Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Главоблъсканици от типа Мировяне

За всеки, който е извършил престъпление, най-лесно е да си направи медийна изява - удря си главата в стената и казва, че е имало срещу него полицейско насилие. С тези думи вътрешният министър Цветан Цветанов отблъсна поредното досадно оплакване за полицейско насилие - от семейството в Мировяне. В случая главите си удариха членовете на фамилия Начкови, чиято къща в софийското село беше атакувана в края на миналата седмица от две дузини маскирани служители на групата за тежки престъпления на СДВР. Спецполицаите били изпратени по сигнал за търговия с акцизни стоки, в случая - цигари. Тръгнали с подготовка и апломб, като че ще изземват съдържанието на няколко тира, но намерили едва пет кутии без бандерол. Домът на Начкови остана с няколко счупени шкафа, а съпрузите Петър и Малина бяха арестувани и отведени за разпит в столичното Второ РПУ.


След неколкодневни мъки премиерът призна в сряда (25 януари), че операцията е груба грешка, но защити вицето си Цветанов с аргумента, че той не е човекът, който трябва да обучава служителите на реда. Вие, когато бях главен секретар, при акция да сте питали министър Петканов за нещо? Всички идваха и ме питаха мене като професионален ръководител - дали е направена грешка, или не, даде пример със себе си Борисов.


Той казал все пак на Цветанов, че щом се хвърля да брани непрекъснато подчинените си, ще поема и цялата тежест, и отговорност за подобни гафове. Премиерът посочи като потенциални виновници всички по веригата под Цветанов - главния секретар, през директора на СДВР, до началника на Районното. Събрал ги в министерството, много остро ги нахокал и публично ги порицал. Кулминацията на конското била предупреждение към големите началници, че това ще е последната им грешка. В противен случай щял да счита, че проявяват умисъл.


Умисъл за какво? Че операцията е преведена умишлено - спор няма. Директорът на СДВР Валери Йорданов увери, че е имало достатъчно данни за образуване на досъдебно производство и ако е било открито по-голямо количество цигари без бандерол, никой не би твърдял, че акцията е неуспешна. Шефът на СДВР го каза с думите, че резултатът е обезсмислил цялата операция. Той припомни като за деца в предучилищна възраст, че сигналите, които постъпват в полицията, биват проверени и непроверени, а в хода на самата операция се установява достоверността на даден сигнал. С други думи - как да сме сигурни колко контрабандни цигари имат, преди още да сме влезли в дома им?


Покрай бисера, че всеки търси извинение от МВР, но никой не се извинява на министерството, Йорданов направи и други правилни по принцип съждения. Той припомни, че подценяването на сигнал може да доведе до лошо развитие на случая и че е важно да се провери кой и въз основа на какви данни е приел сигнала за достоверен. Според Йорданов очакванията са били полицията да се натъкне на по-голяма група за пласиране на цигари, имало е и подозрения, че някои от членовете й са въоръжени. На практика шефът на СДВР призна за грешка единствено ангажирането на специалните части на столичната полиция, но с уговорката, че предпочита да бъде наказван, вместо да ходи на погребения. В крайна сметка натежава усещането, че съзираният от премиера Борисов умисъл опира единствено до опасността да бъде изложен публично.


В случая с Начкови Цветанов увисна, тъй като не успя да покаже компрометиращи данни за тях. Очакванията, че ще предложи обяснение за огромната им къща в Мировяне, не се оправдаха. Разследващите не казват и какво е правел Петър Начев при арестуването му в прочутия с пазара на контрабандни цигари столичен квартал Илиянци . Не е ясно и има ли свидетели на задържането, които да потвърдят, че не е упражнено излишно насилие. На този фон уверенията, че МВР винаги ще гарантира човешките права и че непрекъснато се акцентира върху това да не е произвол, изглеждат не на място. Нелепо стой и риторичният въпрос на Цветанов: Смятате ли, че полицаят като арестува някого, започва да го бие?


В четвъртък (26 януари) обаче Бойко Борисов сложи ново рамо на вътрешния министър. Премиерът защити правото на Цветанов да накаже подчинените си по своя преценка, като подчерта, че той не е длъжен да се съобрази с препоръката му. Борисов даде да се разбере, че приключва с извиненията, изброявайки някои успешни действие на МВР. Мисля, че като премиер достатъчно ясно порицах този вид операции на МВР. В същото време, ето вижте, откриха изнасилвача в Студентски град, убийството във Видин, убийството във Враца, убийството в Перник. Изключително добра разкриваемост на всички общественозначими случаи, които имаше и създаваха обществено напрежение. Така че затова трябва да бъдат похвалени. Въпросът е да не правят такива операции, които компрометират името на министерството, заяви Борисов.


Най-интересното премиерът подметна накрая, връщайки се към случая Мировяне. Аз ги попитах: Абе , господа, вие защо не проверихте, след като казвате, че тези хора се занимават с контрабанда, интернет сайтовете им?Ами те могат да продават цигарите по интернет. И тогава щяхте да стигнете до това, че момичето поддържа такъв сайт (б. ред. - критичен към премиера). Щяхте да докладвате на министъра и щяхте да бъдете сто пъти по-внимателни, защото знаете, че това ще доведе веднага до политически отзвук, ако са такива хората, каза Борисов.


В тези привидно лековати думи на министър-председателя се съдържа повече информация от цялата словесна лавина през седмицата. Борисов всъщност потвърди, че МВР и прокуратурата разполагат с данни за извършвана от Начкови незаконна дейност, но от по-друг характер.


