Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Главсекът на МВР стяга чета помощници

Ролята на главния секретар на вътрешното ведомство Светозар Лазаров в пряката оперативна дейност на МВР нараства значително, става ясно от трескавото попълване на свободните щатове в четата му от оперативни помощници. От средата на юли досега министерството е обявило два конкурса за избор на старши оперативни помощници към професионалист № 1.


В първия със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев са обявени 4 вакантни места за старши помощници на Лазаров, които трябва да бъдат назначени към щата на ръководството на МВР. Специфичните изисквания за тях са да притежават висше образование с минимална образователно-квалификационна степен магистър. Предпочитани са завършилите висше в областта на сигурността и отбраната. Допускат се обаче и магистри от социалните, стопанските и правните науки, хуманитаристи и инженери. В професионално направление са желани спецове по национална сигурност, военно дело, право, администрация и управление, история и археология, социални дейности, икономика, обществени комуникации и информационни науки.


Очаква се кандидатите да са здрави, да не страдат от психични заболявания, да имат достъп до класифицирана информация на ниво Строго секретно или пък да отговарят на условията за получаването му. Професионалното ръководство на МВР изисква от кандидатите да притежават оперативна способност и умения за анализ и синтез на информация, планиране на дейностите по приоритети и предлагане на решения.


Конкурсната програма протича в три етапа - изследване на интелектуалните способности на кандидатите, психологично изследване в Института по психология на МВР и заключително интервю. Срокът за провеждане на процедурата по избора на старши оперативни помощници на главния секретар е шест месеца от обявяването на конкурса.


На юлския изпит за тази длъжност са се явили осем кандидати, които фигурират в протоколите от изпитите не с имената си , а с входящия номер на заявлението си. На първо място комисията е класирала кандидат № 21587, който е получил общо 78 точки от трите изпитни етапа. Одобреният четвърти мераклия за длъжността пък е изкарал общо 61.5 точки на изпитите. Най-зле от осемте препитани е бил кандидат № 21575 с бал 37.75.


Любопитен факт от този конкурс е, че IQ-то на явилите се осем кандидати варира от 100 до 131 точки. Куриозното е, че класираният на първо място № 21587 е с IQ 117, а кандидатът №21767, който ес най-висок коефициент на интелигентност 131, не е сред избраните щастливци да носят чантата на главния секретар и е резерва, в случай че някой се откаже.


Вторият конкурс, обявен през август, е за нови двама старши оперативни помощници (категория Б - комисар) на главсека на МВР. Изискванията към тях са същите, до конкурса са допуснати осем кандидати. Всички те са се явили на 21 август в Института по психология на МВР на ул. Балша с по две химикалки, пишещи в тъмносин цвят, за да бъдат подложени на тест за интелектуалните им способности. Резултатите от изпита все още не са обявени.


В началото на месеца обаче стана известно, че за старши оперативен помощник на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров се готви преминалият през изпитното сито бивш директор на Областната дирекция на МВР в Шумен Валентин Александров. В момента Александров е общински съветник от левицата и се очакваше да заеме поста на директор на ОДМВР. Александров минава за човек на депутата от БСП Димитър Дъбов.


Длъжността оперативен помощник на главния секретар се роди през 2001 г., когато из коридорите на МВР се развяваше черното кожено манто на тогавашния професионалист № 1 ген. Бойко Борисов. За тази позиция той си избра кадровика Цветан Цветанов, който успя от сержант да стигне до висините на ръководството в МВР по онова време и да носи куфарчето на Борисов, по думите на червената Татяна Дончева.


И докато сегашният професионалист №1 в МВР попълва щаба си от помощници, стана ясно, че задълженията му са да ръководи пряко планирането, организирането и контрола на основните дейности на МВР, взаимодействието с други институции и между отделните му структури. Според сегашните разпоредби той отговаря за дейността на ведомството във връзка със спешния телефон 112, документите за самоличност, дирекция Миграция, пожарната и специалната куриерска служба на МВР. Очевидно цялата оперативна работа на министерството ще легне върху неговите плещи, тъй като задачите му в подготвяния нов закон за МВР са разписани общо и без подробни уточнения.


Намерението на вътрешния министър Цветлин Йовчев да ограничи ролята на политическото ръководство в управлението на МВР очевидно ще бъде изпълнено, ако съдим по приготовленията в щаба на главния секретар Светлозар Лазаров. Остава да видим дали промяната ще сработи. Реформата засяга и неговата длъжност, като в бъдеще на този пост ще бъдат избирани кандидатури, предложени и одобрени от Министерския съвет, а не както досега - с последен параф на президента. Това ще бъде акцентът в новия закон за МВР, според който президентът Росен Плевнелиев ще загуби правото си да назначава и освобождава най-висшата професионална длъжност в МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във