Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Годината на Белия заек

ЯНУАРИВихрушките от изтичащи СРС-та разклатиха и върха на държавата. Поредната порция записи, разкриващи как властта на най-високо ниво чадъросва определени фирми в бизнеса им, излязоха на бял свят. Нов скандален запис на разговори, този път между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, бяха разпространени от екипа на в. Галерия. От записите става ясно, че лично Борисов разтваря чадър и настоява да се спре акция срещу Михаил Михов- Мишо Бирата, собственик на бирената фабрика Леденика. От записа се чува как премиерът казва: Ако трябва, обади му се ей-сега (б. ред. - на Мишо Бирата) и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.


nbsp;


ФЕВРУАРИ


Комисар Сесилия Малмстрьом със сигурност ще запомни визитата си в България през февруари. У нас вместо с гюлово масло еврокомисарката беше посрещната с гръм на самоделна бомба и с продължаващия скандал за подслушване, обсъждан широко в обществото, в парламента, в правителството, МВР, ДАНС и къде ли не. Взривното устройство избухна пред редакцията на в. Галерия на бул. Цариградско шосе 17. Седмичникът е ожесточен опонент на правителството, което може би даде основание за светкавична реакция от страна на Европейската комисия. Европейското електронно издание EUObserver извести, че Брюксел иска пълно разследване на инцидента пред софийския вестник Галерия, публикувал записи, свързани с антикорупционната операция Октопод, което може да навреди на българската кандидатура за Шенген.


nbsp;


МАРТПървият в новата ни история въоръжен банков обир: със стрелба, ранен охранител и задържане на заложници, стана факт в града на 100-те войводи Сливен. Драмата със заложниците, започнала в следобедните часове на 23 март, приключи на 24 март по обед, без никой от задържаните служители на Инвестбанк да пострада. Кризата, която продължи около 20 часа, слава Богу изглеждаше бледо копие на познатите ни от екрана филми с подобно съдържание. Главният герой в екшъна се оказа хрисим 27-годишен младеж с трудно детство, който изобщо не е преценил, че обирът му ще се окаже заложническа драма. В такава се превърна, когато нападателят Стефан Петров, охранител в сливенската фирма Корадо Инс, се сблъска очи в очи с колегата си от банката и шокиран го простреля.


nbsp;


АПРИЛ


Бившият съветник в ДАНС, бивша барета и кандидат за президент на страната Алексей Петров (популярен и с прякора си Трактора) бе поканен в сградата на Националното следствие на ул. Г.М. Димитров, за да разбере, че в крайна сметка ще бъде съден по общо седем обвинения. Окончателният вариант на резултата от досъдебното производство бе предявен на Петров от наблюдаващия прокурор по делото Светлозар Костов след повече от година разследване. Делото се сгърчи до т. нар. малък Октопод и обвиняеми по него освен Трактора са Марчело Джотолов, Антон Петров - Хамстера и Янко Попов. Според прокуратурата Петров е ръководил престъпна организация за рекет и принуда, в която са участвали и останалите. Бившият служител на ДАНС е обвинен още за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов; за рекет - на Валентин Шотев, Пламен Георгиев, и Велизар Велизаров - за разгласяване на държавна тайна, и че бил заръчал на Джотолов да принуди Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лева.


nbsp;


МАЙ


МВР спечели нов рунд срещу съдебната власт след избора на новия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева - Манолева. Тя бе разкрита като семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов и спечели председателското място с 18 гласа за срещу 5 в подкрепа на основната си конкурентка Величка Цанова, която изпълняваше тази длъжност. При гласуването на първия тур на вота победителката получи 12 гласа, а Цанова - девет. На втория тур обаче изненадващо четирима от членовете на съвета обърнаха позицията си на сто и осемдесет градуса и гласуваха в полза на по-младата по възраст и по стаж магистратка. Някои определиха този завой като симулация на конкуренция. Колкото до близостта на семейството на Янева с това на вътрешния министър Цветан Цветанов, тя обясни, че не са роднини, както се говорело, а само поддържали приятелски отношения.


nbsp;


nbsp;


ЮНИ


Петимата благоевградски полицаи - майор Мирослав Писов, шеф на регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград, капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Янко Граховски и Георги Калинков , подсъдими за смъртта на Ангел Димитров-Чората, настъпила на 10 ноември 2005 г., бяха оневинени от Върховния касационен съд (ВКС) на 9 юни. Така ВКС сложи точката на продължителния съдебен процес, митарствал между различни инстанции цели четири години. Чората почина при съмнителни обстоятелства в центъра на Благоевград по време на специализирана операция на МВР, назована Респект. Повод за акцията бе постъпила оперативна информация в дирекцията на полицията, че той държи и разпространява наркотични вещества, както и че склонява момичета към проституция.


nbsp;


nbsp;


