Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГЛОБИХА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ЗА НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ СЪДА

Няма как управляващото мнозинство да се сърди на западноевропейските и на американските медии и да нарича критичните им публикации заговор срещу България. Не за друго, а защото колегите отвъд Калотина в повечето случаи просто казват истината. Особено когато става дума за българския вариант на борбата срещу организираната престъпност и корупцията.
Най-пресният пример, който за сетен път доказа, че българските представи за правосъдие в разумни срокове нямат нищо общо с европейските, се разигра под тепетата. Във вторник (10 януари) в Пловдивския окръжен съд трябваше да продължи делото срещу небезизвестния зърнен бос Филчо Колев, но опитът на магистратите да започнат новата 2006 г. пълноценно претърпя неуспех. Този път - заради заместник-министъра на земеделието и горите Светлана Бъчварова, която е икономически експерт по делото.
За да защитят честта на пагона, окръжните съдии обявиха, че г-жа Бъчварова отсъства по неуважителни причини, и я глобиха със 100 лева. От тази проява на храброст обаче едва ли ще произлезе нещо полезно, защото слугите на Темида не посмяха да приложат закона в цялата му строгост така, както щяха да постъпят с обикновен човек. Което значи - щяха да го глобят и да разпоредят на Съдебна полиция до го докара принудително за следващото заседание. Вместо това окръжните магистрати отложиха делото чак за 29 март, с което на практика удължиха чистото съдебно минало на Филчо Колев поне с още три-четири години. И то, ако нито една от следващите инстанции - Пловдивският апелативен съд и Върховният касационен съд - не реши и не върне делото на прокуратурата. Я заради отстраняване на допуснати процесуални нарушения, я за прецизиране на обвинителния акт.
Зърненият бос Филчо Колев, член на надзорния съвет на приватизационен фонд Мел Инвест и бивш съдружник в Мелимпекс с Румен Христов - министър на земеделието в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997 г.) и съветник на експрезидента Петър Стоянов (1997-2002 г.), е подсъдим за това, че от юли 1998 - до декември 1999 г. е завлякъл държавата и 23-ма частни зърнопроизводители с 2. 8 млрд. стари лева. Сред изгорелите са Държавен фонд Земеделие (с 2600 тона пшеница), Доминион грейн България АД (с 3000 тона пшеница), Стам - 1 (с около 400 млн. стари лв. загуби) и още 23 по-големи или по-малки кооперации и арендатори. Общото количество на зърното, което подсъдимият не им е платил, се изчислява на около 20 000 тона.
Според 200-страничния обвинителен акт по делото в края на зимата на 1997 г. служебното правителство на Стефан Софиянски, в което министър на земеделието е бившият съдружник на зърнения бос, споменатият Румен Христов, пуска за приватизация без търг 35 силоза на Зърнени храни. Филчо Колев съвсем безпроблемно купува няколко зърнобази, сред които две в Ловеч, една в Балчик и една - в ямболския гр. Стралджа. Той прави това чрез фирмите си Стантех ООД и Стантех Стратеш ООД.
Наказателното преследване срещу Филчо Колев започва през 2000 г. по сигнал до прокуратурата, изпратен от 23-ма производители от Североизточна България. Те твърдят, че са измамени по най-баналния начин: оставят зърното си - реколта 1998/1999 г. - на съхранение в базите на Филчо Колев, той го продава зад гърба им и не им плаща нито стотинка.
Делото е възложено на тогавашното специализирано следствие (днес Национална следствена служба), което година по-късно приключва разследването с мнение за прекратяване на наказателното преследване срещу Филчо Колев. След кратък междуведомствен скандал с пловдивското обвинение и с Върховната касационна прокуратура през 2001 г. временното ръководство на спецследствието възлага делото на друг следовател, който през пролетта на 2002 г. изпраща материалите в Пловдивската окръжна прокуратура с мнение Колев да бъде съден.
Обвинителният акт срещу зърнения бос е внесен в Пловдивския окръжен съд (процесът се води под тепетата, защото Филчо Колев е пловдивски жител, а и фирмата му Стантех е с пловдивска регистрация) през октомври 2002 година. До момента по делото са проведени няколко съдебни заседания, но никой не е в състояние да прогнозира кога Филчо Колев ще изслуша първоинстанционната си присъда.
Не по-различна е и съдбата на второто - огледално дело, срещу Филчо Колев, приключено от спецследствието през пролетта на 2002 г. (Националната следствена служба е възстановена няколко месеца по-късно - през юли 2002 година). То е образувано по абсолютно същия повод: продажба на чуждо зърно от реколта 1998/1999 г., което е оставено в други две бази на Колев - в Ловеч и в гр. Стралджа (Ямболско). От операцията той е присвоил около 2.8 млрд. стари лева. Единствената разлика с пловдивския случай е, че по ред процесуални и технически причини вторият процес ще се води в столицата. Стига, разбира се, Софийската градска прокуратура все някога да напише обвинителния акт срещу Колев и да го внесе в Софийския градски съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във