Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЛАВОБОЛ ОСВОБОДИ ТРАФИКАНТИТЕ НА ИЗГОРЕЛИЯ

Масирана акция на благоевградските антимафиоти и криминалисти сгащи в момент на действие една от най-дейните структури за търговия с дрога на територията на община Сандански и региона. За успешната операция съобщи на специална пресконференция в понеделник (30 юни) шефът на Областната дирекция на полицията в Благоевград комисар Константин Титянов. Кой знае защо обаче новината за акцията бе премълчавана цели четири дни, преди да бъде оповестена.
Операцията е започнала в четвъртък (26 юни), около 8.30 часа сутринта, в село Микрево, община Струмяни. Тогава в ръцете на ченгетата попаднали пласьорите Райна Барутчиева (23 г.) и Димитър Аврамов (32 г.), и двамата от същото село.
Малко по-късно зад решетките ги последвали и останалите от групата - санданчаните Валентин Георгиев - Изгорелия, Методи Тацков, Веселин Гоцев и Васил Гранджев.
Всички те са пласьори на местно ниво и контролират част от трафика в общините Сандански, Струмяни и Благоевград, твърдят криминалисти от региона.
Шестимата са добре познати на органите на реда, но до момента срещу тях няма образувани производства, а самите те не са съдени, показват още регистрите на полицията в Благоевградско.
Предполага се, че количествата дрога, които са задържани по време на арестите в шестимата, са били предназначени за трафик в съседна Гърция, допълни окръжният прокурор на Благоевград Ради Тодоров.
Предисторията
До разбиването на бандата се стигна, след като преди около три месеца в дирекцията на полицията в Благоевград е получена информация за престъпната дейност на организирана група, специализирала се основно в трафика между България и Гърция на големи количества кокаин, хероин и амфетамини, а също и в разпространението на дрога в Благоевградския регион, обясни за Параграф 22 директорът на ОДП - Благоевград, комисар Константин Титянов.
Активната работа по шестимата обаче започва, когато става ясно, че групата на Изгорелия наследява бизнес териториите на разстреляния показно преди няколко месеца наркобос на Сандански Георги Вранчев - Вранчо. Анализите на антимафиотите показват, че хората на Изгорелия са поели снабдяването и пласирането на дрога в по-голямата част от региона.
Акцията
Полицаи и антимафиоти от пиринската дирекцията и ченгета от РПУ-Сандански, съвместно с Окръжната прокуратура - Благоевград, ударили Райна и Димитър точно в момента на предаване на 300 г хероин и 200 г кокаин.
Наркотикът бил надлежно опакован в два пакета, облепени с тиксо. Дрогата е предназначена за трафик към Гърция още същия ден, потвърдиха от полицията и прокуратурата.
След като хванали куриерите, ченгетата незабавно започнали арестите и на останалите от групата, паралелно с това вървели и претърсвания на домовете им. В едно от жилищата на Димитър Аврамов в Сандански са намерени около 10 г кокаин. В друга къща в Сандански, в стая, ползвана пак от Аврамов, са открити 200 гр. кокаин и две електронни везни.
При претърсване в дома и двора на Методи Тацков (25 г.) от Сандански са открити 50 г хероин и 50 г амфетамини.
В дома на лидера на групата Валентин Георгиев - Изгорелия полицаите намерили и електронна везна с остатъци от наркотични вещества по нея.
Допълнително са претърсени и домовете на още двама от наркобандата - Веселин Гоцев, с два прякора Дядката и Кръвното, от Сандански, и Димитър Симеонов, по прякор Лекето, от санданското село Лешница. В дома на Гоцев полицаите открили и 6000 евро, най-вероятно от продажба на дрога.
Мобилните телефони и СИМ карти, ползвани от организацията, излезли наяве при претърсванията на къщите на членовете на групата. При последвалите разпити част от задържаните пропели и станало ясно, че групата се е сдобила с наркотиците в София, като после организирала транспортирането им до Сандански. Там тарторите Валери Георгиев и Димитър Аврамов решили да спечелят по нещичко и за себе си, като добавили в пакетите с наркотици пълнител за увеличаване на грамажа. Последвало оразмеряване и препакетиране на пратката.
Аврамов обаче предал по веригата само половината от количеството, а другата част укрил и пренесъл до дома си в с. Микрево, където е и задържан.
Обвиненията
Първоначално повдигнатите обвинения срещу шестимата от групата на Изгорелия са във връзка с чл. 321 от НК: Който образува или ръководи организирана престъпна група, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години...(2) Който участвува в такава група, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години... (6) Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
Според първоначалните данни на държавното обвинение босът на организираната група е 39-годишният санданчанин Валери Георгиев, популярен сред съгражданите си с прякорите си Шапката и Изгорелия. Именно той давал задачи на останалите, с които набавял и после разпространявал или трафикирал през граница наркотици. Установено е, че групата е била базирана и работила предимно на територията на Сандански и близките села.
Въпреки работата на униформените, в неделя (29 юни), по време на гледане на мерките им за неотклонение, съдия Петър Узунов от Благоевградския окръжен съд отложи произнасянето на решението си по искането на държавното обвинение за постановяване на мерки задържане под стража. Причина за това бяха постоянните оплаквания на един от шестимата - Димитър Аврамов - от силно главоболие, водещо до припадъци и лудост. Аврамов в момента е под домашен арест. Останалите участници в заверата засега са на свобода.
За следващото заседание в края на тази седмица съдът е назначил съдебно-медицинска експертиза, която да даде точна представа за здравословното състояние на Аврамов. Не мога да си обясня какво точно ще трябва да се прави до края на седмицата и защо магистратите насрочиха нови изследвания, след като в съдебна зала представихме енцефалограма, доказваща, че няма данни за мозъчни малформации, аневризми или мозъчни особености на Аврамов, коментира окръжният прокурор на Благоевград Ради Тодоров.
Съдът е разпоредил на болника арестант да бъде направено изследване и с ядрено-магнитен резонанс.
Наследството
Групата на шестимата преди време беше свързана с добре известната от близкото минало наркофигура в Сандански Георги Вранчев - Вранчо. Разстреляният на 10 срещу 11 април тази година Вранчо беше един от най-доверените хора на небезизвестния Васил Маникатов - Маниката. А за него в югозападното подземие се говори, че макар и да е в затвора, със зъби и нокти се опитва да си запази териториите. Според мълвата основният му конкурент в спора кой кой е небезизвестният Христофорос Аманатидис, по-популярен като Таки.
Малко след разстрела на Вранчо оперативната информация на полицията сочеше, че опитите за навлизане на столични бригади на благоевградска територия стават през кръвните врагове на Вранчо, а именно Емил Първанов - Ембака, и Атанас Петров - Нашко. Според запознати със ставащото в подземните структури на региона, разбитата група на Изгорелия вече се е сближила с Ембака, за което говори фактът, че количествата дрога са закупени в столицата. На практика в момента резултат от войната за наркотериториите на Югозападна България все още няма. Заловената дрога при последния полицейски удар обаче е оценена на 100 000 лв., а такава загуба в този бизнес не се прощава лесно.

Евгения Гърковска
NB! Ще проследим какво ще е развитието на случая в петък, когато трябва да е заседанието по гледането на мерките им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във