Става дума за група във Фейсбук, която тя създала през лятото на миналата година с мото: Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ. Провокирали я нескончаемите бисери на премиера, но най-вече изказването му, че на който са му скъпи картофите, може да си ги насади и да си ги копае, както прави неговото семейство. Според Ралица това означавало, че няма смисъл да се учи. Пред медиите момичето попита:Що за отношение! Що за обръщение към гражданите! Как можеш да се изцепиш по този начин?! Като няма какво да ядете, ходете да копаете картофи и яжте филии с мас!


Семейството й било ядосано и от съсипването на средния и дребен бизнес. Имали магазин от седем години и именно затягането на режима за търговия с акцизни стоки им бръкнало в джоба. През последните две-три години съвсем ни съсипаха - то не беше смяна на бандероли за алкохола и на цигарите, то не беше смяна на касови апарати... А нали се сещате, че всичко това са разходи. Едва оцеляваме. После разпореждане всички обекти, независимо от оборота, да се регистрират по ДДС. Това е едно от нещата, които ме вбесяват - лансират се големите вериги и всичко друго замира. Освен това непрекъснато общувам с хора, с клиентите, които виждам всеки ден. Знаете ли, че нямат пари за елементарни нужди. Един ми се оплаква, че е уволнен и е останал без работа, друг, че е фалирал - ей такива чисто човешки неща ме накараха да предприема тази крачка, обясни Ралица Начкова.


В добавка тя изброи някои от ключовите позиции на Фейсбук-групата Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ - че социолозите лъжат за високите рейтинги на Борисов и партията му, че повечето медии манипулират хората в същата посока и че спечелените от ГЕРБ избори също са манипулирани. Наложените на МВР-началниците наказания Ралица нарече подигравка с цялото ми семейство. Според вас удовлетворена ли съм от тази гавра?! Говори за оставки и изведнъж някакви дисциплинарни, смешни и реално никакви наказания. Ще си плати за тази лъжа! Ще ги съдим и в Страсбург!


Така причината за привидното покаяние на премиера и за необичайната пестеливост на вътрешния министър откъм факти за случая се очертава ясно. Щом като МВР има, но не не дава конкретни данни за акцизната дейност на Начкови, ведомството действа на принципа Думам ти дъще, сещай се снахо. Придирчивостта на Борисов към медийните публикации за управлението му е далеч по-смислен мотив за изпращането на такава полицейска сила в частен дом, чиито обитатели не оказват съпротива. Дори ако приемем, че хората на Цветанов са имали информация за наличие на оръжие у Начкови, претърсването за цигари след тяхното задържане би трябвало да стане значително по-кротко.


В крайна сметка покрай яда си от Фейсбук изявите на Ралица управляващите си вкараха автогол. Покрай всичко друго й направиха реклама. И залисани в политическите речи всички забравиха за съгласуваните още миналата година промени в Закона за МВР за предотвратяване на полицейското насилие. Те трябваше да приведат нормативната уредба в съответствие с изискванията на Европейската конвенция за защита правата на човека и с практиката на съда в Страсбург. Друг е въпросът, че нито конвенцията, нито съдът, нито законът могат да предотвратят прилагането на силови методи от ведомството, на което това му е работа.


nbsp;


nbsp;


Още червени петънца за МВР


Както можеше да се очаква, опозицията яхна скандала, припомняйки случаите в Кърджали и Търговище. Поискани бяха както намесата на главния прокурор Борис Велчев, така и създаване на специална парламентарна комисия, тъй като прокуратурата е разрешила операцията и едва ли ще си посипе пепел върху главата. След дадения в сряда от вътрешния министър Цветанов яростен отпор в Народното събрание социалистите започнаха консултации за вот на недоверие. Преди това извадиха и случай на насилие в Скравена - две момчета подали жалби, че са измъчвани с електрошокови палки по сигнал, че рисували свастики и надписи Смърт на селяните върху фасади в нощта на 3 срещу 4 януари. Тук МВР се оказа в малко по-добра позиция, тъй като младежите признали стореното, както и че са се наговорили предварително във Фейсбук как да се държат. Едното било осъждано за футболно хулиганство. МВР увери, че служителите му не са въоръжени с електрошокови палки и се заканиха да проверят изваденото от момчето медицинско свидетелство, което констатирало наличие на червени петънца.


Шефът на софийската областна дирекция на МВР Николай Николов съобщи, че била направена вътрешна проверка и не били констатирани нарушения. И тук обаче от МВР не бяха убедителни, а майката на освидетелствания Петър Иванов обвини Цветанов в лъжа заради твърдението му, че тръгнали да се оплакват от насилие, а първоначално нямали претенции към полицията. Аргументът с липсата на електрошокови палки в арсенала на дирекцията пък съвсем издиша, тъй като е известно, че тези средства отдавна се употребяват в полицейските управления, но не се описват в служебните документи.


И в двата случая Цветанов пак не случи на разследвани, които си траят. Пострадалото семейство от село Мировяне свика пресконференция, на която обяви че създава Граждански комитет за случаите на насилие над български граждани. Малина Начкова поиска оставката на Цветанов и отби медийните подозрения, че е политически ангажирана с опозицията. По същото време вътрешният министър твърдеше, че наложените наказания - две порицания и едно мъмрене, не са малки и маловажни и трябва да бъде запазена мотивацията на служителите.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във