Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГОЛЕМИЯТ ПОДКУП ЗАСЛУЖАВА МАЛКА ПРИСЪДА

Софийският градски съд (СГС) наложи малка присъда за най-големия подкуп, искан от държавен служител. На две години и шест месеца бе осъден във вторник (31 октомври) данъчният инспектор Александър Ангелов. На другия подсъдим Кирил Йовчев бе наложено наказание три години пробация с 420 часа годишно полагане на общественополезен труд и глоба в размер на 2500 лева. Срещу двамата бе повдигнато обвинение по чл.301 от Наказателния кодекс - за подкуп.
Според обвинителния акт през юни 2006 г. Ангелов поискал от бившия изпълнителен директор на комбинат Кремиковци Валентин Захариев подкуп, за да му съдейства за разсрочване на данъчните му задължения в размер на около 30 млн. лева. Захариев имал блокирани 29 млн. лв. в банкови сметки.
Преди да му каже каква сума иска, данъчният се посъветвал с познатия си Кирил Йовчев за нейния размер и за схемата, по която да я получи. Накрая Александър Ангелов уведомил бизнесмена, че иска милион и половина лева. Двамата се разбрали парите да бъдат дадени на отделни вноски.
Според уговорката първият транш в размер на 135 000 лв. трябвало да бъде предаден на 4 юли в кафенето на магазин Рамстор на бул. Александър Стамболийски. В момента, в който Захариев дал на Александър Ангелов куфарчето с парите, полицията нахлула в заведението и арестувала него и съветника му Йовчев.
Разследването тръгна като по мед и масло. Само за месец прокуратурата и разследващите органи успяха да съберат всички необходими доказателства и да внесат обвинителния акт срещу Ангелов и Йовчев в Софийския градски съд, който насрочи процеса за първата свободна дата - 27 септември.
И тъкмо когато делото срещу Ангелов трябваше да стане пример за бързо и качествено правораздаване в България, двама адвокати... оцапаха пейзажа.
На 27 септември в съдебна зала не се появиха защитниците на Кирил Йовчев. Единият - Димитър Радев - бил избран за член на ЦИК и писмено уведомил съда, че до края на октомври бил толкова ангажиран в комисията, че не можел да се заеме с делата си. А вторият - адвокат Асенов - в същия час в сряда трябвало да се яви по друго дело.
Председателят на съдебния състав Надежда Трифонова подходи много милостиво към двамата защитници. Вместо да им наложи веднага глоби от по 500 лв. за неуважение към съда, тя само ги обвини в злоупотреба с права. Но все пак накрая се закани, че ако на следващото заседание не се появят в съдебната зала, ще си получат съответните парични санкции.
Във вторник двамата адвокати чинно се явиха в съдебната зала и дадоха всичко от себе си, за да умилостивят съда и да направят работата му по-лесна. Защитниците предложиха делото да протече по съкратената съдебна процедура - подсъдимите признават вината си, приемат доказателствата и лежат по-малко зад решетките.
Обвинението поиска за Александър Ангелов две години и 11 месеца затвор, а за Кирил Йовчев - три години пробация и 5000 лв. глоба. Съдът леко занижи наказанията, защото те се разкаяха и обещаха повече да не правят така. В седемдневен срок прокуратурата и защитата могат да протестират или обжалват присъдите пред Софийския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във