Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГОЛЕМИЯТ МАРГИН Е БОЛЕН, НО ЗАСЕГА ОСТАВА В АРЕСТА

Денят Х за братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргини, дойде в понеделник (17 юли). Тогава почти цял ден Софийският градски съд разпитва основния свидетел по делото срещу тях - Велин Добрев. Но показанията на Добрев не успяха да смутят подсъдимите. Защото пред съда той призна, че никога не бил виждал братята Маргини.
Както вече е известно, на 17 септември 2005 г. МВР задържа Бисер Илиев и Стефан Рангелов, а на 29 октомври зад решетките попаднаха братята Маргини, Веселин Тошев и Иво и Светлин Карагеоргиеви.
Срещу седмината бяха повдигнати по три обвинения - подготовка за убийство (чл.117, ал.1 от Наказателния кодекс), незаконно притежаване на оръжие (чл.339 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл.321 от НК). Стефан Рангелов ще отговаря и за притежание на дрога (чл.354а от НК). В материалите по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на три поръчкови убийства, а останалите петима - като съучастници и извършители.
Според обвинителния акт мишените на групата са били о.р. ген. Любен Гоцев, бизнесменът Никола Дамянов и обявеният за контрабандист №1 Иван Тодоров-Доктора (който бе застрелян на една от софийските улици на 22 февруари).
Бандата е разбита заради Велин Добрев, който първоначално също участвал в подготовката за трите атентата. Но през септември 2005-а той е задържан за незаконно притежаване на оръжие. И за да се отърве, решава да признае за заговора.
Обвинителният акт срещу седмината бе внесен в Софийския градски съд на 23 март. А делото започна на 8 юни.
На заседанието в понеделник като свидетели бяха призовани защитеният свидетел Велин Добрев, о.р. ген. Любен Гоцев, Никола Дамянов, адвокатът на Доктора - Георги Георгиев, и известният като адвокат на бившата групировка СИК Георги Лялев. Пред съда се явиха всички с изключение на Дамянов, който е в чужбина и не може да бъде открит.
Преди да започне разпитът на сочения от прокуратурата за основен свидетел - Велин Добрев, се случиха две неща. На заседанието на 8 юни адвокатите на Големия Маргин поискаха да се назначи съдебно-медицинска експертиза на клиента им, защото бил много болен.
В понеделник бяха докладвани резултатите от изследването. Оказа се, че Красимир Маринов страда от дискова херния, хемороиди, стомашно-чревно заболяване и камъни в бъбреците. Заболяванията не били тежки, но се налагало операция на дисковата херния, която го мъчела от 14 години. Но в болницата на затвора и в МВР-болница такава интервенция не била възможна, тъй като нямало специализирани клиники по неврохирургия. На това основание адвокатите на Големия Маргин поискаха той да бъде освободен от ареста. Съдът обаче реши първо да пита МВР-болница дали наистина е невъзможна операцията там и после да се произнесе дали ще пусне Красимир Маринов от ареста.
Другото, което се случи е, че прокуратурата поиска Велин Добрев да бъде разпитан при закрити врата. Адвокатите се възпротивиха, но съдът уважи искането на държавното обвинение. В 11 ч. Добрев застана пред съда и... остана там цял ден.
По време на една от почивките адвокатите на седмината подсъдими заявиха, че основният свидетел се е объркал в своите показания. Има сериозни колебания по съществени елементи в показанията му. Бърка факти и имена. А прокурорите му подсказваха отговорите, задавайки му насочващи въпроси. Две-трети от думите му са измислени истории, обясни Людмил Рангелов, адвокат на Големия Маргин. Свидетелят признал, че от всички подсъдими познава само Стефан Рангелов.
Представителите на държавното обвинение Николай Кокинов и Роман Василев застъпиха обратната теза. Според тях няма съществено разминаване в показанията на свидетеля, нито пък има опити за подсказване на отговорите.
Тъй като разпитът на Велин Добрев се проточи цял ден, съдът призова останалите свидетели - Любен Гоцев, Георги Георгиев и Георги Лялев, за следващото заседание, което ще се проведе на 18 септември. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във