Емил Милев за извършени от него документни престъпления. От разказа на заместник главния прокурор обаче излезе, че те хем били свързани със службата му, хем не били свързани. Ситнилски обеща в началото на следващата година да обясни какво точно има предвид.
В хода на въпросната проверка Ангел Дончев започнал да изнудва и да заплашва Милев, че резултатите от нея ще имат негативни последици за него и ако иска да няма проблеми с органите, по-добре да си плати. Дончев поискал за услугата 20 000 евро, които щял да даде на вътрешния министър Румен Петков, който пък щял да съдейства за прекратяване на проверката.
В понеделник (17 декември) Емил Милев се срещнал с главния прокурор Борис Велчев и му разказал за изнудването. Два дни-късно двамата замесени в казуса прокурори си уреждат среща за сряда вечерта. Разследващите органи предварително предават на Милев белязани 20 000 евро. Дончев е задържан точно в момента, когато ги е получавал.
Срещу него е образувано досъдебно производство по чл.213а, ал. 3 от Наказателния кодекс, който гласи: Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.
Тук е мястото да отбележим, че Камен Ситнилски е пряк началник на Дончев, което обяснява и реакцията му. Един от ресорите на заместник главния прокурор е именно отдел Досъдебно производство, в който работи изнудвачът.
Според мен Дончев е много добър професионалист, работи задълбочено и оставя отлично впечатление и като прокурор, и като следовател преди това, каза Ситнилски. Той обаче обеща държавното обвинение да бъде безкомпромисно към всякакви подобни прояви и допълни: Това са хора и обстоятелства, които трябва да се изкоренят.
Параграф 22 научи, че Емил Милев и Антон Дончев били много близки приятели. И двамата са бивши следователи, тяхната дружба не била от вчера. Някои магистрати предполагат, че със сигнала си до главния прокурор Милев иска да се отърве от проверката срещу него. Един вид - ако натопи колегата и приятеля си за корупция, това щяло да наклони везните в негова полза при проверката.
Нито главният прокурор Борис Велчев, нито пък заместникът му Камен Ситнилски имат намерението да амнистират Емил Милев. Напротив, двамата са категорични, че проверката срещу него ще продължи и ще приключи, както изисква законът.
Никой от тях обаче не можа да даде смислен отговор на въпроса на какво основание Дончев иска толкова голяма сума от прокурор в районна прокуратура, където заплатите не са големи. Според източници на Параграф 22 разследващите органи ще проверят версията дали Емил Милев не е замесен в някоя митническа далавера, тъй Районна прокуратура-Сливница е на няколко километра от границата ни с Югославия. Дали обаче това е така, тепърва ще се изяснява.
Ралица Петрова

Facebook logo
Бъдете с нас и във