Параграф22 Weekly

Лигата на рънърите

Големият бегач Таки се завръща?

S 250 e5cde700 1ec0 4b9c 916a 22c7a3bac6cd
S 250 8d4a0512 b2b3 4572 88cc 26df0be3df59

Българските абсурди край нямат - наесен 17 души, нарочени от държавното обвинение за организирана престъпна група, занимаваща се с наркоразпространение и с грабежи, и с нанасяне на телесни повреди, в "биографията" си, застават на подсъдимата скамейка в Специализирания наказателен съд (СНС). А хората, посочени от същата прокуратура за техни босове, остават на свобода. Участниците в групата са Борис Борисов, Камен Балбузанов, Кирил Муртов, Любомир Симеонов, Радостин Бързанов, Кирил Киров, Веселин Христов, Антон Калчев, Калоян Иванов, Веселин Владимиров, Даниел Душков, Иван Бегов, Михаил Димитров, Павел и Веселин Ермалаеви, Панайот Мартинов и Георги Лазаров. А лидерите им са известните представители на столичния ъндърграунд Христофорос Никос Аманатидис-Таки и Христо Хрант Вартерян-Ицо Исуса. За Таки се знае, че е свил уютно гнездо в далечния Дубай, а за Ицо Исуса няма никакви новини. Това дава повод за различни слухове, повечето от които твърдят, че Исуса се е пренесъл в селенията Исусови.

Групата на Таки, известна като "Бандата на чуковете" заради специфичните средства, с които всява ужас сред конкуренти и длъжници, ще влезе в съда на 29 септември. На последното заседание в СНС през юли процесът така и не тръгна, тъй като подсъдимият Михаил Димитров още се намира в затвор в Турция и екстрадицията му у нас тепърва предстои. Това трябваше да се случи още през февруари тази година, но турците държат Димитров да излежи наказанието си при тях. Две седмици преди старта на делото наесен Министерството на правосъдието трябва да направи справка какво се случва с екстрадицията му, нареди съдът.

"Чуковете" са обвинени, че в периода от 2007 г. до декември 2010 г. са участвали в разпространение на дрога, грабежи и жестоки ексцесии срещу конкурентни дилъри на наркотици в София.

С изключение на Димитров, участниците в групата се явяват чинно на всяко заседание. На последното не се появи само известният професионален боец Любомир Симеонов -Чука, тъй като в този момент страдал от дископатия. В залата не присъства и Борис Борисов-Боби Белята. Причините за отсъствието му бяха още по-основателни - на 26 февруари тази година той беше смъртоносно прострелян.

Останалите живи и здрави участници в бандата на "Чуковете" продължават да трупат слава на лоши момчета, въпреки че са подсъдими. Антон Калчев например е шеф на фенклуба на ФК Левски "София-Запад", а братята Ермалаеви са членове на прочутия биткаджийски клуб. А за боевете на Любомир Симеонов-Чука в ММА може да се напише цяла книга. Камен Балбузанов-Куката пък е шампион по оцеляване от покушения срещу него. Досега се е опазил при няколко атентата - един през 2012 г. в Бургас, когато отърва косъма след нападение с мачете, и през 2008 и 2009 г. в Плевен. А в началото на август името му отново нашумя след търкал с руснаци на плажа в Поморие, където Куката беше на гости на концесионера на плажа Христо Широков-Широката. Той пък е сред приближените на известния тукашен наркобос Димитър Желязков-Очите.

"Чуковете" бяха обвинени през февруари 2014 година. Тогава материалите за тях бяха внесени в СНС. Според обвинителния акт групата е създадена през 2007 г. от Аманатидис и Вартерян. В периода 2008-2009 г. първо Аманатидис, а по-късно и Вартерян се изнизаха от страната, а лидер на групата станал Боби Белята. Заради липсата на Таки и на Ицо Исуса прокуратурата отдели в самостоятелно наказателно производство материалите, отнасящи се до тяхната престъпна дейност.

В началото на август обаче беше тиражирана новина, че държавното обвинение тихомълком е прекратило производството срещу Таки. Стана ясно, че на 22 юли тази година Специализираният наказателен съд (СНС) изцяло е потвърдил постановление на Софийска градска прокуратура (СГП) от 21 април 2015 г. за прекратяване на наказателно производство, водено срещу Христофорос Аманатидис. По делото срещу Аманатидис е имало три обвинения: "за това, че в периода от началото на 2007 г. до 31.05.2009 г. в гр. София образувал заедно с Христо Вартерян и ръководил организирана престъпна група, като групата е въоръжена и създадена с користна цел - да извършва съгласувано в страната - „разпространение на наркотични вещества ”, ”грабежи ”и да нанася ”телесни повреди” - престъпление по чл.321, ал.3 от НК; за това, че за времето до 24.01.2009 г. в гр. София, в качеството си на подбудител, в съучастие с Христо Вартерян - също подбудител, умишлено склонил други лица да извършат грабеж, придружен с нанасяне на средна телесна повреда - престъпление по чл.199, ал.1, т.3 от НК;  за това, че за времето от 28.02.2008 г. до 30.10.2008 г. в гр. София, в качеството си на подбудител, в съучастие с Христо Вартерян - също подбудител, умишлено склонил други лица да причинят на различни граждани ”средни телесни повреди” и ”леки телесни повреди”, като тези деяния са били извършени в изпълнение на решения на организирана престъпна група".

Оказва се обаче, че на 21 април прокуратурата е постановила, че поради липса на достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза наказателното производство е прекратено. Но делото продължава да се води срещу Христо Вартерян и срещу останалите. Засега обаче действия по него няма, защото не е установено местонахождението на Ицо Исуса.

Въпреки това Таки все фигурирал в страницата на Интерпол за издирваните бандити. Той беше обявен за издирване с червена бюлетина на 8 май 2012 г.,след като още през 2008 г. България издаде европейска заповед за арест срещу него. Два дни по-късно, на 10 май 2012 г., Таки бе заловен в Дубай, но местните власти отказаха да го екстрадират в България.

Сега основанията за издирването му отпадат, както потвърдиха и от прокуратурата. Тази новина съвпадна по време с неофициалната информация, че Таки е бил засечен в разговор с депутата от ДПС Делян Пеевски в реномирано заведение в Дубай. Оказа се, че докато носталгията по родината го е гризала в дубайското му имение, Таки е станал баща на синче, наречено Никос. Майка му е известната манекенка Боряна Шехтова. Появата на Никос вероятно е причината щастливото семейство да остане в Дубай въпреки топлата грижа на прокуратурата всякакви основания за разследване и издирване на Христофорос Амананатидис да отпаднат след повече от едногодишно отлежаване на обвиненията срещу него. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във