Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ЗАПОЧНА РАЗЧИСТВАНЕТО

Само един месец му трябваше на новия главен прокурор Борис Велчев, за да сложи в малкия си джоб всички съдебни реформатори, заради които Брюксел ни заплаши да въведе правосъдната предпазна клауза, и ни направи за смях и на кокошките. На 23 февруари той встъпи официално в длъжност, а на 23 март официално обяви новата структура на Върховната касационна прокуратура. И то по начин, непознат за т. нар. български преход в частта му за съдебната власт: Борис Велчев публикува в ИНТЕРНЕТ страницата на държавното обвинение пълния текст на заповедта си, с която започна да обръща Върховната касационна прокуратура с хастара наопаки.

Досущ като министъра на европейската интеграция Меглена Кунева Борис Велчев информира за освежаването на Върховната касационна прокуратура (ВКП) и на Върховната административна прокуратура (ВАП) най-напред не колегите си от Висшия съдебен съвет, а... Съюза на издателите в България в четвъртък (23 март). За разлика от депутатите и част от министрите обаче, кадровиците на Темида не тръгнаха да замерят шефа на държавното обвинение с камъни, а приеха с подобаващо хладнокръвие вестта за първото сериозно разчистване на наследството, оставено от новоназначения посланик в Казахстан - Никола Филчев. Без да проявяват видимо раздразнение или едва сдържан възторг.
А би трябвало членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да постъпят точно по обратния ред, защото от оперативното управление на ВКП бяха отстранени всички обвинители, които в продължение на седем години пилеха нервите на цялата съдебна система и изпълняваха всички прищевки на бившия главен прокурор. А от януари 2005 г. (когато сегашният състав на ВСС подкара мандата си) същите тези хора (по поръчка на работодателя си, естествено) периодично блокираха работата на ВСС с изкуствено създадени скандали, с изумителни кадрови предложения или просто чрез откровени манипулации.
Мнозина сигурно се досетиха, че става дума за обвинителите от най-близкото обкръжение на Никола Филчев, известни като групата за право мерене - Цеко Йорданов, Николай Ганчев и Ангел Илиев, както и за двама бойци, умишлено държани на по-заден план - Трендафил Трайков, Красимира Котова...
По волята на бившия главен прокурор те оглавяваха най-ключовите отдели във Върховната касационна прокуратура и контролираха не само образуването и движението, но и крайния резултат на всяко наказателно или гражданско дело, което представляваше интерес за Никола Филчев: Престъпления против личността и правата на гражданите (бивш отдел Следствен) - Цеко Йорданов; Организирана престъпност и тероризъм - Ангел Илиев; Военни престъпления - Николай Ганчев; Административен - Трендафил Трайков; Защита на обществените интереси и правата на гражданите - Красимира Котова...
За най-голяма радост не се оправдаха мрачните февруарски прогнози на Параграф 22, че на Борис Велчев ще му е доста трудно да разчисти магистратското и чиновническото наследство на Никола Филчев във Върховната касационна прокуратура (ВКП). За щастие обаче се сбъдна едно друго наше предположение, публикувано в миналия брой: марионетките и симпатизантите на бившия главен прокурор във ВКП ще приемат безропотно всяко решение на Борис Велчев, независимо от това, колко унизени се чувстват.
И наистина, на 23 март (четвъртък), когато заповедта за кардиналното преструктуриране на ВКП стана публично достояние, нито един от споменатите вече върховни обвинители не се осмели на висок глас да коментира своята по-нататъшна професионална съдба, нито да изкаже мнението си за бъдещето на прокуратурата.
Всъщност, като се абстрахираме от прословутата желязна (по-скоро - казармена) дисциплина в редиците на прокуратурата, която изключваше всякакви коментари на началническата воля, Борис Велчев просто не остави нито един полезен ход на своите скрити (засега) вътрешни врагове. Казано в прав текст - с няколко изречения, записани в началото и в края на неговата Заповед № 905 от от 23 март 2006 г., той буквално... запуши устите им по съвсем недвусмислен начин.
Най-напред още в първото изречение той уведомява всички, че структурата, която утвърждава със заповедта, е временна. Тоест - след 29 март, когато трябва да приключи ревизията на дейността на прокуратурата през последните пет години (тя бе разпоредена от Борис Велчев на 9 март), ще има нови и далеч по-сериозни ремонти и реконструкции. Но, за да не остане никакво съмнение, че Велчев говори празни приказки, по-нататък в заповедта се казва: Ръководителите на Върховната касационна прокуратура и на Върховната административна прокуратура са длъжни в едномесечен срок от приключване на ревизията за работата на прокуратурата да внесат предложения за окончателно структуриране на тези прокуратури.
Другият забележителен пасаж в Заповед № 905 на главния прокурор е, че с нея той за първи път публично забранява на абсолютно всички шефове в държавното обвинение да тероризират и манипулират подчинените си с устни разпореждания и телефонни обаждания отгоре. Вярно, поне засега това разпореждане ще облагороди главно работата на прокурорите от специализирания отдел Противодействие на организираната престъпност и корупцията. От съвсем достоверен източник обаче Параграф 22 научи, че Борис Велчев е обещал изобщо да прекрати тази порочна практика. При това - съвсем официално и съвсем публично.
Другата порочна практика, на която новият главен прокурор слага край със заповедта си, също не е тайна. Най-малко стотина пъти досега Параграф 22 е писал, че от 1999 г. Никола Филчев категорично отказва да даде на Висшия съдебен съвет (ВСС) разгърнатото щатно разписание и структурата на Върховната касационна прокуратура (ВКП), защото прави там каквото си иска. Едва на 19 януари 2006 г. (няколко часа след като ВСС избра Велчев за нов главен прокурор) Филчев разпореди на подчинените си да пуснат за масова употреба ИНТЕРНЕТ сайта на държавното обвинение и там за първи път бяха публикувани поименно всички 13 отдела във ВКП.
Кога и по какви причини са били създадени тези отдели така и не стана ясно, но на 23 март Борис Велчев само с няколко реда от споменатата вече Заповед № 905 ги разтури и създаде на тяхно място нови пет: Досъдебно производство - начело с Асен Арсов, Съдебен - начело с Людмил Петков, Международно правно сътрудничество - оглавяван от Камен Михов, и отдел Административен и Инспекторат - ръководен от Славка Славова.
И накрая, за да стане ясно на всички, че прословутият вятър на промяната най-сетне е задухал из коридорите на третия и четвъртия етаж на Съдебната палата в София, Борис Велчев разпореди на двамата си заместници - Христо Манчев и Митьо Марков, да предложат проект за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на администрацията на прокуратурата.
Този поднормативен акт бе обнародван в Държавен вестник, бр. 7 от 24 януари 2006 година. Ключовите чиновници в прокуратурата обаче са били назначени от Никола Филчев по Закона за държавния служител преди толкова време, че неговият наследник изобщо да не може да ги пипне с пръст заради законовите ограничения. Но, както се вижда и с невъоръжено око, радостта от запазването на административното статукво след края на епохата Филчев също се оказа краткотрайна - новият главен прокурор много бързо й хвана цаката: преструктуриране, закриване на излишните щатове, написване на нови длъжностни характеристики и... преназначаване на нормалните професионалисти.
Най-после.

Facebook logo
Бъдете с нас и във