Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Глоба и свобода за подкупен кмет

С глоба от 5000 лв. и с временно отстраняване от длъжност наказа Русенският окръжен съд на 6 юли (понеделник) заловеният с подкуп общински кмет на Ветово Рейхан Хабил. Досегашната мярка за неотклонение спрямо него бе променена от домашен арест в подписка. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново. Наказанието обаче очевидно устройва 40-годишния кмет, който се призна за виновен и настоя за съкратено производство и така избегна затвора.
Съдия Росица Ангелова даде ход на делото, но заради искането на защитата за съкратено съдебно следствие надошлите двадесетина свидетели бяха освободени. Рейхан Хабил и адвокатите му не оспориха най-високата възможна глоба, предвидена за подобни случаи - 5000 лв., която поиска прокурорката Добромира Кожухарова. Но се опитаха всячески да осигурят на своя подзащитен връщане на заемания от него кметски пост. Двамата защитници на обвиняемия се впуснаха в дълги пледоарии, за да предотвратят отстраняването му от кметската длъжност. Единият от тях - адвокат Николай Колев, дори заяви, че полицията е използвала белязаните пари, с които е заловен кметът незаконно, тъй като нямало разрешение от прокурор. Моля за по-лека, справедлива присъда, склони чело пред съда самият Рейхан Хабил. Съкратеното производство бе поискано от заловения с подкуп градоначалник на 18 юни. Идеята бе кметът на Ветово да се възползва от положението в закона, което гарантира минимално наказание срещу отказ от разпит на свидетелите по делото. И така вместо да се точи с месеци и дори с години, процесът приключи буквално за няколко часа.
Кметът на гр. Ветово бе задържан на 4 февруари тази година в русенско заведение. При обиск в Хабил били открити 2000 лв., които малко преди това му били предадени от мъж, с когото се срещнали в ресторанта. Акцията е била проведена по сигнал на рекетирания, чието име остана анонимно поради следствената тайна. Два дни преди това той алармирал с писмен сигнал в МВР-Русе, в който се жалвал, че ветовският кмет му е поискал пари и е обещал да му осигури успешно участие в търг за закупуване на имот.
Човекът обяснил пред служителите на реда, че е проявил интерес към обявен за продажба имот, собственост на общината. След като научил за търга, той потърсил информация от местната администрация и така се стигнало до среща с кмета Хабил. В предварителен разговор активистът на ДПС му подсказал, че срещу първоначална вноска от 2-3 хил. лв. може да се уреди той да спечели на търга, а след като това стане - да си доплати за услугата.
След задържането на кмета бе повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.304 б от НК, по който се предвижда затвор до шест години или глоба до пет хиляди лева. А на 4 март Русенският окръжен съд го отстрани от длъжност.
Както вече е известно, това е второ поред закононарушение, което Рейхан Хабил извършва в качеството си на кмет на Ветово. Хабил бе първият кмет в Русенско, който заедно с други чиновници от общината бе осъден за парите, отпуснати за преодоляване на щетите от наводненията през 2005 година. Той и още осем души се признаха за виновни за изготвяне на документи за фиктивни действия при ползване на парите за преодоляване на щетите от природното бедствие и подписаха споразумение с прокуратурата. Тогава адвокатите и обвинението се договориха на всички да бъдат наложени наказания пробация. В нея бяха включени задължителна регистрация, срещи с пробационни служители и удръжки от заплатите им за срок от 6 до 10 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във