Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Големият отвъдокеански брат пак ни гледа лошо

Лоши новини на талази се носят от другия бряг на Океана. След като в средата на миналата година българският брокер Юлиян Цолов стана предвестник на финансовата криза в САЩ заради подозрение за измами с милиарди долари от фондове, Големия брат сякаш вече ни гледа под лупа. В четвъртък (7 май) бе оповестен поредният отвъдокеански документ, в който страната ни се сочи сред възможните вредители за добруването на Щатите.
В доклад на Службата за проучвания към американския Конгрес се казва в прав текст, че Балканската мафия, в това число и нашата, е заплаха №1 за САЩ. Според анализ на ФБР мафиотските групировки от полуострова - и най-вече албанските - са сред най-опасните.
Експертите от Службата за проучвания са анализирали връзката между разпада на комунизма и бума на мощната организирана престъпна дейност, заляла Балканите. Престъпните групи се инфилтрират в новите демократични институции, като по този начин разширяват възможностите си за печалба, се посочва в изследването. Няма престъпление, което те не биха извършили, ако носи печалба, твърди Мат Херън, началник на Секцията за организирана престъпност на ФБР. Според ФБР застрашени са енергийната мрежа и други стратегически сектори на американската икономика, посочено е, че тези групировки имат невероятни възможности за проникване в правителствени структури, разузнавателни агенции, където купуват висши служители. Тяхното участие в пране на пари и във всички видове незаконен трафик отваря пазарите за финансово изгодни връзки с терористи, се казва в анализа на ФБР.
Наред с изводите в доклада се правят и препоръки за законодателните мерки, които американският Конгрес би трябвало да приеме, за да се противопостави на Балканската мафия.
Новият негативен за нас документ се появява в момент, когато се разгаря скандалът около показанията на международния сръбски мафиот Сретен Йосич. Както е известно, в края на април пред Окръжния съд в Белград той натопи българските спецслужби, че са разтворили чадър над него в годините около югоембаргото. Йосич дори посочи имената на сегашния кмет на София и бивш главен секретар на МВР о.р. Бойко Борисов и на бизнесмена Николай Гигов като хората, които са осигурили комфортното му пребиваване тук. А в края на дългата майска празнична ваканция стана известно, че Сретен Йосич има пръст и в серия от убийства, извършени у нас в годините на прехода, както и в покушения срещу хора в различни краища на света.
Разкритията около Йосич и българските връзки на мафиота се появиха след серия разкрития на щатските служби за участие на нашенски бандити в различни измами отвъд Океана. Още е прясна историята от средата на миналата година за разбитата международна измамническа схема с разклонения в България. Щатските служби свързват с България и една нова за там финансова измама. Схемата поразително прилича на поредицата от телефонни измами, които от няколко години режат главите на доверчиви българи у нас. В телефонно обаждане през януари миналата година 90-годишна жена от Сан Карлос е била уведомена, че е спечелила от лотарията, но трябвало да плати данъци и други такси, преди да получи печалбата, тъй като спечелената сума щяла да пристигне от чужбина. Разследващите разкрили, че през следващите четири месеца жената е направила над 20 парични превода до адреси в България и в Израел.
Според информация на полицията в Сан Карлос измамниците продължили да се обаждат, за да насърчат жертвата си да не прекъсва плащанията. След като жената не получила никакви пари от печалбата си и членове на нейното семейство разбрали за какво става дума, те уведомили полицията. Местните ченгета обаче вдигнали ръце, тъй като възрастната жена изпратила повече от $400 000 долара до България и Израел, и следствието било предадено на ФБР и Сикрет сървис, в чиято юрисдикция са финансовите престъпления и разследванията на връзките с международната организирана престъпност.
Анализаторите отвъд Океана са описали подробно измамите, свързани с фалшиви известия за спечелена лотария. Опити се правят както по телефона и пощата, така и по ИНТЕРНЕТ, с малки вариации в детайлите, като най-често жертви са самотни възрастни хора. Този тип престъпления в САЩ определят като нови глобални престъпления, включващи участие на международната организирана престъпност.
В средата на миналата година Департаментът на правосъдието на САЩ публикува нова Стратегия за борба с международната организирана престъпност, където са включени и тези престъпления. И в този документ България е посочена като един от центровете на такъв вид организирана мафиотска дейност. В стратегията се предвижда създаването на следствена и наказателна рамка за борба с такива мрежи, като се прави уточнението, че се имат предвид международни организирани престъпни групи, а не само мерки срещу мрежи за трафик на наркотици и хора. На преден план ще са разследванията и преследване на групи, които застрашават националната сигурност на САЩ, стабилността на икономиката им, работата на държавните институции и инфраструктурата. Прицел на стратегията са осем заплахи, идващи от международни престъпни групи.
Въпреки географската си отдалеченост България е намерила място в този документ. Нейните проблеми с организираната престъпност са цитирани във връзка със заплахата, идваща от групи, които корумпират или правят опити да корумпират официални длъжностни лица в Съединените щати и в чужбина. В стратегията са изброени случаите за засечени контакти на служители на българското вътрешно ведомство с лица, свързани с международната организирана престъпност. Споменават се и обвиненията срещу заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов и срещу бившия главен секретар на Министерството на вътрешните работи Илия Илиев.
В стратегията се посочва, че САЩ ще създадат специална междуведомствена агенция за борба с международната организирана престъпност. САЩ са изправени пред нова модерна заплаха, която не можем да игнорираме, смятайки наивно, че те са заплаха само в собствената си страна, заявяват експерти отвъд Океана. Поредният доклад на Службата за проучвания към американския Конгрес е доказателство, че на проблема се гледа изключително сериозно. И явно ще бъдат взети мерки, за разлика от твърде пестеливите действия у нас.

От набезите на нашенски измамници виртуози страдат най-вече жителите на ЕС. В четвъртък (7 май) Варненският окръжен съд потвърди мярката за неотклонение задържане под стража за 37-годишния Николай П., за който районният съд Тиргартен в Берлин е издал европейска заповед за задържане. Поводът са девет случая на измами в Германия, по които срещу варненеца има висящо наказателно производство.
Той ги е извършил по компютърен път в периода от 23 до 25 юли 2007 г. в съучастие с друго лице. Николай се сдобил с регистрационните данни (акаунти) на различни потребители на ИНТЕРНЕТ системата ebay. Използвал данните, за да той предлага за фиктивна продажба различни предмети. Въведените в заблуждение клиенти се доверявали на изразената от Николай готовност да достави закупения предмет. В общо девет случая, след като спечелвали в наддаванията, клиентите превеждали сумите в посочена от Николай банка, но така и не получавали закупените стоки. Нашенецът изтъргувал в мрежата Ipod Apple, GSM Нокия, микровълнова печка Панасоник , фотокамера Канон и др. вещи. Нанесените материални щети възлизат на общо 1887.27 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във