Параграф22 Weekly

Изпращаме 2012-а:

Година на скандали и срам

ЯНУАРИ


- Израел поиска специална охрана за своите граждани на територията на Европа. Дани Шенар, ръководител на отдела за сигурност към израелското министерство на транспорта, заяви, че е намерен подозрителен пакет в автобус, който трябвало да превозва израелски туристи от Турция за нашата столица.


- След двумесечно разследване МВР задържа двама души, заподозрени за убийството на Мирослава Николова от Перник. На следващия ден заподозреният Стойчо Стоев-Чочо се гръмна. Така се сложи началото на скандал, който месеци наред привличаше вниманието на обществеността и стана повод за непрестанни крамоли в парламента.


- Междувременно председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу МВР-шефа Цветан Цветанов.


ФЕВРУАРИ- Излезе януарският доклад на Европейската комисия, в който ЕК написа, че санкциите срещу корупцията и организираната престъпност на високо ниво не са достатъчни. Сред слабостите ЕК посочи и липсата на прозрачни и обективни процедури за кадруване в съдебната система, предизвикващите въпроси даренията в полза на МВР, заобикалянето на Закона за обществените поръчки, липсата на санкции при купуването на гласове по време на избори, бездействие на прокуратурата към измами със средства от ЕС.


- Върховният касационен съд окончателно оправда братята Красимир и Николай Маринови - Маргините по обвинението, че са поръчители на убийства.


МАРТ


- Навръх женския празник Осми март бе публикуван годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2012 година. Основният извод в него е, че у нас корупцията в полицията, митницата и в съдебната система си остава сериозен проблем.


- Върховният касационен съд потвърди окончателно оправдателната присъда по делото срещу бандата на Евгени Милев-Гейзо, брат му Емил и Калоян Бацов, които бяха обвинени за магистрален грабеж и опит за убийство на полицай, извършени през 2004 година.


- БОРКОР беше представен пред посланици и журналисти в Гранд хотел София. В БОРКОР обичаме да повтаряме, че преди да се построи метрото, се създава проектна компания Метрополитен, заяви шефът на звеното Румен Миланов, обещавайки центърът да заработи през лятото.


АПРИЛ


- Нагло убийство посред бял ден на хазартния бизнесмен Йордан Динов в столицата.


- Двама въоръжени мъже обраха клон на банка ОББ, намиращ се на оживено място на ул. Акад. Б. Стефанов в Студентския град.


- Нов шут срещу бързото ни присъединяване към Шенген ни отпра заместник-директорът на Холандския институт по международни отношения Адриан Шут, който обяви, че е малко вероятно България и Румъния да чуят да, преди да минат извънредните избори в Холандия през октомври или ноември 2012-а. Оказа се прав.


- Пореден пример за безсилието на родната Темида - плевенският бизнесмен Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния, който се прочу като неофициалния кадровик в съдебната система, бе оправдан по обвинението в укриване на 95 000 лв. данъци.


МАЙ


- Дупнишките двама братя Пламен Галев и Ангел Христов влизат зад решетките за по пет години, отсече Върховният касационен съд (ВКС). Но намали присъдата на Пламен Галев от седем на пет години и го прати вместо в затвора, в общежитие. Десетина дни по-късно братята Галеви се преродиха в Избегалеви, защото изчезнаха без следа, та до ден днешен.


- Наблюдаващият прокурор по делото Октопод Светлозар Костов поиска от съда да промени мярката на бившата барета Алексей Петров от подписка в задържане под стража. Петров бе арестуван и задържан в ареста до 13 декември. Беше пуснат, защото прокуратурата не направи нищо, за да докаже обвинението си.


- Антимафиоти и данъчни нахлуха в офисите на Литекс на бул. Драган Цанков в столицата. МВР уточни, че е неутрализирало организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени данъчни задължения при сделки със захар.


nbsp;


ЮНИ- Разкритията за престъпната дейност на Евелин Банев-Брендо, вместо да ни изрисуват веждите пред Европейската комисия, ни избодоха очите преди юлския мониторингов доклад. Оказа се, че Брендо се е ползвал от услугите на добре информирана къртица от спецслужбите.


- Аферата с апетитните имоти край морето, раздавани на безценица на магистрати, завърши безславно. Окончателно бяха оправдани съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков.


- Бившата шефка на фонд Земеделие Калина Илиева получи условна присъда от три години лишаване от свобода (с пет години изпитателен срок) заради фалшивата й германска диплома за висше образование.


- Управляващите гласуваха скандални промени в Закона за съдебната власт, които хвърлят плътна пелена върху прозрачността в процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).


ЮЛИ


- Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно неудобната Мирослава Тодорова, съдия в Софийския градски съд (СГС ,) заради забавените мотиви по три наказателни дела, в които тя е била председател на съдебния състав.


- Правосъдният министър Диана Ковачева обяви на специална пресконференция, че действащи съдии и прокурори от пет европейски държави - Германия, Холандия, Франция, Италия и Испания, ще анализират провалите на Темида в знаковите дела у нас.


- Дойде и поредният доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за мониторинга през цели пет години - от 2007 г. до 2012-а. Основният извод в доклада е, че двете правителства са извършвали изискваните от Европейската комисия промени под силен външен натиск, а не в резултат на осмислена политика.