ЮЛИНай-грозният ден за българското Народно събрание през изминалата година беше петък, 8 юли. Парламентаристите спретнаха безподобен цирк и провалиха гласуването на първо четене на най-силния законотворчески акт, създаден в периода на прехода - проекта за гражданска конфискация на необяснимите богатства. Вместо да пускат в действие най-силното оръжие срещу престъпността и мафията, мобилизирайки се до последния човек, много от тях се изпокриха. Така проектът на закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения, беше отхвърлен. А той бе готвен в продължение на година от правосъдното министерство и бе одобрен изцяло от Венецианската комисия към Съвета на Европа. От присъстващите 167 народни представители за проекта гласуваха едва 71, против бяха 95, а един се въздържа. Основен актьор в този фарс се оказа парламентарната група на ГЕРБ, нейните членове не се появиха в залата.


nbsp;


nbsp;


АВГУСТ


Видният представител на бившата силова групировка СИК по Южното черноморие Пламен Николов Дишков, с прякорите Кела и Боксьора, най-сетне падна в ръцете на Темида. Обявеният за международно издирване бандит беше арестуван в португалския град Каскайс. Според официалната информация на португалското бюро СИРЕНЕ това е станало в изпълнение на европейска заповед за задържане, която е издадена на основание присъда по чл.116, ал.1, т.9 от НК - умишлено убийство. Роденият на 1 януари 1976 г. силовак за последно пребиваваше в бургаския ж.к. Славейков, но от 2002 г. изчезна от полезрението на полицията и до този момент беше неуловим.


nbsp;


nbsp;


СЕПТЕМВРИ


Етническият модел, заради който България от години се тупа в гърдите пред света, се оказа доста лабилен. Тази истина се разкри по време на антиромските вълнения, обхванали бързо почти цялата страна. Причина за тях станаха кървавите инциденти в Катуница, както се разбра - избухнали неслучайно. Шофьор на микробус блъсна и уби младеж в центъра на селото, а друг тийнейджър почина от сърце. В епицентъра на сблъсъците се оказа прочутият ромски велможа Кирил Рашков - Цар Киро. Години наред Рашков дерибейства открито и безнаказано в района. Прокуратурата, която странно благосклонно си затваряше очите пред делата му, най-сетне обяви, че срещу циганския цар и неговата рода има множество жалби и сигнали от жителите на село Катуница: за незаконно придобити имоти, общински терени, незаконни постройки, бракониерска сеч в гората и какво ли още не. Въпреки това той все се измъкваше безнаказано.


nbsp;


nbsp;


ОКТОМВРИ


Докато чакахме добри новини за Шенген, в София гръмна бомба. Колата на колегата от Канал 3 Сашо Диков беше взривена ювелирно пред дома му в столичния кв. Гоце Делчев. Че адресатът на взрива е друг, се сетиха мигом всички. Тъкмо по това време представители на официална Европа бяха в София за изнесеното заседание на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента. Присъстваха председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, еврокомисарите Кристалина Георгиева, Йоханес Хаан и Януш Левандовски, председателят на групата на ЕНП Джозеф Дол, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. Много европейски медии незабавно лансираха доста странната версия, че има връзка между присъствието на висшите еврочиновници и евродепутатите в България и взрива под автомобила на шефа на малка телевизия, известен с критиките си към правителството на премиера Бойко Борисов.


nbsp;


nbsp;


НОЕМВРИ


Фамозният шеф на Софийския апелативен съд (САС) ген. Веселин Пенгезов, когото непрекъснато забъркват във всякакви скандали и в почти всички корупционни афери, напук на всички обвинения се върна на поста си като ръководител на Софийския апелативен съд (САС). Такова бе окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Магистратът бе отстранен от длъжността си председател на съда от Висшия съдебен съвет (ВСС) на 18 януари тази година за накърняване престижа на съдебната власт. Името на Пенгезов бе замесено в скандала с правото на строеж върху апетитни парцели, които получиха магистрати и техни роднини в Приморско като крайно нуждаещи се. Дъщерята на Пенгезов - Анна, бе една от тях. Срещу 2200 лв. тя бе придобила право да строи върху общински имот с площ от 563 кв. м до морето. Впоследствие се отказа от тази придобивка.


nbsp;


nbsp;


ДЕКЕМВРИ


Последният месец на годината премина в отблясъците на запалени автомобили в София. Трима души задържа МВР по подозрение за подпалвачество - 29-годишния Юлиан Ковачки, 33-годишния Владислав Николов-Куката и 27-годишния Радослав Стоянов. Палежите взеха такива мащаби, че подтикнаха премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов да поискат да бъде инкриминирано пренасянето на гориво в шишета и туби. Главният прокурор Борис Велчев обаче ги поряза, като обяви че действащият Наказателен кодекс и методиките за разследване на палежите дават достатъчно възможности да се мине и без подобна мярка. Пламъците утихнаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във