Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гол Хасан от МВР и календарът на маите

Съкращения - това е ключовата дума в обявените от кабинета Борисов антикризисни мерки. Според сметките на правителството, за да не отиде работата съвсем на провала, е необходимо 20-процентно съкращение във всички институции, министерства, агенции и в останалите държавни учреждения.
Каквото за всички, това и за гол Хасан от МВР - кабинетът отреди силовото ведомство да ореже около 13% от персонала си, което означава, че няколко хиляди души от министерството трябва да си тръгнат.
Въпреки предложенията на кабинета, за които и самият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов послушно е вдигал ръка в знак на съгласие, в него се води някаква тайна вътрешна борба. Запитан в ефир навръх Гергьовден - празника на българската войска и храбростта, кога ще започнат съкращенията в администрацията на МВР, министър Цветанов смънка витиеват отговор: Не може някой да мисли, че днес можем да съкратим 1000 души, без да обезпечим цялата система, всички престъпления и обществения ред и сигурност. И добави гъвкавата формула, че всичко е въпрос на задълбочен анализ. Предстои обсъждане на цялостната концепция и стратегия за национална сигурност. Това е, за да се видят възможностите за бъдеща оптимизация на работата, коментира министърът.
Ако МВР обвързва откъде и колко хора от щатовете му да бъдат съкратени с обсъжданията около т.нар. концепция и стратегия за национална сигурност, май ще трябва да се изчака как ще се развият нещата след спряганата за апокалиптична 2012 г. (според календара на маите). Концепция и стратегия за националната ни сигурност мъдри всяка власт от началото на прехода, та досега, и няма изгледи скоро да видим нещо такова на хартия, камо ли в изпълнение. Естествено е при това положение да насочим надеждите си към 2012 г., белким нещо ни стане ясно тогава.
За съжаление календарът на маите не казва нищо за съкращенията в МВР. Поради тази причина, докато всички останали взеха да кълцат оттук оттам кадри, само гол Хасан седи и се чуди откъде да я подхване. Седи, чуди се и по всяка вероятност псува Закона за МВР, защото в него правата, придобивките и социалната защита на държавните служители са записани черно на бяло и няма мърдане. Например в глава 18 от ЗМВР подробно е описано как става прекратяването на служебните правоотношения. Извън случаите на пенсиониране, по здравословни причини, по собствено желание и т.н. ( общо 14 казуса) в т. 5 е посочено, че правоотношенията се прекратяват при съкращаване на длъжност.
Но дори и тогава системата за социална защита на държавните служители във вътрешното ведомство предвижда на нарочения за съкращаване по т. 5 служител да му бъде предложена друга длъжност. Ако той не се съгласи с предложението, едва тогава си събира багажа.
При тази ситуация обаче чл. 252, ал.1, гл. 19 от ЗМВР казва: При прекратяване на служебното правоотношение държавните служители имат право на обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.
Да направим една сметка на обезщетенията при подобно развитие на ситуацията за примерно 8000 служители, които следва да бъдат съкратени. Приемаме, че не всички са стари пушки с по 20 години служба, а, да речем, са някъде по средата. Средно слагаме по 1000 лв. получавана заплата месечно, което на човек прави по 10 000 лв. обезщетение при съкращаване на длъжността. За 8000 души цифрата става такава, че Симеон Дянков ще се качи на велосипеда си и ще хване пътя обратно към Америка.
Вероятно това е обяснението защо дори след като сам е гласувал 13% съкращения, Цветанов се е видял в чудо и нищо не подхваща. Единственото, което до момента е сторил, е, че е успял да напише писмо до Синдикалната федерация на служителите на МВР. В посланието си до синдикалистите от 29 април тази година министър Цветанов увери, че не се предвиждат никакви промени в щата и в нормативната уредба на МВР, във възрастта за пенсиониране, в размера на обезщетенията при напускане и останалите социални придобивки за служителите от министерството. Това означава, че ръководството на ведомството не може да закрива щатове, за да си улесни работата по изпълнение на предписаните 13% съкращения. Остават само незаетите щатни места, които обаче са недостатъчни, за да се попълни статистическата картинка.
Ако бяха само кризисните мерки, МВР-шефът щеше да диша свободно в очакване на края на света. Но пред вътрешното ведомство стои една изключително трудна задача - административна реформа, която трябва да редуцира съществуващото сега разточителство на кадри, сектори, отдели, направления, че и служби в МВР. Ето какво твърди по този въпрос Галентин Грозев, заместник-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР: Тя (реформата) е заложена и в плана за административна реформа на правителството, би следвало да започне и да завърши до края на годината. В МВР има една много особена вретеновидна структура, в която на върха стоят малко на брой хора, в основата на тази структура също са малък брой хора, а по средата има една огромна разтеглена система от над 30 000 до 40 000 души по щат, които са административни и специализирани звена към МВР.
Именно тези специализирани административни дирекции трябва да бъдат разгледани под лупа, за да се отсеят излишните, а от останалите да бъдат съкратени длъжности. По сметките на синдиката пряко заетите в полицията са 24 072 души, които няма как да бъдат съкратени. И в момента т.нар недокомплект в районните управления е огромен, сочат данните на синдиката. Редиците на онези, които допълват общата бройка на работещите в МВР от 56 000 души, явно трябва да превъртят Рубикона, както каза Цветанов. От 56 000 реално заети 24 000 са с полицейски правомощия, оттам нататък останалите са административни и помощни структури, казва Грозев. Според него много ясно трябва да се преначертаят приоритетите в дейността на МВР. Ние вършим 80 административни услуги. По същия начин можем да вземем Министерството на транспорта, на икономиката, на спорта и всички останали министерства в държавата, защото те са вътрешни работи. Има едно механично прехвърляне от различни структури в МВР. Ето например в отдел Оперативни дейности на Главна дирекция Гражданска защита има един сектор 02, който е център за аерокосмически наблюдения. Това е дошло автоматично с Гражданска защита при нас, аргументира се заместник-шефът на синдикалната организация.
Фактът, че и до ден днешен в структурите на МВР съществуват подобни звена, говори, че много от отпуснатите пари за ведомството просто отлитат на вятъра. Колкото до юношеската плахост, която демонстрира досега ръководството на МВР, когато опира до това да се захване най-сетне с административната реформа, тя води до два резултата - излишни харчове и спад на доверието на служителите на министерството към висшето му ръководство. Това, естествено, води и до някои негативни настроения и очаквания сред редовите изпълнители, свързани най-вече с отмяна на обезщетенията от 20 заплати при пенсиониране, премахването на добавките за специфична дейност и други. А заявеното наскоро от правителството увеличение на възрастта за пенсиониране пък изправя редовите полицаи пред вероятността на 65 години, с артритни крака и разширени вени да почукват с бастуните си по време на нощните патрули из кварталите. Пределната възраст би следвало да пада. От физиологична и физическа гледна точка ние сме натоварени допълнително в последно време, така че стресът, който изпитваме, трябва да доведе до това да ни се намали възрастта за пенсиониране, а не да се увеличава, категоричен е Галентин Грозев.
Това са глезотии, би казал някой, с оглед на онова, което ни завеща тройната коалиция, да не говорим за това, което пък ни се пише в прословутия календар на маите. В края на краищата каквото за всички, това и за гол Хасан - не е ли така?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във