- Предупрежденията на Израел от началото на годината, че България ще стане мишена на терористи, се сбъдна. На 18 юли бе извършен бомбен атентат на летище Сарафово в Бургас.


АВГУСТ- Единственото знаково дело за злоупотреби с пари от програмата САПАРД, което ни отсрамваше пред Брюксел с произнесените сурови присъди, беше върнато на първа инстанция за ново гледане заради допуснати съществени процесуални нарушения и недоизяснени факти от страна на прокуратурата.


- Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих изрази съмнение, че двуетапният вариант за присъединяването ни към Шенген ще стартира през есента. Не виждам сухопътните граници да бъдат отворени в скоро време, каза той. Според него България не е толкова напреднала, колкото Германия би се надявала. При присъединяване на някоя страна към Шенгенското пространство трябва, естествено, да преценяваме доколко се побира в понятието правова държава, каза Фридрих.


- Серията операции срещу трафика на дрога, започнали през май с Кокаинови крале, беше увенчана със задържането на близо 3 т кокаин на плаващия под български флаг кораб Свети Николай.


СЕПТЕМВРИ- Станаха известни кандидатите за нов ВСС. Последва изслушването на парламентарната квота, което беше прозрачно, но предимно на думи. Заседанието започна с изказаното от президента Росен Плевнелиев съмнение в искреността на намеренията за прозрачност. Фактът, че изслушването се предава директно по БНТ, БНР и на интернет канала на парламента, съвсем не е гаранция за правилен избор и че най-достойните ще влязат във ВСС, каза президентът.


- Процесът САПАРД претърпя пълно фиаско в Софийския апелативен съд (САС), въпреки че главният прокурор Борис Велчев определи като брилянтна работата на прокурорите по него. Магистратите от САС, начело със съдията докладчик, новоизбрания член на бъдещото ВСС Калин Калпакчиев, оправдаха Марио Николов и останалите подсъдими по делото по всички обвинения.


След среща с премиера Бойко Борисов шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер зададе метафизичния въпрос защо при наличието на абсолютно еднакви доказателства по аферата САПАРД в Германия още през 2008 г. са осъдени двама немски граждани, а в България един куп са оправдани.


ОКТОМВРИ- В новия Висш съдебен съвет няма да има комисия за контрол върху знаковите дела, стана ясно от приетия нов правилник за работата на институцията.


- Оказа се, че през 2011 г. МВР съвсем си е разпасало колана и е използвало близо 30 на сто повече специални разузнавателни средства (СРС) в сравнение с 2010 година. Близо 8000 души са били подслушвани, направени са около 14 000 искания за използване на СРС, като само 116 са отказани.


- Темида застина в нисък поклон пред изпълнителната власт, след като Пловдивският районен съд оправда вътрешния министър Цветан Цветанов в процеса за клевета, воден срещу него от съдия Мирослава Тодорова.


- Брюксел пак размахва пръст към София заради скандала с номинирането на Венета Марковска за конституционен съдия. Ден преди въпросния избор говорителят на Европейската комисия Оливър Бейли направи изявление, че е възможно да бъде изготвен нов междинен мониторингов доклад за България. Безсрамното кадруване в съдебната система в България достигна нови върхове, след като съдийката от Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска събра 122 депутатски гласа за конституционен съдия.


НОЕМВРИ- Управленските безумия у нас родиха нов хит - президентът Росен Плевнелиев препъна Венета Марковска в устрема й към Конституционния съд (КС) точно преди тя да положи клетва като член на висшия държавен орган. Шоуто беше впечатляващо и демонстрира по великолепен начин отчайващата морална нищета, в която тъне българската съдебна и политическа олигархия.


- Прокуратурата оттегли протеста си срещу оправдателната присъда по делото САПАРД за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков. По този начин подсъдимите са обявени за окончателно невинни по повдигнатите им обвинения. Срещу прокурора по делото Стойчо Ненков беше разпоредено разследване.


- След шумния провал на управляващите да прокарат кандидатурата на Марковска СДС се опита да пробута кандидатурата на бившия президент Петър Стоянов без съгласието на своите депутати.


- Председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров се включи в надпреварата за поста главен прокурор. Цацаров предложи промяна на изборните правила, която да разсее подозренията, че те са направени в негова полза. Появиха се още двама негови конкуренти за поста - заместник главната прокурорка Галина Тонева и председателя на апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов.


nbsp;


ДЕКЕМВРИ- Международната неправителствена организация за борба с корупцията Трансперънси Интернешънъл публикува доклад за международния Индекс за възприятие на корупцията за 2012 година. България е на дъното, под нас е единствено Гърция, която е получила най-лошата оценка от всички членки на Европейския съюз (ЕС).


- Падението в избора на последния нов конституционен съдия се повтори. За броени дни пробутваната от ръководството на разпадащото се СДС заместник-ръководителка на Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева стана за резил. Падението й е по-бързо дори от това на Марковска. Номинирането й накара медиите да се взрат в благосъстоянието й, в резултат на което последваха скандални разкрития. Напрежението нарасна и заради сигналите за конфликт на интереси на Гугушева, постъпили в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във